Erdoğan: AB ile fili müzakereler bu yıl başlar

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: AB ile fili müzakereler bu yıl başlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 22:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ile fili müzakerelerin bu yıl içinde de başlayabileceğini belirterek, “Başlamazsa 2006'nın ilk 6 ayı içerisinde Avusturya'nın başkanlığında başlayacaktır. Başlamasına engel bir hal söz konusu değildir” dedi.

Başbakan Erdoğan, AB gayri resmi liderler zirvesine katıldığı Londra'da zirve sonrası yaptığı basın toplantısında, zirvenin gündeminde bulunan özellikle kürselleşme, küreselleşme sürecinde AB'nin konumu, gerek Suriye ile ilgili şu anda BM Güvenlik Konseyi'ndeki süreç ve Pakistan Depremi konusunda Avrupa Birliği'nin alacağı tavır konularında bir deklarasyon yayınlama çalışmasının sürdürüldüğünü bildirdi.

Erdoğan, toplantıda, Türkiye ve Hırvatistan olarak fikirlerini diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte sunduklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Ab ile müzakere sürecinde şimdiye kadar 2 taramayı tamamlandığını, bayramdan sonra diğer 5 başlığın taranmasının da tamamlanmış olacağını belirterek, bu performansın önümüzdeki yıl da aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, “Dönem Başkanlığı, İngiltere'den sonra Avusturya geçecek. Fiili müzakerelerin Avusturya döneminde başlamama endişeniz var mı? Fili müzakereler ne zaman başlayabilir?” şeklindeki soruyu şöyle cevaplandırdı:

“Fiili müzakereler bu yıl içinde de başlayabilir. Başlamazsa 2006'nın ilk 6 ayı içerisinde Avusturya'nın başkanlığında başlayacaktır. Başlamasına engel bir hal söz konusu değildir. Ama müzakere ne kadar sürer, o müzakerenin akışına bağlı bir durumdur. Bu noktada, Avusturya ile 3 Ekim öncesinde kamuoyuna ve dünyaya yansıyan durumun aynen devam edeceği gibi anlayışı, psikolojiyi yaşamamız doğru değildir. Münasebetlerimiz gayet iyi, olumlu bir şekilde devam etmektedir. Bunu daha da olumlu bir noktaya çekeceğiz. Bu noktada endişe taşımaya gerek yok.”
Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Blair ve Almanya Başbakanı Schröder ile görüşmelerine ilişkin bir soruyu cevaplandırırken şunları söyledi:

“Schröder'in gerek 17 Aralık öncesi, gerek 3 Ekim öncesi çok samimi destekleri oldu. Bu desteklerle bugüne kadar geldik. Koalisyon hükümetinde de ben inanıyorum ki aynı hassasiyeti devam ettireceklerdir. Bayan Merkel ile yapmış olduğumuz görüşmede de zaten kendileri de bunu ifade ettiler. 'Bugüne kadar Almanya'nın tutumu neyse bundan sonra da devam edecektir' dediler. Buna olan inancım da tamdır. Almanya'nın tutumu, İngiltere'nin de tutumu olmuştur. Dönem Başkanlığında, özellikle müzakere sürecinin başlatılmasına yönelik ortaya koydukları performans çok açık ve net ortadadır. Gerek Dışişleri Bakanı'nın ortaya koyduğu çalışmalar, gerekse işi çözme noktasında Tony Blair'in ortaya koyduğu tavırlar, çok açık ve nettir. Bunları görüşme imkanımız oldu. Bundan sonra da görüşmelerimiz yine aynı şekilde devam edecektir.”

(a.a.)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!