Erdoğan: Adana'da şaibeli bir başkan var

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Adanada şaibeli bir başkan var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 12:31

Başbakan Erdoğan, partisinin ilçe başkanları ile yaptığı toplantıda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak'ı suçladı ve seçimlerin yenilenmesini istedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerle ilgili açıklamasında ise, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ı suçladı. Seçimlerin yenilenmesini isteyen Erdoğan, "Orada şaibeli bir başkan var" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, belediye başkanlarını bir kez daha seçildikleri için tebrik ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zorlu bir seçim dönemi yaşadık ki bunlardan bir tanesi Adana seçimleridir. Adana seçimlerine mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından karıştırılan şaibeler siyasi ahlak açısından dikkatle takibe, dikkatle kayda geçmiş olan bir süreçtir. Bütün o görüntülere hep birlikte şahit olduk, bütün televizyonlarda hep birlikte izlediğimiz bütün o görüntülere, hep birlikte şahit olduk. Bu şahıs tarafından seçime hile, şaibe karıştırıldığına dair bunca belge ve delil, Adana seçimlerinin aslında yenilenmesini veya oyların yeniden sayımını gerektiriyordu.

Nitekim sandıklar açılıp oylar yeniden sayılmaya başlayınca AK Parti'nin büyükşehir oylarının hızla arttığının görülmeye başlanması üzerine, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından sayımın durdurulması için verilen bir dilekçe üzerine, yeniden sayılmaya başlanan sandıklarda usule aykırı biçimde sayım durdurulmuştur, bunlar çok ilginçtir.

Haberin Devamı

Adana seçimlerinin yenilenmesi veya yeniden sayımı gerekirken mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından sürecin korku ve panik içinde engellenmesi, şaibe iddialarına ne yazık ki güç katmıştır.

Adana seçimlerine bulaşan şaibeler, siyasi tarihimize silinmez bir kara leke olarak geçmiştir. Bunu burada özellikle vurgulamak zorundayım. Eğer bunu şaibesiz hale getirmek istiyorsak, niçin bu sayımı durduruyoruz? İlgililere sesleniyorum; Niçin? Bunun bir kez daha sayımını yapın. Bu sayımı yaptıktan sonra gerçekten şu andaki zat, belediye başkanı seçiliyorsa, biz de onu alkışlayayım, yürekten tebrik edelim.

Eğer 'Adalet mülkün esasıdır' diyorsak, bu böyle mülkün esası olur. Ama bu şekilde olmaz. Ve artık orada şaibeli bir belediye başkanı vardır. Olayı ben böyle görüyorum.”

ŞEHİTLERE RAHMET

Başbakan Tayyip Erdoğan, Erdoğan, partisinin ilçe belediye başkan ve ilçe başkanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ilk olarak Diyarbakır'da terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain saldırı sonucu 9 askerin şehit edilmesine değindi.
Şehit olan askerlere Allah'tan rahmet dileyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Böyle bir haberle konuşmamıza başlamak istemezdik çok daha farklı bir atmosferde konuşmamıza girmek isterdik. Ama ne yazık ki ülkemiz içinde bulunduğu bu atmosferi yaşamaya devam ediyor. Tabi terörle olan bu mücadelemiz de şüphesiz ki sonuna kadar yılmadan usanmadan sonuna kadar devam edecek olan bir süreç ve şu anda bölgedeki bu olay sebebiyle tabi üzüntümüz büyük.
Neyin nelerle ilintili olduğu, bağlantılı olduğu hepsi gün be gün gün yüzüne çıkıyor. İnanıyorum ki yapılan bu çalışmalarla bunlar gün yüzüne çıkmaya devam edecek, biz de mücadelemizi her alanda vermeye devam edeceğiz.
Bizler mücadelemizi her alanda vermeye devam edeceğiz. Bu mücadelenin tabi birçok alanı var. Bunun güvenlikle ilgili alanı var, siyasi alanı var, sosyo-ekonomik, sosyo-psikolojik alanı var. Bütün aklımıza ne geliyorsa bu alanlarda bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Netice alana kadar milletçe el ele, omuz omuza barıştan, hak ve özgürlükten yana olanlar, hep birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Durak'tan Başbakan'a hodri meydan : ‘Seçimleri yenileyelim, 6'ncı kez seçilirim’

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP’nin kaybettiği Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili olarak ‘Orada şaibe var. Oy sayımı yenilenmeliydi’ değerlendirmesine, MHP’li Başkan Aytaç Durak'tan meydan okumalı yanıt geldi. Aynı göreve 5. kez seçilen Durak, “Göbeğiniz atıyorsa, seçimleri yenilersiniz. Bana da 6'ncı kez seçim kazanma gururu yaşatırsınız” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan’ın, partisinin ilçe başkanları ile yaptığı toplantıda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak’ı suçlayarak, burada seçimlerin yenilenmesini isterken söylediklerini değerlendiren Durak şöyle konuştu:

“Bu açıklamanın Sayın Başbakan’ın ağzından çıktığına inanmıyorum. Bu ülkede herkesten önce Sayın Başbakan’ın hukuka saygılı olması gerekir. Ancak doğruysa, ‘hodri meydan’ diyorum. Göbeğiniz atıyorsa; seçmene para dağıtmayın, kamu görevlilerine baskı yapmayın, RTÜK Başkanı Zahit Akman imzasıyla televizyonumuzu kapatmayın, hizmetlerimizi engellemeyin, seçimleri yenileyelim.”

‘BAŞBAKAN SENARYOLARDAN ETKİLENMİŞ’

Adana seçimleri ile ilgili olarak ilçe seçim kurulları, İl ve Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itirazların sonuçlandığını, buna rağmen Başbakan’ın ‘şaibeli’ diye açıklama yapmasını ‘esefle karşıladığını’ belirten Durak, seçimlerin yenilenmesinin birilerinin istemesiyle yapılamayacağını, yasal düzenlemeler yapacak gücün iktidarın elinde bulunduğunu vurguladı. Durak, “Bu değişiklikleri yaparsınız, seçimleri yenilersiniz. Ve bana da 6'ncı kez seçim kazanma gururu yaşatırsınız” diye konuştu. Durak, Adana’da oyların yakılması, çalınması ve çetenin işe karıştığı şeklindeki iddiaları ‘senaryolar yaratıldı’ diye değerlendirip, “Bu senaryolardan Başbakan Erdoğan’ın da etkilendiği anlaşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Aytaç Durak seçimlerden 2 ay önce AKP’den istifa ederek MHP’den aday oldu. Seçimde AKP adayından bin 500 oy fazla alarak 5'inci kez aynı göreve seçildi. CHP ve AKP’nin itirazları Yüksek Seçim Kurulu’nda da görüşülerek reddedilince sonuçlar kesinleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!