Erdoğan: Mahkeme kararı demokrasiye kurşundur

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Mahkeme kararı demokrasiye kurşundur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2007 00:00

Başbakan Erdoğan, dün AKP Grup toplantısında konuştu. Özetle satır başları

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, grup toplantısında tam bir seçim konuşması yapıyor. Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı için demokrasiye sıkılmış bir kurşundur" dedi.

Erdoğan, "Tek adres Meclis'tir, bir yerlere sığınarak kimse millete mesaj vermesin. Kimse Atatürk'e sığınmasın"

Saat: 12.50
MÄ°LLETVEKÄ°LLERÄ°NE ÅžEHÄ°R DIÅžI YASAÄžI

- İnsanlar meydanlarda toplanabilir buna saygımız var. Şimdi seçimler geliyor zaten orada toplanacak insanlar biz bu kalabalıkları bir iyi tanırız alışığız. Karşı toplantılar yapmaya ihtiyacımız yok. Çünkü bu cepheleştirmek olur.
- Ama çok arzu ediyorlarsa açılışlara baksınlar cevaplarını alabilirler.
- Bu kalabalıkların ne dediğini anlamaya çalışıyoruz "Türkiye laiktir laik kalacak" diyorlar biz de aynı şeyi söylüyoruz.
- Ama farklı siyasi mesajlar çıkıyor Gül'ü Köşk'te istemiyoruz. Sen bu düşünce ile vekilini seçtin parlamentoya gönderdin. Ama o Meclis'e girmiyor, koridorlarda dolaşıyor.
- Madem ki parlamentoyu bloke etmek istiyorsunuz: O zaman hodri meydan halka gidiyoruz.
- Ülkeyi iki Türkiye veya cephe olarak tanımlamak cinayettir.
- Hepimiz aziz Türk milletimizin parçasıyız. Hepimiz şanlı Türk bayrağı ile gurur duyarız ve onun altında tek bir milletiz. Bunun karşısında olanları zaman zaman görüyoruz. O bayrak nasıl giyindiğimize bakmadan bir tek bir millet yapar.
- Laik demokratik anayasal bir düzen olarak sosyal devlet politikalarımız devam etmektedir.
- Milletime buradan sesleniyorum. Müsterih olun ülkenin önü açıktır, geleceği aydınlıktır.
- 17 Mayıs'a kadar milletvekili arkadaşlarımız Ankara'dan ayrılmayacak. Çünkü yasama çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürecek haftasonları da devam edecek.

BİZ DİN EKSENLİ BİR PARTİ DEĞİLİZ

Saat 12.35:

Haberin Devamı

- Başı açık ya da kapalı şu düşünceden bu düşünceden diye insanlarımız arasında hiçbir zaman ayrım yapmadık. Bundan sonra da yapmayacağız. Hükümet olarak tüm ayrımcılıklara karşı çıktık.

- Partiyi kurarken bir şey söyledik, ama bunun inadına bizi farklı bir yere oturtmak isteyenler var.

Haberin Devamı

Biz din eksenli bir parti değiliz, biz "İnsanı yücelt ki devlet yücelsin" anlayışıyla bu yola başımızı koyduk

- Çünkü her şey araçtır. Amaç insandır. Tüm sistemler araçtır. Dinler de araçtır amaç insanların huzurudur. Kimse sistemleri amaç haline getirmesin. Çünkü en şerefli varlık insandır ve önemli olan ona hizmettir.

- Bizim anlayışımız, "Kesrette vahdet", yani "Çoklukta birlik"

- Laiklik de demokrasi bizimdir kimse benimdir havasına girmesin. Bu tür tüccarlara da ihtiyacımız yok. 73 milyonundur. Benim değildir diyen varsa çıksın ortaya onu görelim. Bizimdir çünkü tekilcilik bir anlayışla cumhuriyete saygısızlık yapmış olursunuz.

Saat 12.30:

- Cumhuriyetimizin temellerinin kalıcı olmasının yolu demokrasinin gelişmesi ve AB ile bütünleşmesinden geçmektedir. Türkiye bugün bu kazanımları ile dünyanın gündeminde

Haberin Devamı

Son gelişmeleri oturup düşünmek zorundayız. Hak ediyor muyuz? Bu günlere kolay gelmedik. Her vatandaşa tek tek görevler düştü. Siyasi felçleri ve ekonomik krizleri unutmayalım. Bir daha bunları yaşatmayacağız diye söz verdik. Milletimizin menfaatlerini partimizin menfaatlerinin önüne koyacağız dedik. Ve biz bunları büyük ölçüde yerine getirmeye çalıştık.

- Kimse sivil toplumun görüşünü almadık diyemez. Hayır aldık. Sıkıntıları olduğunda bizimle rahat rahat konuşabildiler. İddia ile söylüyorum, STK'lar başbakan ve bakanlarla en çok görüşme şansı en çok bu dönemde elde etmiştir.

