Ensest ilişkide daha çok erkekler mağdur

Güncelleme Tarihi:

Ensest ilişkide daha çok erkekler mağdur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 00:00

TBMM Töre Cinayetlerini Araştırma Komisyonu’na bilgi veren öğretim üyeleri ’namus cinayeti ve ensest ilişki’ konusunda ilginç saptamalarını milletvekilleriyle paylaştılar. Buna göre, taciz ve ensest ilişki mağdurlarının daha çok erkek çocukları olduğu ortaya çıktı.

Bu çocukların büyük bölümü ilerde tacizci oluyor. Kız çocuklarının tacizine ise çoğunlukla ’anne’ bildiği halde göz yumuyor. Taciz olayları daha çok çocuklarla birebir yakınlık kuran ’sınıf ve rehber’ öğretmenler tarafından ortaya çıkartılıyor. Komisyon dün CHP’li Başkanvekili Gaye Erbatur başkanlığındaki toplantıda,bu konuda çalışma yapan bilimadamlarını dinledi. Yapılan analizler şöyle:

ORTAÇAĞ ZİHNİYETİ

Prof.Dr.
Serpil Salaçin (9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumu Başkanı): Adli tıp uzmanları olarak, namus ve töre cinayetlerinin birbirinden ayrılamayacağını düşünüyoruz. Meslek hayatımda 15 bin otopsi yaptım. Çok sayıda namus cinayeti vardı. Ağabeyi tarafından kafası kesilen genç kızın, eşi tarafından 100 yerinden bıçaklanmış kadınların cesetlerine otopsi yapmak zorunda kaldık. Erkeklerin kadınların namusundan sorumlu olduğu yargısı değiştirilmelidir. Cinsel ilişkiyi kızlık zarının bozulmasıyla eşdeğer tutan Ortaçağ zihniyetine, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları, yasama, yargı ve yürütme organları layık değil.

İSTİSMAR DERSİ

Prof.Dr.Ufuk Beyazova (G.Ü Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Sosyal Pediatri Bölümü):
Üniversite bünyesinde, çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bir birim oluşturduk. Burada yaklaşık 100 vaka üzerinde çalışma yaptım. Cinsel istismara uğramış çocuklar, ’onkoloji hastalarına’ benzer, tedavisi zordur. Aileler, olaya adliye karıştırmadan tedavilerin yapılmasını istiyor. Bu durumda bazen istismar devam edebiliyor. Adliyeye bildirilmesi durumda ise başka sakıncalar çıkıyor. Çocuk istismarı ders programlarına konulmalı. Aynalı odalar oluşturulmalı ve çocuklar 40 kez sorgulanmamalı.

TACİZCİ YARATILIYOR

Doç.
Dr. Figen Şahin (G.Ü Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı): Bize ulaşan çocuk istismarı vakalarının yarıdan fazlası erkek. Aileler ’Acaba çocuğum ileride homoseksüel olur mu?’ endişesi yaşıyor. Ancak, tacize uğrayan erkek çocuk tedavi edilmezse, ileride cinsel tacizci olma riski taşıyor.

GELENEKSEL BİR SORUN

Doç.Dr. İlhan Yıldız (Diyanet İşleri Başkanlığı):
İlahiyat literatüründe töre cinayeti yoktur. Bu geleneksel yapıdan kaynaklanan sorundur. Namus cinayetiyle ilgili sadece Tevrat’ta ’zina yapanları öldürün’ ifadesi vardır. Ancak, Kuran ve İncil’de buna ilişkin bir bölüm bulunmamaktadır. İslam’da kadını cezalandırma vardır, ama öldürme ve recm (taşlayarak öldürme) yoktur. Recm Ortadoğu ülkelerinin kültüründen kaynaklanan İslam dışı bir uygulamadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!