Erbakan'a 'sahtekarlık'tan ceza

Güncelleme Tarihi:

Erbakana sahtekarlıktan ceza
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2002 12:57

Eski RP lideri Necmettin Erbakan, kayıp trilyon davasında 'sahtekarlık' suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum edildi.

Haberin Devamı

TCK'nın 345. Maddesi
Bir kimse tamamen veya kısmen sahte olarak hususi evrak ve senedatı tanzim eder yahut sahih olarak tanzim olunmuş bir varaka veya senedin yazılarını tağyir eylerse bundan umumi veya hususi bir mazarrat tevellüt edebildiği ve böylece sahte veya muharref bir varaka veya senedi fail yahut bilerek başkası kullandığı takdirde bir seneden üç seneye kadar hapis cezasına mahkum olur.
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nin kararında, Erbakan`ın, RP`nin Genel Başkanı sıfatıyla ve parti tüzüğü gereği bilgi ve denetimi dışında, böylesi büyük bir tutarın illere dağıtılmasının mümkün olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, Türk Ceza Kanunu`nun ``özel belgede sahtecilik`` hükmünü içeren 345. maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve özelliği, suç konusunun önemi ve değeri, suç işleme kastının yoğunluğu dikkate alınarak Erbakan`ın 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı.

Kararda, 139 adet sahte belgenin aynı kasıtla düzenlendiği gerekçesiyle Erbakan`ın cezası TCK`nın 80. maddesi uyarınca altıda bir oranında artırılarak toplam 2 yıl 4 ay hapse mahkum edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

AVUKATLARI: HAKSIZ KARAR
Erbakan`ın avukatları, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nce Erbakan`a verilen 2 yıl 4 ay hapis cezasına ilişkin kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

Erbakan`ın avukatları Mehmet Ener ve Yaşar Gürkan, Erbakan`a verilen mahkumiyet kararına ilişkin olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, davanın, ``bilirkişi raporlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına, Yargıtay içtihatlarına ve her türlü yazılı ve belgeli savunmalara rağmen mahkumiyetle sonuçlandığı`` ileri sürülen açıklamada, mahkemenin oy çokluğu ile verdiği kararın temyiz edileceği bildirildi.

``Bu davanın temelini bir siyasi partinin hesapları oluşturmaktadır. Siyasi parti hesaplarını inceleme yetki ve görevi ise münhasıran Anayasa Mahkemesi`ne aittir`` görüşüne yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

``Diğer taraftan evrakların sahte olup olmadığı konusunda hiçbir kriminolojik incelemenin yapılmadığı ve müvekkilimiz Prof. Dr. Erbakan`ın dosya münderecatındaki hiçbir belge üzerinde imza ve yazısıbulunmadığı halde bu mahkumiyet kararının verilmesi tarafımızdan hayretle karşılanmıştır."

Haberin Devamı


KAZAN VE TEKDAL BERAAT ETTİ

Mahkeme, 19 sanığı 1 yıl 2`şer ay, 50 sanığı 1`er yıl hapis cezasına çarptırdı. İki sanığa verilen 10`ar ay hapis cezalarını erteleyen mahkeme, eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal, eski Genel Muhasip Abdurrahim Bezci ile Rıfat Özkan ve Mehmet Nil Hıdır`ın ``yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatlerine karar verdi.

Mahkeme, milletvekilleri Mehmet Zeki Çelik ve Ali Güner`in  dokunulmazlıklarının kaldırılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme, Rıza Ulucak ve Özkan Öksüz hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Ankara 9. Ağır Ceza mahkemesi, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası`na muhalefet suçundan sanıkların beraatlerine karar verdi.

6 TRİLYON KAYIP

İddianamede, Hazine’nin yardımı olan ve Hazine’nin Ziraat Bankası  Merkez Şubesi hesabından çekilerek partice temin edilen diğer paralarla birlikte marka çevrilen ve çekildiği tarihe kadar Yapı Kredi Bankası Balgat Şubesi’ndeki hesapta tutulan 10 milyon markın, (bugünkü kurla yaklaşık 6 trilyon lira) 18 Aralık 1994 günlü RP MKYK kararına  göre bankalar nezdindeki parayı tam yetki ve tek imza ile temsil  etmeye yetkili kişiler Erbakan, Tekdal ve Rıza Ulucak ile Oğuzhan Asiltürk içinden, Ulucak tarafından Haziran 1997 yılı başlarında  çekildiği ifade ediliyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!