Saat 12.25:

- Milletimiz 3 Kasım'dan da güçlü bir irade beyanında bulunacak. Millet iradesini bu saatten sonra tartışacak kimse yoktur herhalde.

Haberin Devamı

- Biz hiçbir zaman insanları bize oy verenler vermeyenler olarak ayırmadık. Hepsinin başımızın üzerinde yeri var. Bölgeler arasında da bir ayrımda bulunmadık. Çünkü Türkiye her bölgesiyle modern bir Türkiye olacak.

- AKP'yi Türk siyasetinde pek çok örneği olan tek seslilikten uzak tutmaya çalışıyoruz.

- Bırakın demokrasiden yana olmayı demokrasiyi siyasetin sırtında bir yük olarak görenler var. Atamayı seçime tercih eden anlayışlar var.

- Bizim iktidarımız zamanında demokrasiye yapılan yatırım hiçbir zaman yapılmadı. Bu süreçte Türkiye dünya ile bütünleşmeye başladı.

- Türkiye elitist bir demokrasi anlayışından milleti kucaklayan bir demokrasi anlayışına yaklaşmıştır.

Haberin Devamı

BUNLAR ATATÜRK'ÜN ÜZERİNDEN GEÇİNEN TAKIM

Saat 12.20:

- Herkes hakkının karşılığını almalıdır. Bu olmazsa haksızlıktır. Halkın iradesine uygulanan blokaja karşı referanduma hazırız.

- Siyaset çözüm üretmektir. Siyaset vesayet değildir, asabiyet değildir, akıldır. Şimdi milletin vicdanına  gidiyoruz. Millet iradesinin tecellisini bekleme zamanı.

- Şimdi bunun için seçim bunun için sandık diyoruz.

- Milletin verdiği oy veya da iktidara getirmesi her şey değildir. Bu ülkenin kurumları var. Bunlarla uyumlu olmalıdır.

- Bu insanlar demokrasiden nasibini almamış.

- Bunlar Atatürk üzerinden geçinen takım. Halbuki Gazi Mustafa Kemal Atatürk, en zor anlarda bile bu Meclis çatısı altına gelmiştir. Madem bilmiyorsunuz araştırın bunu. Kimse bir yerlere sığınarak mesaj vermesin bizim bu millete sevdamız var biz böyle çıktık yola.

BU DEMOKRASÄ°YE SIKILMIÅž BÄ°R KURÅžUNDUR

Saat 12.15:

- CHP'den teslim aldığımız İstanbul neydi, şimdi ne oldu.

- Bize söylenenler hep kuru iftira. bunların ispatı var mı yok. yaptıkları iş hep iftira atmak. Bu tür kampanları sürdürerek bir yere varamayacaklar. Halkımız bunu iyi görüyor. Halkımızın bunlara karnı tok. Halkımıza gideceğiz, eğer yanlışsak bize güle güle diyecekler. Bu kararı başımızın üzerine koyarız.

- Ama halkımız siz gece gündüz çalışan bu insanlara iftira ediyorsunuz da diyebilir.

- Anayasa Mahkemesi'nin dün açıkladığı kararı saygıyla karşıladık. Hukuki boyutuyla tartışılacak bir karardır. Cumhurbaşkanının Meclis'te seçilmesi bloke edildi. Gelecek Meclislerde seçilmesi önlendi.
Bu demokrasiye sıkılmış bir kurşundur.

Â
Saat 12.15: 
SEÇİMİ BELİRLEYECEK İSTANBUL'A YÜKLENİYOR

 
- İstanbul belediye başkanı seçilirsem belediye otobüslerinin harem-selamlık olacağını söylediler. Peki o İstanbul'da ne vardı. CHP vardı, çöp yığınları vardı, hava kirliliği vardı, malum gazeteler maske dağıtıyordu. İnsanlar banyo yapamıyordu. Çünkü küvetlerde su stoklanıyordu.

- Peki ne oldu bu kardeşiniz başkan seçildi. 4,5 yıl görevde kaldım. Malum kişilerin Macaristan'dan aldığı otobüslerin yerine çevre dostu 500 otobüs hizmete soktuk ve kadın erkeği ayırmadık.

- Kaza riskini en aza indirdik. Susuzluk bitti.

- Haliç kirlilik batağıydı. Hatta doldurmayı teklif ettiler. 2,5 milyon çamur çıkardık, 9 km uzaklıktaki bir maden ocağına taşıdık hem de petrol boru hattı benzeri bir şey ile...

- Daha önce oraya girilemiyordu. Şimdi gidin balık avlayanları izleyin. Yer bulmakta zorlanırdınız.

Saat 12.05:

- Baykal, hep ben ne diyorsam o anlayışı ile hareket etti.

- Türkiye'nin huzur iklimini bozacak hiçbir girişime izin vermeyecektir.

- Bundan sonra olan biten milletimizin hafızasındadır. Bugün mahcup olacağınız bir şey söylerseniz. Yarın kimsenin yüzüne bakamazsınız. İşte o gün bugündür.

