Erdoğan Kıbrıs için dörtlü toplantı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Kıbrıs için dörtlü toplantı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:56

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri'nin himayesinde Türkiye-Yunanistan-KKTC ve Kıbrıs Rum tarafının dörtlü katılımıyla en geç Mayıs-Haziran aylarında bir üst düzey toplantının gerçekleştirilmesini beklediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

TGRT'nin Davos'dan canlı yayınlanan “Ankara Gündemi” programına katılarak soruları cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Kıbrıs sorununda son dönemde yaşanan gelişmelerin ve en son olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı ziyaret etmesinin “dengeleri iyice değiştirdiğini” belirtti.
Türkiye'nin açıkladığı son eylem planına değinen Erdoğan, ”Barışın arayışı içerisindeyiz. Biz bazı yeni adımların atılmasından yanayız. Sayın Annan'ın 24 Nisan'dan sonra hazırladığı bir raporu var. Bu raporu maalesef Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hala değerlendirip neticesini açıklamadı. Maalesef bunda bir sümenaltı mantığı var. Bunun aşılması lazım” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Rusya engeli aşılabilecek mi?” sorusunu cevaplandırırken, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı. Erdoğan, “Bu telefon görüşmesi sırasında kendilerine bu konuları hatırlattık. Kendileri de 'bu konular üzerinde değerlendirmelerini yapacaklarını' söylediler” diye konuştu.
Erdoğan sözlerine şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Üzerinde ısrarla durulan konu; limanlar, havalimanları. Bu konuda Türkiye açık ve net olarak; Türkiye'nin deniz limanlarının Avrupa Topluluğu-Türkiye Gümrük Birliği kapsamındaki malların ticareti çerçevesinde Kıbrıs Rum gemilerine açılmasına 'evet' diyor. İki, Kıbrıs Rum Havayolu taşıyıcılarının uçuşlar için Türk hava sahasını kullanmasına. Üç, Gazi Magosa, Girne ve Yeni Konak; buralar dahil Kuzey Kıbrıs'daki limanların Kıbrıs Türk Yönetimi altında, malların, kişilerin ve hizmetlerin uluslararası dolaşıma açılmasına Türkiye 'evet' diyor. Ercan Havaalanı'nın, KKTC yönetimi altında doğrudan açılması. KKTC'nin; ekonomik bir varlık olarak, AB Gümrük Birliğine pratik açıdan davet edilmesi amacıyla özel düzenlemelerin yürürlüğe girmesi. Adadaki taraflar arasında ve taraflar ile dünyanın geri kalanın arasında, ticaretin engelsiz olarak yapılmasının sağlanması. Kıbrıs Türk tarafının uluslararası, sportif, kültürel ve diğer faaliyetlere serbestçe katılabilmesi.”

“KUZEY KIBRIS DENİNCE”

Başbakan Erdoğan, “Uygulama içinde şu adımların atılmasını bekliyoruz” diyerek şunları kaydetti:
“Üzerinde mutabık kalınacak bir takvim çerçevesinde bu yol haritasının belirlenmesi ve BM Genel Sekreteri'nin himayesinde Türkiye-Yunanistan-KKTC ve Kıbrıs Rum tarafının dörtlü katılımıyla, en geç Mayıs olabilir, Haziran olabilir bir üst düzey toplantının gerçekleştirilmesi. Sayın Papadopulos, devamlı, hangi uluslararası toplantılarda görüşsek, 'Sayın Erdoğan ne zaman bir araya geleceğiz?' diyor. 'Sayın Talat'ı kabul ettiğiniz gün' dediğimde, orada hemen bıçağı vurmuş oluyorsunuz. Garantör ülke olarak Yunanistan, Türkiye, taraflar olarak KKTC, Güney Kıbrıs. İsterseniz Sayın Blair de hep birlikte bu toplantıyı yapalım. Ama 'Kuzey Kıbrıs' denince işi burada tıkıyorlar.”

“DUYGUSALLIKLARDAN KURTULMAMIZ LAZIM”

Erdoğan, Türkiye'nin açıkladığı yeni eylem planının ilgili tarafların “hukuki ve siyasi pozisyonlarına hiç bir şekilde halel getirmeyeceğini” ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Şu anda; AB olsun, İngiltere olumlu cevap verdi. Bugün; İspanya ve İtalya, onlar da aynı şekilde cevap verdiler. İslam ülkelerinden; aynı şekilde, bu konuda olumlu cevaplar geliyor. Burada biz, 'aklıselim egemen olsun' istiyoruz. Duygusallıklardan kurtulmamız lazım. Bu sıkıntıyı artık ortada bırakmanın anlamı yok. Biz bugüne kadar verilen sözleri hepsini yerine getirdik. Şimdi karşımızdakiler de kendileri verdikleri sözleri tutsunlar. Bu konuda dostlarımıza çok görev düşüyor. 'Özellikle AB Komisyonu üyesi ilk 15 ülkede bu konuda çok büyük bir sorumluluk var' diye düşünüyorum. İnanıyorum ki onlar da bu sorumluluğun bilinci içerisindeler.”

“BU İZOLASYONLAR KALKMADIĞI TAKTİRDE”

Başbakan Erdoğan, AB ile ek protokolün TBMM'ye getirilmesi konusundaki bir soruyu ise şöyle cevaplandırdı:
“Bu konuda, söylenecek sözlerimiz söylendi. Bu izolasyonlar kalkmadığı takdirde, bu yaptırımlar karşı taraftan yerine getirilmediği takdirde bir defa biz bu ek protokolü Meclis'e getirmeyiz. Bunu daha önce de açıkladık. Şu andaki yeni eylem planımız içinde de zaten ek protokole yönelik olan maddeler de var. Önce artık karşı tarafın üzerine düşeni yerine getirmesi lazım ki biz de üzerimize düşeni yerine getirelim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!