Erdoğan: Denktaş'ın atılan her adımdan haberi vardı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Denktaşın atılan her adımdan haberi vardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2004 08:54

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs görüşmelerinde atılan adımlardan herkesin haberi olduğunu belirterek, "Sayın Denktaş ile telgraflarla yazışmalar yapılmıştır. Atılan adımlardan herkesin haberi oldu. Kimse 'benim haberim yoktur' diyemez" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Ukrayna'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin soruları üzerine Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulundu.

"Sizde görüşmelerden çıkan sonuçtan memnuniyeti görüyoruz, fakat Sayın Denktaş'ta göremiyoruz. Dolayısıyla Ada'da yapılacak referandumda evet oyunun çıkması için çalışmayacağını anlıyoruz. Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Biz bu yola iyi niyetle çıktık. Türkiye, Kuzey Kıbrıs'ın garantörü olan bir ülkedir. Bu iyi niyetimizden kimsenin şüphe etmeye hakkı yoktur. Kaldı ki Kuzey Kıbrıs'tan Başbakan ve Sayın Rauf Denktaş'ın oğlu Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş tam yetkiyle görüşmelere katılıyorlar. Yapılan görüşmelerde ayrıca Genelkurmay Başkanlığı'nı da temsilen bir Tuğamiral bulunuyor ve orada en geniş manada Dışişlerimizin tüm teknokratları görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde zaman zaman da Sayın Denktaş ile telgraflarla yazışmalar yapılmıştır. Atılan adımlardan herkesin haberi oldu. Kimse 'benim haberim yoktur' diyemez. Kaldı ki, şu ana kadar Türkiye'den başka kimsenin tanımadığı KKTC var; bu anlaşma ile artık Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti çıkmaktadır. Artık dünyada bütün ülkelerin tanıyacağı bir devlet ortaya çıkmaktadır. Bunu kimse görmemezlikten gelemez, gelmemelidir. Ortak bayrak, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı, bunun yanında iki ayrı kurucu devletin bayrakları, iki ayrı marş olmaktadır."

Haberin Devamı

“KİMSE ESTEK-KÖSTEK OLMASIN”

Görüşmelerin, Türkiye, KKTC, Güney Kıbrıs ve Yunanistan açısından "kazan-kazan" temelinde bir anlayışla sürdürüldüğünü belirten Erdoğan, çalışmaların onyıllardır ortada sorun olan Kıbrıs konusunu gündemden kaldırıp, Doğu Akdeniz'i bir barış havzası haline getireceğine inandığını ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Buna ancak katkıda bulunulur. Buna hala estek köstek olmak inanıyorum ki, tarihin affetmeyeceği bir durumu ortaya çıkaracaktır. Kimse bunu, yok ver kurtul, yok şuymuş, yok buymuş buralara çekmeye kalkmasın. Kim burada daha milli mesele haline getirdiğini iddia ediyorsa, onların hepsi bu işin önüne taş koymaya çalışanlardır. Bunu milli mesele haline getirme derdi, bizim en az onlar kadar derdimizdir.

Haberin Devamı

Bugüne kadar da böyle bakmışızdır, ama böyle bakarken de kazan-kazan esasına göre takip etmeyi de ihmal etmedik. Niyetimiz samimidir, iyi niyetle yola çıkmışızdır. İnanıyorum ki sonucu da hayırlı olacaktır ve Kuzey Kıbrıs halkımız en ideal şekliyle değerlendirecektir. Dünya barışına da bununla çok büyük bir katkıyı yapacağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!