- Bazı şeyleri merak edenler var. Niçin AKP adayını önceden açıklamadı. Hiç aday açıklamadığımız halde, şahsım aday olmadığı halde nasıl hakaretler ettiklerini izlediniz. Hatta ve hatta Anamuhalefet lideri akşam başka sabah başka şeyler söyledi. Hatta aday olmazsam ona destek olacağım dedi. Peki benim açıklamamdan sonra ağzı durdu mu. Her türlü hakareti etti mi. Daha önce hiçbir şey söylemediği Abdullah Gül kardeşim hakkında olmadık şeyler söylemedi mi. Malum bir gazete aklından bile geçmeyen bir ifadeyi sürekli gündeme getirdi. Neden çünkü bunlar belli bir ideolojinin kalıntıları.

- Ve bu ideoloji milli deÄŸildir gayri millidir.

- Bu ideolojinin altında iftira at tutmasa da izi kalır anlayışı yatıyor. Zannediyorlar ki bunlarla milletin sinesinde yer alacak. milletimiz vermeyecek, tarihte de vermedi.

- Asıl bu yapılanlar ayrımcılık ve bölücülüktür.

Saat: 11.57

- Bugüne kadar demokrasi adına ne yaptıysak Türkiye'yi muasır medeniyetler sevisine çıkmak için yaptık. Bu yola çıkarken milletimizle birlikte yürüyeceğimizi söyledik.

- Dünyanın uzak coğrafyalarına gittiğimizde ülkemizi bilmeyenler vardı. Ancak artık bunlar değişti. Bakan arkadaşlarımız artık kendilerini tanıtmak zorunda kalmıyor.

- Bundan sonra ikinci safha başlayacak. Kişi başına milli gelirin 10 bin dolara ulaşması

- Sadece ekonominin kalkınmasından bahsetmiyorum. Bir tek yanlış adımın millete zarar vereceğini biliyoruz. 4.5 yılda siyasete ve parlamentoya kazandırdığımız prestijin nedeni de millet odaklı hareketimizdir.

- Toplumsal mutabakat kavramını siyasete biz kazandırdık. Ama şimdi CHP adalet terazisine bir taş koydu. Sayın Baykal Anayasa Mahkemesi’nin karar verme sürecini kendi arzusu doğrultusunda etkilemeye çalıştı. Bu sözler siyasi tarihimize geçecek bir sorumsuzluk örneğidir.

- Zira kendi istemedikleri bir karar çıkarsa ülkenin çatışmaya sürükleneceği sözlerini millet değerlendirecektir.

- Peki nerede kaldı hukuk? Kendi istediği yönde bir karar beklediğini açıklamak nedir? Her zamanki gibi felaket telalığını seçti.

- Ağır tahrik yolunu seçti. Vehimlerle siyaset yaptı. Zaten en güçlü yanı da bu. Ya benim dediğim olacak ya da her şey kötü olacak dedi. Bu nasıl bir anlayıştır.

Saat: 11.52

- Biz gelecek seçimi değil gelecek nesli düşünüyoruz.

- Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi turlarda sağlanamazsa. Bu konuyu milletimizin önüne koyacağız.

- Milletvekili seçimlerinin de 4 yılda bir yapılmasına varız. Cumhurbaşkanlığı seçimini ise 5 artı 5 sistemiyle yapmaya da varız.

- Bize diyorlar ki bu kadar kısa sürede bunu nasıl gerçekleştireceksiniz? Siz bununla ilgilenmiyorsunuz ki. Bu Meclis bununla yatıyor bununla kalkıyor.

- Bunlar bilinen şeyler. Yeni bir keşif değil. Yeter ki bunu atalım diyenler samimi olsun.

- Erken seçimle ilgili de aynı şeyi söylüyorum. Kaçanları da göreceksiniz.

- İşte şimdi milletle beraberiz. Hodri meydan dedik erken seçim dedik


Saat: 11.48

- Türkiye'de demokratik istikrar ortamının özenle korunması oldu.

- Türkiye umut çıtasını AKP'nin sağladığı istikrar ortamıyla yükseltti.

- Sözü millete bırakacak bir karar verdik. Seçim sandığı kurulacak ve aziz milletimiz gelecek temennisi ortaya koyacak.

- Dün akşam Anayasa Mahkemesi'nin ardından MYK ve Bakanlar Kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte bir araya geldik ve tarihi bir karar aldı.

- En kısa zamanda yani 24 Haziran ya da 1 Temmuz'u seçim tarihi olarak belirledik.

- Bu Meclis yasama çalışmalarını son ana karar sürdürerek tarihe geçecektir.

- Geldiğimiz noktada milletin iradesine en yakın parti biziz.

- Milletimiz olanları değerlendirecek ve ona göre karar verecek.

- 25 yaş meselesi devam ediyor. Gençlerimiz önümüzdeki seçimlerde seçilme haklarını kullansın istiyoruz. Mutlaka ama mutlaka gerçekleştirmek istiyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!