Enflasyondan korkan ECB’den faiz artırımı sinyali

Güncelleme Tarihi:

Enflasyondan korkan ECB’den faiz artırımı sinyali
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 09:39

Avrupa’daki borç krizi nedeniyle ekonomileri zayıflayan ülkelerin varlığına rağmen, Avrupa Merkez Bankası (ECB), küresel çapta yükseliş eğilimi gösteren gıda, petrol ve emtia fiyatları nedeniyle faiz yükseltme sinyali verdi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenecek World Economic Forum (WEF) toplantıları öncesinde Wall Street Journal'a konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Jean-Claude Trichet, euro bölgesindeki enflasyon tehdidinin yakından izlenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

 

Trichet, tüm merkez bankası yöneticilerini yüksek enerji ve gıda fiyatlarının küresel ekonominin üzerinde durduğu dengeleri tehdit ettiği fikrinde birleşmeleri gerektiği çağrısını yaptı.

 

Haberin Devamı

MERKEZ BANKALARI DÄ°KKATLÄ° OLMALI

ECB Başkanı, "Emtia fiyatlarından kaynaklanan enflasyon tehdidinin yaşandığı dönemlerde, tüm merkez bankaları iç piyasadaki fiyatlar üzerinde ikinci tur etkilerinin olmaması için çok dikkatli olmalılar" dedi

 

Trichet'in uyarıları, yatırımcılar arasında küresel çapta enflasyon kaygılarının arttığı bir döneme denk geldi. Çin ve Brezilya gibi hızlı büyüyen ekonomiler içerde enflasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, bu ekonomilerin küresel çaptaki emtia talebi diğer ekonomilerde de fiyatların yükselmesini tetikliyor.

 

ABD ve diğer gelişmiş ülkelerdeki işsizlik ve kullanılamayan kapasite sorunları altta yatan enflasyonist baskıları gizlemeye yardımcı olsa da, gelişmekte olan ekonomilerin etkisi daha fazla hissediliyor. Çin´in büyüme hızı yüzde 9.8, enflasyon oranı ise yüzde 5 civarında bulunurken, Brezilya'daki enflasyon bu oranın dahi üstüne çıkmış durumda.

 

ARTIÅž DEVAM EDEBÄ°LÄ°R

Küresel ekonomideki toparlanmanın henüz başlangıç aşamasında olmasından dolayı fiyatların daha da yükselmesi söz konusu. Özellikle, kömür ve demir cevherinde yaşanan pahalılaşma küresel çapta çelik fiyatlarının yükselmesi yönünde baskı yaratıyor.

 

Haberin Devamı

ABD'li AK Steel ve Nucor, Çinli Baosteel ve Güney Koreli Posco gibi üreticiler son haftalarda çelik fiyatlarını sürekli artırıyor. 2010 yılında ortalama 733 dolar olan çeliğin tonunun, 2011'de 1,000 doları geçmesi bekleniyor.

 

Trichet'in açıklamaları, ECB'nin bir yanda borç sorunu yaÅŸayan çevre ülkeler ile diÄŸer yanda da Almanya gibi güçlü büyüme gösteren ve euro bölgesinde kendini gösteren yüksek enflasyon arasında denge bulmaya çalıştığı bir dönemde geldi.Â

 

Euro bölgesinde geçen ay enflasyon beklenmedik biçimde yüzde 1.9´dan yüzde 2.2 ye yükselerek, ECB´nin yüzde 2´nin hemen altı olan hedefinin üzerine çıktı. Bazı ekonomistler euro bölgesinde enflasyonun önümüzdeki iki ayda yüzde 2.5´e çıkabileceğini savunuyor.

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Wall Street Journal'de, "Global Price Fears Mount" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!