Erbakan: Bıçak sırtındayız

Güncelleme Tarihi:

Erbakan: Bıçak sırtındayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin Hazine yardımının RP'ye verilmesini engelleyen ihtiyati tedbir kararı, RP'de büyük bir şok yarattı. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından partisinin Başkanlık Divanı'nı dün akşam olağanüstü toplantıya çağıran RP lideri Necmettin Erbakan, kurmaylarına, ‘‘Bıçak sırtındayız’’ değerlendirmesini yaptı.

RP milletvekilleri de, oybirliğiyle çıkan bu kararın, kapatma davasının sonucuna ilişkin çok önemli bir gösterge olduğu görüşünü savundular. RP Genel Merkezi'nde geç saatlere kadar süren toplantıda, Yüksek Mahkeme’nin kararının muhtemel sonuçları üzerinde durulurken, bundan sonraki gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yapıldı. Adının açıklanmasını istemeyen bir RP milletvekili, ‘‘Hoca bize hep ‘merak etmeyin, korkmayın partimiz kapatılmayacak' diyordu, ama, şimdi bu kararla birlikte kapatma davasında çıkacak karar da belli olmuş oldu’’ dedi.

Erbakan, kurmaylarına yaptığı değerlendirmede, RP’nin kapatılmasından sonraki gelişmelerle ilgili görüşlerini de aktardı. Erbakan, ‘‘Kapatılırsak, hemen bunun ardından bir erken baskın seçim kararı gelir. Çok erken bir seçim, bizi hazırlıksız yakalayabilir. Bunun için her an seçim olacakmış gibi hazırlıklı olmalıyız’’ dedi.

7 PARTİ KURULABİLİR

Erbakan, ardından da, kapatma halinde, avukatı İsmail Alptekin'e kurdurduğu Fazilet Partisi'nin dışında 6 parti daha kurulabileceğini belirterek şöyle dedi: ‘‘7 partiye kadar parti kurulabilir. Milletvekilleri bir süre bağımsız kalır. Ancak, daha sonra bu partilere, Meclis'te grup kurabilmelerine imkan sağlayacak şekilde dağılırlar. Grup kurmuş parti ise örgütlenme zorunluluğu aranmadan seçime katılabiliyor. Bu partiler, seçimden hemen önce de bir araya gelip, bir parti çatısı altında birleşirler.’’

Erbakan, bu durumda, diğer partilerle seçim ittifakına gidilebileceğini de ifade etti. RP kurmayları, Erbakan'ın bu konuda işaret ettiği partiler arasında BBP, YDP ve DP ile birlikte ‘‘şartlara göre’’ DYP'nin de bulunduğunu ifade ettiler. Erbakan, RP'nin kapatılmaması halinde ise erken seçim konusunun rafa kalkacağını belirterek, ‘‘O zaman, Başbakan Mesut Yılmaz, CHP lideri Deniz Baykal'a gidip, kendisini ikna ederek hükümetin içine alır ve devam ederler’’ dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE TEPKİ

RP yöneticilerinin karara ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle:

Abdullah Gül (Genel Başkan Yardımcısı):

İhsas-ı reyde (karara ilişkin önceden kanaat açıklama) bulundular. Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararın üzerine gölge düşürdüler.

Lütfü Esengün (Grup Başkanvekili):

Hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, hem de Anayasa Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararı alınması gibi bir yetkisi yok.

Salih Kapusuz (Grup Başkanvekili):

Kapatma davası ayrı, bu karar ayrı. Bunlar birbirini bağlamaz. Ama böyle bir kararın alınmış olması hoş değil.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!