Erbakan'a kongre şoku

Güncelleme Tarihi:

Erbakana kongre şoku
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Necmettin Erbakan'ın desteğini arkasına alarak seçime giren Kutan, FP'nin bin 238 delegesinin ancak 633'ünün oyunu alabildi. Yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül ise büyük bir sürpriz yaparak 521 oy alırken, 43 delege oylamaya katılmadı.

Kutan: 633

Gül: 521

FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin dün yapılan kongresinde koltuğunu güçlükle koruyabildi. Kongreye, yasaklı lideri Necmettin Erbakan'ın desteğini arkasına alarak giren Kutan, FP'nin bin 238 delegesinin ancak 633'ünün oyunu alabildi. Yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül ise büyük bir sürpriz yaparak 521 oy alırken 43 delege hiç oylamaya katılmadı, büyük bölümü her iki listeyi de zarfa koyarak tepkisini gösteren 41 delegenin oyu da geçersiz sayıldı. Erbakan'ın bütün gücüyle engellemeye çalıştığı Gül'ün aldığı sonuç FP çevrelerinde ‘‘Kutan yeniden Genel Başkan seçildi ama sonuca bakınca kazanan Gül oldu. Kongrenin tek kaybedeni ise Erbakan’’ diye yorumlandı.

KLASİK ELBİSE SALONDA KALDI

Yenilikçilerin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç sonucu kendileri için büyük bir başarı olarak değerlendirdi. Arınç, ‘‘Bu bizim hareketimizin delege bazında kabul gördüğünü gösteriyor. Bugün iyi bir başlangıçtır, bir son değil’’ dedi. Gül'ün yakın bir kurmayı da sonucu ‘‘Bu hem bizim için olduğu kadar, Türk siyasi hayatı için de bir devrimdir. Artık bizde hiç bir şey eskisi gibi olamaz, olamayacak’’ diye değerlendirdi.

Kutan'ın bir kurmayı ise ‘‘FP artık klasik elbisesini bu salonda bırakıp, yarın yeni bir elbisesini giymek zorunda kalacaktır, bu sonuç onu gösteriyor’’ değerlendirmesinde bulundu.

KUTAN:SPORTMENCE BİR YARIŞ

Divan Başkanı Yasin Hatipoğlu'nun sonucu açıklaması üzerine Kutan'ı ilk kutlayan Gül oldu. ‘Başbakan Kutan’ sloganlarıyla kürsüye çıkıp teşekkür konuşması yapan Kutan, ‘‘Yeni bir dönem başlıyor bu ülkede. Yeni bir dönem başlıyor FP'de’’ dedi ve seçim sonuçlarını iyi okuyup, değerlendirmek zorunda olduklarını belirterek, FP'yi önümüzdeki dönemde iktidara taşıyacak bütün tedbirleri almaları gerektiğini bildirdi.

Kutan, sportmence bir yarış olduğunu da belirtirken, partililerin ‘‘Abdullah-Recai omuz omuza’’ sloganları üzerine Gül de kurmaylarıyla kürsüye çıktı. Kutan ve Gül, el ele tutuşup birlik mesajı verirken, ‘‘Asıl hayırda yarışma yarın sabahtan itibaren başlayacak’’ diyen Kutan, kongreye FP'de bir bölünme, çatlak olması ümidiyle gelenlerin ümitlerinin boşa çıktığını da savundu.

GÜL:PARTİMİZİN EMRİNDEYİZ

Gül de, ‘‘Biz hepimiz partimizin emrindeyiz. Partimizde bize ne görev verilirse onu yaparız. Partimiz için, davamız için, ülkemiz için hayırlara vesile olsun. Partimizin yolu açık olsun. İnşallah bu kongre bizi iktidara bir adım daha yaklaştırmış olsun’’ dedi. Gül'ün konuşması salonda büyük alkış aldı.

FP'nin yeni GİK'inde kadın sayısı da üçten ikiye düştü. Kadın üye olarak, her ikisi de kongreye GİK üyesi olarak giren Ankara Milletvekili Oya Akgönenç ile Kutan'ın dünürü, FP Kadın Kolları Başkanı türbanlı Gülten Çelik girerken, 33 milletvekili ile 6 da il başkanı yer aldı.

FP'nin 50 kişilik yeni GİK'i şöyle:

İsmail Alptekin, Lütfi Esengün, Veysel Candan, Nevzat Yalçıntaş, Numan Kurtulmuş, İsmet Toprak, Cevat Ayhan, Şerafettin Kılıç, Lütfi Doğan, Rıza Güneri, Süleyman Arif Emre, Mehmet Bekaroğlu, Temel Karamollaoğlu, Tahir Akyürek, Oğuzhan Asiltürk, Şemun Yılmaz, Necati Çelik, Ahmet Derin, Bahri Zengin, Fethullah Erbaş, Faruk Çelik, Sacit Günbey, Ahmet Demircan, Fehim Adak, Zeki Korkusuz, Yasin Hatiboğlu, Oya Akgönenç, Gülten Çelik, Enver Bakırcı, İbrahim Atıcı, Cemalettin Hınıslıoğlu, Mustafa Kamalak, Dengir Mir Mehmet Fırat, Turhan Alçelik, Lütfü Yalman, Ertan Yülek, Hüsamettin Korkutata, Ahmet Cemil Tunç, Fikret Erçoban, Suat Pamukçu, Fuat Fırat, Ali Sezal, Hayrettin Dilekcan, Alaaddin Köksal, Ali Gören, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Musa Demirci, Şeref Malkoç, Kazım Arslan, Süleyman Çalışkan.

FP Yüksek Disiplin Kurulu da şu isimlerden oluştu:

Ali Güneri, Rıza Ulucak, Mehmet Ener, Rıfkı Durgun, Abdulkadir Öncel, Abidin Çetin, Ali Tandoğan, Celal Özkan, Sadık Albayrak, Osman Öztürk, Hüseyin Çelebican.

Hayırlı olsun Recai Ağbi

FP Genel Başkanlığı'nı Recai Kutan'ın yeniden kazanmasından sonra rakibi Abdullah Gül, Kutan'ı önce oturduğu yerden alkışladı ardından Kutan'ın yanına gitti. Kongrede sonuçlar açıklandıktan sonra Abdullah Gül, Kutan'ın konuşma yaptığı kürsüye kadar çıkarak Kutan'ı tebrik etti. Gül, ‘‘Bu hayırda yarış, bugün bitti. Sayın Genel Başkanımız, Recai Abimiz, sizlerin takdiriyle yine genel başkan oldu. Kendisini tebrik ediyorum’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!