Erbakan'ı kurtarmak için özel çabamız yok

Güncelleme Tarihi:

Erbakanı kurtarmak için özel çabamız yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Türk de, 312'nci maddenin kaldırılmasına karşı çıktı, ‘‘Ama düzeltilebilir’’ dedi. Türk, Erbakan'ın kesinleşen hapis cezasının affı için özel bir çaba içinde olmadığını söyledi.

ADALET Bakanı Prof Dr. Hikmet Sami Türk, kendisinin ve Hükümet'in Necmettin Erbakan'ın affının sağlanması için ‘Özel bir çabası’ olmadığını söyledi. Türk Hürriyet'e, Erbakan'ı ömür boyu siyasi yasaklı yapan ve dört ay sonra da hapis yatıracak olan TCK'nın 312/2 maddesinin kaldırılmasına da karşı çıktı. Türk, bu maddenin kaldırılamayacağını düşünce özgürlüğünü sınırlaması noktasında düzeltilebileceğini söyledi.

Türk, Anayasa'nın, ‘TBMM’nin görev ve yetkilerini' düzenleyen 87. maddesindeki, ‘Temel hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılamayacağını’ öngören Anayasa'nın 14. maddesine yollama yaparak, devlete karşı işlenen suçların affedilemeyeceği düzenlemesi ile Meclis'in af yetkisini sınırlandırıldığını belirtti. Türk bu sınırlamanın, ‘Toplumsal barışı sağlamak’ için kaldırılması gerektiğini savunduğunu söyledi.

Türk, düşüncesinin Erbakan'ın kurtarılması için bir ‘Af formülü’ olarak değerlendirilmesine de karşı çıktı. Türkiye'de bir konunun hemen bir kişi ile irtibatlandırılması yanlışına düşüldüğünü de vurgulayan Türk, ‘‘Kanunlar her zaman tekrarladığım gibi genel ve soyut niteliktedir. Herkes için eşit ve geçerli genel kurallardır. Herkes yararlanır ve sonuçlarına katlanır. Ancak, benim Sayın Erbakan'ın kurtarılmasına yönelik özel bir çabam ve çalışmam yok. Ben sorunu genel bir çerçeve içinde ifade ettim. Hangi amaçla söylediğim açık’’ dedi.

Türk'ün, değerlendirmeleri özetle şöyle:

312. KALDIRILAMAZ Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar ve ülke bütünlüğü nedeniyle gereklidir. Bu nedenle de bizim hazırladığımız yeni TCK tasarısının içinde devam ediyor. Bizden başka ülkelerde de 312. madde benzeri maddeler mevcuttur. Ancak, düşünce özgürlüğünü sınırlaması açısından düzeltilebilir. Kaldırılması değil, düzeltilmesi gerekmektedir.

TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN Geceyarısı teröristler gelmişler, mezradan yiyecek alıyor, kalıyorlar. Ortada bir istek ve yardım etmek arzusu yok. Ama bu kişiler TCK'nın 169. maddesi çerçevesinde terör örgütüne yardım ve yataklıktan ceza almışlardır. Bu Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan çok ciddi bir sorundur. Ancak, Anayasa'nın 87. maddesi, 14. maddeye yollama yaparak, aflarını engellemektedir. Bu hükmün serinkanlı bir şekilde değerlendirilmesi zamanı gelmiştir. Bu toplumsal barış için gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!