'Erbil'i ziyaret konusunda planlanmış bir şey yok'

Güncelleme Tarihi:

Erbili ziyaret konusunda planlanmış bir şey yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 13:14

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Bakanlıktan Erbil'e bir heyetin gönderilmesi ya da o bölgeden Türkiye'ye yönelik bir ziyarete dair bir planın şu anda gündemde olmadığını belirterek, "Ama hep söylüyoruz; Irak'ta her grupla temas halindeyiz. Gelmeler gitmeler oluyor, olacaktır da" dedi.

Haberin Devamı

Özügergin, haftalık olağan basın toplantısında, Türkiye, ABD ve Irak arasında kurulması planlanan üçlü mekanizmada ne gibi gelişmelerin olduğuna dair soru üzerine, terörle mücadele konusunda hem Irak, hem de ABD ile ikili planda görüşmelerinin ve işbirliğinin devam ettiğini hatırlattı.

Her iki ülkeyle bu işbirliğini geliştirmek ve somut sonuçlar almak istediklerini ifade eden Özügergin, terörle mücadele konusunda üçlü mekanizma önerisinin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı bir telefon görüşmesinde ortaya atıldığını anımsattı.

Özügergin, öneriyi halen değerlendirmekte olduklarını kaydederek, "Eğer somut sonuç alınabileceğine kani olursak değerlendirmemiz buna göre gelişir" dedi.
Sözü edilen üçlü mekanizmanın Türkiye, Irak ve ABD'yi kapsadığına işaret eden Özügergin, mekanizma içerisinde Irak tarafından hangi yetkililerin yer alacağının Irak merkezi hükümetinin vereceği karara bağlı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Özügergin, Dışişleri Bakanlığından bir heyetin Erbil'i ziyaretinin planlanıp planlanmadığının sorulması üzerine, "Erbil'i ziyaret konusunda herhangi bir planlanmış bir şey yok şu anda, oradan da buraya planlanmış bir şey yok. Ama hep söylüyoruz, Irak'la her grupla temas halindeyiz. Gelmeler gitmeler oluyor, olacaktır da" diye konuştu.

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyinde elçilik açmayı planladığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de Özügergin, "Böyle bir planlamamız yok, böyle bir şey için de daha çok erken. Yani önümüzde Irak merkezi hükümetiyle, diğer tüm gruplarla ele almakta olduğumuz başka bir takvim var. Bu söylediğiniz şu anda gündemde değil" dedi.

Özügergin, Basra Başkonsolosluğunun neden hala açılamadığına dair soruya da şu yanıtı verdi:
"Basra'da başkonsolosluğumuzun açılması uzunca süredir gündemde. Biz hep söylüyoruz, personelin can güvenliği bizim için en ön planda. Gerekli güvenlik önlemleri alınmadan ya da biz oraya göndereceğimiz temsilcilerimizin tam olarak güvende olacağına inanmadan böyle bir aktiviteye girişmemiz mümkün değil. Güvenlikli bir yer arayışı devam ediyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!