Erdoğan Berlusconi ile telefonda görüştü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Berlusconi ile telefonda görüştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 21:52

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonla görüştü.

Haberin Devamı

Başbakanlık Basın Merkezi'nden verilen bilgiye göre, İtalya Başbakanı Berlusconi, bugün akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradı.

Berlusconi, dün Roma'daki kazada 12 Türk vatandaşının ölmesinden derin üzüntü duyduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan da hassasiyetleri için Berlusconi'ye teşekkür etti.

Silvio Berlusconi ayrıca, Trabzon'daki Santa Maria Kilisesi rahibinin mabette öldürülmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Erdoğan'a, “Zanlıyı kısa sürede yakaladınız, tebrik ederim” dedi.

Rahibin cenazesi için Türkiye'nin askeri uçak tahsis etmesinden dolayı da Erdoğan'a teşekkürlerini ileten Berlusconi, “Bu elim olaylar ülkelerimizi yakınlaştırıyor” dedi.

Başbakan Erdoğan da Berlusconi'ye “Bu, dostluğun gereğidir” diyerek karşılık verdi.

Haberin Devamı

Berlusconi, karikatür krizine ilişkin olarak da “Yapılan şey ülkelerin duygularını rencide ediyorsa yapılmamalıdır. Dün, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile yayınladığınız makaleye katılıyorum ve destekliyorum” şeklinde konuştu.

Berlusconi, “böyle günlerde Başbakan Erdoğan'ın liderliğini bir şans olarak gördüğünü” de ifade etti.

Başbakan Erdoğan da Berlusconi'ye, Avrupa Birliği ve İslam Konferansı Örgütü'nün troykasını toplamak için girişim başlattığını, bunun gerilimi düşürebileceğini söyledi.

Berlusconi, bu girişimi de desteklediğini ifade etti.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS İLE GÖRÜŞME

Başbakan Erdoğan, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, “Filistin halkının iradesine saygılıyız. Kalıcı, kapsamlı ve adil barışın sağlanması yönündeki düşüncelerimizi koruyoruz. Uluslararası toplumun da Filistin halkını desteklemesi için çaba göstermeye devam edeceğiz. Filistin'in birlik ve beraberliği önemli. Bu sebeple sizin liderliğinizi de destekliyoruz” dedi.

Abbas da seçimlerin şeffaf ve demokratik olduğunu, halkın tercihine saygı duyulması gerektiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan'a yeni hükümetin kurulması süreciyle ilgili olarak bilgi veren Abbas, “Bölgesel ve uluslararası sorumluluklarımıza sadık kalarak devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Abbas'a Filistin'in birlik ve beraberliğini önemsediğini bir kez daha hatırlatarak, “Hamas dahil tüm tarafların barış sürecinin işlemesi için sorumlu davranması gerektiğini, ilk işaretlerin bu yönde olmasının sevindirici olduğunu” iletti.

Görüşmede, Mahmud Abbas da “Vefakar ve kardeşane tavrınız için teşekkür ederim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!