Erbakan'sız zirve

Güncelleme Tarihi:

Erbakansız zirve
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararını verdiği ilk günün gecesinde RP'de sürpriz bir ‘‘zirve’’ yaşandı. RP hareketinin bundan sonraki en güçlü lider adayları Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül bir araya geldi. RP'deki ‘‘Değişim’’ tartışmasının mimarları arasında sayılan Melih Gökçek'in de hazır bulunduğu bu ‘‘zirve’’ye 50 kadar milletvekili, belediye başkanı ve örgüt yöneticisi de katıldı. Toplantıdan, RP'nin bundan böyle lider partisi yapısından çıkıp, kitle partisi haline gelmesi ve ‘‘Müslüman demokrat’’ kimliğe dönüşmesi görüşünde birleşildi. RP kulislerini dalgalandıran zirve, Genel Başkan Necmettin Erbakan'ın iftar yemeği için gittiği Bursa'dan dönüşünde coşkulu bir biçimde karşılanmasından sonra gerçekleşti. Erbakan'ı Bursa dönüşünde parti yöneticileriyle birlikte Erdoğan ve Gökçek de karşıladı. Erbakan, iki belediye başkanını da yanına alarak Genel Merkez'e geçti. Erbakan, havaalanından kendisini Genel Merkez’e kadar getiren kalabalığa hitap ettikten sonra dinlenmek için evine geçti.

ERDOĞAN-GÜL-GÖKÇEK

Erbakan'ın ayrılmasının ardından, önceki gün kapatma kararını öğrenir öğrenmez Ankara'ya gelen Erdoğan, Gül ile bir araya geldi. Gökçek'in ev sahipliğini üstlendiği bu buluşmada, RP'de bir süredir devam eden değişim tartışmalarına, destek veren genç kuşak milletvekilleriyle, aralarında bazı büyükşehir belediye başkanlarının da bulunduğu belediye başkanları ve örgüt yöneticileri de katıldı.

LİDERLİK KONUŞULMADI

Bu buluşmada hazır bulunan RP'li bir kaynak Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘Birbuçuk saat kadar oturulup, genel konularda sohbet edildi. Çok açık bir biçimde siyasi konulara girilmedi. Ancak, bundan sonra ne olup biteceği konusunda bazı fikir egzersizleri de yapıldı. Çünkü, özellikle taşradan gelen arkadaşlarımız bundan sonraki gelişmeleri merak ettiklerini ifade ettiler. Ancak, liderlik konusuna girilmedi.’’ Aynı kaynak, partinin bundan sonraki çizgisinin ve RP'nin yerine kurulması istenen partinin ideolojik çerçevesinin bile oluşturulduğunu söyledi.

MÜSLÜMAN DEMOKRAT

Aynı kaynak, Erdoğan, Gül, ve Manisa Milletvekili Bülent Arınç tarafından çerçevesi çizilen yeni hareketin çizgisini, ‘‘Müslüman demokrat bir parti’’ diye açıkladı. Bu konuda önemli bir model olarak Avrupa'daki Hıristiyan demokrat partilerin örnek alındığını, ancak bunun Türkiye'deki İslami hareketin deneyimleriyle zenginleştirildiğini vurguladı. RP kurmayı Hürriyet'e şu bilgileri verdi: ‘‘Üzerinde uzlaşılan nokta, yeni hareketin İslami kimliğinin yanısıra, demokrat söyleminin de ön plana çıkarılmasıdır. Tabandan da büyük destek gören görüş, partinin artık bir kişi partisi görüntüsünden çıkarılıp, tabana malolmuş ve geniş bir kitleyi kucaklayabilecek bir parti olması yönündedir. Buradaki en önemli hedeflerden biri de, artık bugün yüzde 20'lerle ifade edilen tabanı memnun edecek politikalar geliştirmek yerine, kalan yüzde 80 ile bir arada barış içinde yaşama yollarının da aranıp, bulunması ve hayata geçirilmesidir.’’

HOCA ÇOK RAHATSIZ

RP'nin genç kanadının öncülüğünde oluşan bu hareketin, Genel Başkan Erbakan ve yakın çevresini rahatsız ettiği bildirildi. Erbakan'ın bu oluşumu denetim altına alabilmek amacıyla partinin başına kendisinin yakın çalışma arkadaşlarından ve partinin ‘‘Ak saçlılar’’ diye nitelenen yaşlı ve deneyimli kuşağından bir ismi getirmek istediği belirtildi. Erbakan'ın, bunun için Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan ile Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk isimleri üzerinde durduğu belirtildi. Ancak, Erbakan'ın bu girişimi de değişim tartışmasını başlatan genç yeni oluşumcuları rahatsız etti. Erdoğan, Gül ve Arınç'ın yeni partinin başına bu şekilde bir atama yapılmasından rahatsız oldukları belirtilirken, yeni liderin belirlenmesinin tabanın inisiyatifine bırakılmasını istedikleri öğrenildi.

ATAMA BAŞKAN OLMAZ

Yeni oluşumculardan bir kaynak Hürriyet'e şöyle dedi: ‘‘Yeni partinin başına bu şekilde bir atama yapılması tabanda da rahatsızlık yaratır. Bunun kabul ettirilmesi zordur. Aksine, partideki demokratik kanallar açık tutulmalı, liderin belirlenmesi de bu doğrultuda yapılmalıdır. Eğer, böyle bir atama yoluna gidilirse Erdoğan ve Gül'ün öncülüğündeki bu yeni oluşuma destek veren insanlar, buna belki açıktan, kamuoyu önünden sert reaksiyon göstermezler ama parti içinde sonuna kadar buna karşı mücadele edilir.’’

Haberin Devamı

Değişimin mimarları

Kapatmanın ilk gecesi RP'de sürpriz bir zirve gerçekleştirildi. Erbakan eve gittikten sonra Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Melih Gökçek, 50 kadar milletvekili, belediye başkanı ve örgüt yöneticisiyle bir araya gelip, daha önce Bülent Arınç'la birlikte çizdikleri değişim planını konuştular. Zirvede, yeni partinin lider partisi yapısından çıkarılıp, ‘‘Müslüman demokrat’’ kimliğine dönüşmesi benimsendi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!