Erdoğan: Üç dönem kuralının uygulanması taraftarıyım

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Üç dönem kuralının uygulanması taraftarıyım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 12:37

10 Ağustos'ta Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, partisiyle resmen ilişkisinin kesilip yeni görevine başlamasına günler kala, AK Parti'ye iki kritik mesaj verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, "Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı" sıfatıyla, bugün partisinin İl Başkanları ile biraraya geldi. Yaptığı konuşmada, Genel Başkanlık görevinden ayrılmasından ardındaki süreç için verdiği iki mesaj şöyle oldu;

* AK PARTİYİ SEÇİMLERE 27 AĞUSTOS'TA SEÇİLECEK GENEL BAŞKAN GÖTÜRECEK

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, "Büyük kongre 2015 seçimlerinden sonra yapılacaktır. buralardan da hücreler tazelenmiş olarak teşkilatımız çıkacaktır" dedi.

Erdoğan'ın bu cümlesinin anlamı şu;
AK Parti'yi 2015 seçimlerine, 27 Ağustos'ta seçilecek yeni Genel Başkan götürecek.

Erdoğan: Üç dönem kuralının uygulanması taraftarıyım

GÜL, SEÇİM SONRASINA KADAR DEVRE DIŞI

Haberin Devamı

Seçimlere AK Parti'yi 27 Ağustos'ta seçilecek genel başkan'ın götürecek olması da, 28 Ağustos'ta görev süresi sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, AK Parti'ye dönmesi halinde bile, en azından seçimlere kadar Parti genel başkanlığını üstlenemeyeceği anlamına geliyor.
Ankara kulislerinde, Gül'ün 28 Ağustos sonrasında AK Parti'ye dönmesi halinde, olağanüstü bir kongre ile Parti Genel Başkanlığı'na seçilebileceği, Başbakan ve Parti Genel Başkanı'nın "eş başkanlık" sistemi içinde iki ayrı kişi tarafından seçime kadar yürütülebileceği senaryosu konuşuluyordu.
Erdoğan konuşması ile, AK parti içinde böyle bir senaryonun önünü kesmiş oldu.

Haberin Devamı

* ÜÇ DÖNEM KURALINDAN TAVİZ YOK

Erdoğan'ın AK Parti'ye verdiği ikinci kritik mesaj ise, üç dönem kuralı konusunda oldu. Erdoğan şöyle dedi;

“Halkımıza böyle gittik. Çünkü AK Parti bir farkın partisidir demiştir. Şahsen bu ilkenin sarsılmadan uygulanması taraftarıyım. Fakat burada bir şeyi söylemek istiyorum. Üç dönem kuralı, bir kişinin siyasi yaşamının bitmesi değildir. Üç dönem kuralı sadece parlamentoya girişle alakalı üç dönem arka arkaya görev yapmışsa sonra tekrar parlamentoya girme şartını getiren bir anlayıştır. Partinin kurullarında görev yapabilirsin, STK’larda görev yapabilirsin. Partinin verdiği görevleri yapabilirsin, bu siyaset değil mi? Bu da siyaset. Biz eğer milletvekili olarak görüyorsak bu çok büyük bir hırstır. Bunu frenlememiz lazım."

Erdoğan: Üç dönem kuralının uygulanması taraftarıyım


Erdoğan, bu sözlerle de AK Parti içinde üç dönem kuralının savunucusu olan genç siyasetçilere desteğini güçlü bir şekilde ifade etmiş oldu.

AK Parti içinde seçimlerden sonra Başbakan Yardımcısı ve parti kurucularından Bülent Arınç'ın "yeni yetmeler kardeşliğimizi zedeleyebilir" açıklaması, kurucu/eski AK Partililer ile, yeni nesil siyasetçiler arasında tartışmanın kıvılcımını ateşlemişti.
Erdoğan, bu tartışma içinde, yeni nesil siyasetçilerin yanında açıkça taraf oldu.

Erdoğan: Üç dönem kuralının uygulanması taraftarıyım
İL BAŞKANLARINA SON KEZ SESLENDİ

BAKMADAN GEÇME!