Erdoğan: Başkanlık sistemi için referanduma gidebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Başkanlık sistemi için referanduma gidebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2011 14:40

Başbakan Erdoğan, Londra'da başkanlık sistemi için referandum sinyali verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık  sistemiyle ilgili, “Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt vermesi halinde böyle  bir adım atılabilir” dedi.

Erdoğan, Bloomberg TV'de soruları yanıtladı. “Türkiye için yeni anayasa  diyorsunuz. Seçimleri kazanırsanız ne zaman Meclise sunacaksınız” sorusu üzerine  Erdoğan, şu anda halkın ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun bir şekilde yeni bir  anayasa yapma çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Bazı sivil toplum örgütlerinin tek başına yoğun katılımlı yeni bir  anayasa yapma gayreti içinde olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz kendimiz çalışmamızı detaylandırıyoruz. Tüm gayretimiz seçimin  hemen ardından böyle bir çalışmaya başlamak. Burada parlamento aritmetiği çok  önemli. Parlamentoda eğer yeni bir anayasanın yapımında yeni bir anayasa uzlaşma  komisyonunu güçlü bir şekilde oluşturabilirsek bu süreci hızlandıracaktır. Yok  böyle bir şeyi başaramıyor da referanduma gidebilecek bir şekilde bir tablo  ortaya çıkarsa bu da işimizi kolaylaştıracaktır. O zaman da daha önce 26 maddeyle  alakalı nasıl referanduma gidecek şekilde bir anayasa müzakeresini nasıl kalkıp  da parlamentoda yaptıysak bu defa da bir şekilde yaparız.

Yeni bir anayasa derken A'dan Z'ye bütünüyle değil, çünkü birçok maddeler  var ki bunların artık değişmesine gerek yok; son olarak yaptıklarımız, 26  maddeyle ilgili değişiklik. Nerelerde nasıl değişiklik olacaksa bu konuda  söyleyecek sözü olanlarla konuşacağız. Gerçekten sivil, özgürlükçü, tam manasıyla  demokratik, katılımcı bir anayasayı hazırlamayı hedefliyoruz. Bunu başarmak  istiyoruz. Bir de halkın kendi dilinde bir anayasa, açıp okuyabildiği bir  anayasa... Daha özet bir anayasa ile halkımızın karşısına çıkalım.”

Erdoğan, “Başkanlık sistemini destekliyor musunuz” sorusu üzerine ise  “Bu tabii tartışılan bir konu. Bu bireysel olarak demokratik bir anlayış  içerisinde halkımın talebi doğrultusunda benim yıllar önce belediye başkanlığım  döneminde ileri sürdüğüm bir konudur. Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt  vermesi halinde böyle bir adım atılabilir” dedi.

“Referanduma sunacak mısınız” sorusuna ise Erdoğan, “Sunulabilir. Şu  anda hemen sunulsun diye bir şey söz konusu değil. Bu, seçim öncesinde de zaten  gündemimizde değil. Seçim sonrası konuşulabilecek şeyler” yanıtını verdi.  Erdoğan, şöyle devam etti:

“Biz öncelikli olarak tabii bu anayasa ve yeni bir kabine anlayışıyla  çıkmayı hedefliyoruz. Biz de şu anda devlet bakanlıkları var. Ve biz Başbakan  Yardımcılığı dışında artık devlet bakanlığı bırakmıyoruz. Devlet bakanlıklarının  tamamını icracı bakanlıklar haline getiriyoruz. Ve kabine sayısını belki 20'ye  düşürme gibi bir durumumuz söz konusu olacak. Onunla ilgili şu anda seçimden önce  kanun hükmünde kararname çıkarmak suretiyle bu adımı süratle atalım istiyoruz.  Seçimden sonra atacağımız ilk adımlardan bir tanesi bu olacak ki yeni kabine buna  göre kurulsun. Yeni bir anayasa söz konusu, bu anayasanın içerisinde uyum  yasaları çerçevesinde atılacak adımlar var. O bir yıl çok dolu dolu geçebilir  diye düşünüyorum.”

Erdoğan, “Yüzde kaç oy alırsınız” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Benim bir özelliğim var, asla rakam telaffuz etmem. Bu benim  prensibimdir. Biz her ay muntazam kamuoyu araştırması yaparız. Önümüzü görmek  için attığımız bir adımdır. Hem kendi durumumuzu görelim isteriz hem de ülkede  sorunlar yumağı ne durumdadır bunların üzerine devamlı gideriz. Biz 3 ayrı  şirketi çalıştırmak suretiyle 106 bin denek üzerinde kamuoyu araştırması  yaptırdık. Bunu açıklamış değilim. Bu çalışma aday tespitlerinde işimize çok  yarayacak. Önümüzdeki haftadan itibaren 10 gün yoğun bir çalışmanın içine  gireceğiz. O çalışmada açacağız. Ayın 15'inde de 2023'ü hedefleyen seçim  beyannamemizi açıklayacağız. Bunun içinde, halkımız için çok çok önemli gördüğüm  projeler var.”
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!