Erdoğan: Obama'dan bunu duymak istemem

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Obamadan bunu duymak istemem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 01:31

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1915 olaylarının yıldönümü olan 24 Nisan’da ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘soykırım’ ifadesi kullanıp kullanmayacağına yönelik, “Sayın Obama’dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem” açıklamasını yaptı. Ermenistan’da düzenlenecek ‘soykırımı anma etkinlikleri’ hakkında ise Erdoğan, “Ermenistan’da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile düzenlediği ortak basın toplantısında özetle şunları söyledi:

KULAĞI VAR DUYMUYOR

“Obama’dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Türkiye’nin, ABD’nin nezdindeki yeri, bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. 6 yıllık başkanlığı süresince yaptığımız görüşmelerde bu işin tarihçilere bırakılması... Ermenistan’la, benim ülkemde yaşayan Ermenilerle uzaktan yakından ilişkisi olmayıp bunu kendi parlamentolarına taşıyanları her zaman kınadık. Şu anda AB arkamızdan değil çok çok gerimizden geliyor. En son ‘arşivlerin açılması’ diyorlar. Ben 12 yıldır aynısını söylüyorum. Ya, bunların kulağı var duymuyor.

Erdoğan: Obamadan bunu duymak istemem
OBAMA O İFADEYİ KULLANMAYACAK

ÇALIP OYNAYACAKLAR

Haberin Devamı

Uluslararası kurumlar Azerbaycan’ın haklılığına karar verdiği halde Karabağ’daki sorunlar çözülemedi. Minsk Grubu. Üç ülke var; ABD, Rusya, Fransa hâlâ çözülemedi. Bir araya geliyorlar, dağılıyorlar, sıkıntı devam ediyor. Dünya böyle bir gariplik üzerine devam ediyor. 24’ünde de Ermenistan’da bir araya gelecekler, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, Türkiye’ye hakaret edecekler. Biz de Çanakkale’de olacağız. Ama gündemimizde Ermenistan yok. İstanbul’da dünya barışını konuşacağız. Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış gibisinden Ermenistan, onlara misilleme yapıyormuşuz havasına giriyor. Bizim böyle bir endişemiz yok.

FETRET DEVRİ

Biz bu coğrafyanın ev sahipleriyiz, kadim meskunlarıyız. İlişkilerimizde bir dönem yaşanan fetret devri artık tamamen geride kaldı. Hangi dinden, etnik kökenden olursa olsun her Iraklı bizim için aynı mesafededir. Sünni, Şii, Türk, Kürt, Arap diye bakmıyoruz.

BATAKLIĞI KURUTMALIYIZ

Herhangi bir terör olayını lanetlemeden önce kim tarafından yapıldığına asla bakmadık. Bugün de DEAŞ terörüne karşı aynı ilkeli tavrımızı ortaya koyuyoruz. Bu bela ile mücadele palyatif tedbirlerle mümkün değildir. Bataklığı kurutmayı amaçlayan, küresel boyutta bir stratejinin benimsenmesi şarttır.

DEAŞ’IN KAYNAKLARI

DEAŞ mezhepsel fay hatları üzerinde bir siyaset inşa etmeye çalışıyor. DEAŞ, ümmetimizi parçalamanın gayreti içinde olan önemli bir virüstür. Başkaları aynı yolu izlemekte ve DEAŞ’ı kullanmaktadır. Tüm silah ve para kaynakları nereden geliyor? Bunun üzerinde ısrarla durulması lazım. Hıristiyan dünyasından bu örgüt içerisinde yer alanlar herhalde burayı benimsedikleri için yer almıyorlar. İlk çıkışı da Suriye’de. Destekleyicisi de Esed olmuştu. Hava harekâtının yanında asıl kara harekâtının da olması lazım.

LANETLİYORUM


Göçmenleri, sığınmacıları insan kaçakçıları taşırken bu gemilerin batırılmasına zemin hazırlayan açıklamalar geliyor Avrupa’dan. AB’de böyle şeyler gündeme geliyorsa bu bir felakettir. Bu nasıl bir insani yaklaşımdır ki o gemilerin batırılması ve ölüme terk edilmesi gibi bir yaklaşım benimseniyor. Batı’nın bu yaklaşım tarzını kesinlikle kınıyorum ve lanetliyorum.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye hayranız

Erdoğan: Obamadan bunu duymak istemem

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, basın toplantısında, Irak ve Türkiye’nin bölgenin en önemli iki ülkesi olduğuna dikkat çekerek, “Irak güçlerinin eğit donat çerçevesinde Türkiye tarafından, Irak’ta DEAŞ’la mücadele etmesi bağlamında eğitimi söz konusu” dedi.
Masum Ankara’da Anıtkabir’i de ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Masum, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Masum, deftere şunları yazdı: “Irak halkı, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki başarılarına ve gelişmelerine hayranlık duymaktadır. Bunun için, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün esas rolünü yad etmek zorundayız.”

Haberin Devamı

BAKMADAN GEÇME!