Ercan: Marmara’da deprem gerginliği arttı

Güncelleme Tarihi:

Ercan: Marmara’da deprem gerginliği arttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2004 11:15

Jeofizik Kurumu Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Japonya’da yaşanan 6.8 depremin bütün yer yuvarını bir haftadır sallandırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Japonya depremini izleyecek depremlerin olağan hale geldiğini vurgulayan Ercan, "Yer yuvarı mekik hareketi, burkulma ve şişip büzülme hareketi yapıyor. Büyük bir depremden sonra, dünyanın herhangi bir yerinde bir kırık kuşağı boyunca taşma noktasına kadar gerginlik birikimi varsa, bu deprem olarak boşalıyor. Romanya’daki deprem, bunun bir sonucu olabilir" dedi.

 

"MARMARA’DA GERGİNLİK ÜST AŞAMADA"

 

Romanya’da yaşanan depremin Marmara Denizi’nde beklenen depremle herhangi bir ilgisinin bulunmadığına dikkat çeken Ercan, "Türkiye o salanımın içinde ama... Marmara’daki gerginlik üst aşamalarda. Marmara’da her yıl olan depremcik sayısı yaklaşık 2 bin 500 iken, şu anda 3 bin 500’e tırmandı. Marmara bir yüksek gerginlik yaşıyor. Gölcük depreminde yaşanan aşırı boşalma Marmara depremini geciktiriyor" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

"GÜNEŞ, AY TUTULMASI YÜZDE 30 ARTIRIYOR"

 

Ercan, son ay tutulmasına da değinerek, gökyüzü olaylarının yeryüzünde depreme neden olmadığını, ancak taşma noktasına kadar gelen gerginliklerin boşalmasına yol açabildiğini kaydetti.

 

"Uzaydaki olaylar dünyadaki gerginliklerin tetikleme yapabilir" diyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, güneş, ay tutulması, dolunay ve ilk ayın olduğu dönemlerde yeryüzünde deprem olaylarının yüzde 30’a kadar artış gösterdiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!