Erdoğan: Hasankeyf kesinlikle sular altında kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Hasankeyf kesinlikle sular altında kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2006 18:49

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Hasankeyf'in kesinlikle sular altında kalmayacağını belirterek, “Oradaki tarihi eserleri kuzeye almak suretiyle yeniden inşa ediyoruz” dedi.

Başbakan Erdoğan, Batman Atatürk Kapalıspor Salonu'nda vatandaşlarla düzenlenen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, yolda gelirken, Hasankyef'in yok edildiğine dair pankartlar gördüğünü belirterek, bunların tamamiyle yalan olduğunu söyledi.

Bu söylemlerin kaynağında neyin yattığını bildiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle dedi:  “Tam aksine biz Hasankeyf'i taşıyoruz. Oradaki bütün tarihi eserleri kuzeye almak suretiyle onları yeniden inşa ediyoruz. Hasankeyf kesinlikle sular altında kalmayacaktır. Projesi hazırdır. Bizzat kendim takip ediyorum. Projedeki son durumu gördüm. Çünkü Ilısu Barajı Güneydoğu'nun adeta yeni zenginliklerinden biri olacağı gibi, turizm kaynaklarından da birisi olacaktır.”
Kuş gribi vakalarına da değinerek, Doğubeyazıt'ta 3 çocuğun öldüğünü hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Allah rahmet eylesin. Bu konuları hafife almayalım. Ama bazı abartıları da görüyoruz. Bu abartılara da kulak asmayalım. Geçmişten bu yana sizin birçok alışkanlıklarınız var. Artık yavaş yavaş bu alışkanlıklardan kurtularak, yeni bir sürece girmemiz lazım. Anneler başka üzüntüler görmesin, yapılması gerekenleri el ele verelim, beraber yapalım. Bu üzüntüleri giderelim. Birbirimize destek olursak sıkıntıları beraber aşmış oluruz.”

'BORCUMUZ 200 MİLYAR DOLAR'

Başbakan Erdoğan, 3 yıl önce yüzde 69 olan iç borçlanma faizini yüzde 13.5'e düşürdüklerini belirterek, bu sayede 56 milyar doların vatandaşın cebine girmiş olduğunu kaydetti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bununla kalmıyoruz. En büyük baş belası olan enflasyon, 3 yılda yüzde 7.7'ye indi. Bu cebinizdeki paranın alım gücüne, yüzde 70 zam demektir. Göreve gelirken, '3 yıl sonra cebinizdeki paranızın artacağını göreceksiniz' demiştim. İşte sözümde durdum. Anneler ve hanımlar sizler mutfağın derdini çekiyorsunuz. 3 yıl önce asgari ücret ile kaç ekmek, makarna, tüp ve et alıyordunuz. Bugün ne kadar alıyorsunuz? Hesabını siz yapın. Nereden nereye geldiğimizi görün.

Dün Japonya Başbakanı Ankara'daydı, konuştuk. Meslektaşıma, 'Japonya'nın borcu ne kadardır?' diye sordum. Gülerek; '7 trilyon Dolar' dedi. Milli gelire oranını sordum; 'Yüzde 140' dedi ve hala gülüyordu. Çünkü Japonya dünyanın 2. büyük ekonomisine sahip. Bizim durumumuz ne? 200 milyar dolar borcumuz var. Milli gelirimiz ise 350 milyar dolara ulaştı. Hesabı doğru yapın.

'ÇOCUKLARIMIZ OKULA GÖNDERMEKTEN GERİ DURMAYALIM'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” sayesinde okuldan uzak kalan 700 bin kızdan 175 bininin okula kazandırıldığını kaydederek, şöyle dedi: “Okuma yazma oranının yüzde yüze ulaştığı bir Türkiye düşünüyoruz. Çocuklarımızı okula göndermekten geri durmayalım. Bizden önce Üniversite öğrencilerine 45 milyon lira kredi veriliyordu. Biz bunu 130 milyon liraya çıkardık. Diğer yardımlar da düşünüldüğünde, toplam 190 milyon lira destek veriyoruz.”

Batman'da yolu ve suyu olmayan köy ile mezra kalmaması için büyük çalışma başlattıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunların büyük bir kısmı tamamlandı. Bu yıl olmayanlar tamamlanacaktır. Türkiye genelindeki köylerin yol ve suyu için 2 katrilyon lira ayırdık. Bu para ile köy ve mezraların yollarını yapacağız. Çamur ve batak yol istemiyoruz. Batman'da 2004 yılında 56 derslik yaptık. 2005'te ise 147 derslik yaptık. Bu yıl Batman'da 100 yataklı kız öğrenci yurdu yapılacak. Bilgisayar ağı, internet ağı olmayan tek okul kalmayacak. Batman'da 133 okulumuza internet ağı kurulmuş, diğerleri de süratle tamamlanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!