Endişem derin

Güncelleme Tarihi:

Endişem derin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2004 01:24

AKP'li Fehmi Hüsrev Kutlu'nun, TBMM'de Atatürk'ün üniformalı resmine karşı çıkması ve İstanbul'daki sarıklı cenaze töreni için bir açıklama da Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'ten geldi.

Haberin Devamı

Ulusunun ayrılmaz bir parçası ve her kesiminin temsilcisi olarak milli ordu vasfını şerefle sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Komutanı olarak Genelkurmay Başkanı, bu tür söylem ve olaylardan derin endişe duymaktadır.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Meclis Muhafız Taburu ile TBMM'deki mareşal rütbeli Atatürk tablosundan rahatsızlık duyduğunu belirten TBMM Dokunulmazlıkları Araştırma Komisyonu Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu ile Nakşibendi Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu'nun kızının Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazındaki görüntülerle ilgili son derece ağır bir yazılı açıklama yaptı. Özkök'ün bu iki konudaki düşüncesi dün Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği aracılığıyla yazılı bir açıklamayla kamuoyuna yansıtıldı.

YARGIYA DA SÖYLEDİ

Açıklamada, ‘‘Ulusunun ayrılmaz bir parçası ve her kesiminin temsilcisi olarak milli ordu vasfını şerefle sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Komutanı olarak Genelkurmay Başkanı, bu tür söylem ve olaylardan derin endişe duymaktadır’’ denildi.

Açıklamada, 30 Aralık 2003 tarihli bazı basın yayın organlarında, bir milletvekilinin, Ulu Önder Atatürk'ün TBMM'deki mareşal rütbeli resminden, Meclis'in dış güvenliğini sağlayan Meclis Muhafız Taburu personelinin yemek duası ile ‘‘sağ ol’’ seslerinden ve taburun Meclis'teki varlığından rahatsız olduğuna, Meclis'in sivilleşmesine askerlerin öncü olmasının lüzumunu ifade ederek, Genelkurmay Başkanı'na atıfta bulunduğuna dair bir haber yer aldığı belirtildi. Aynı milletvekilinin, daha önce de dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin olarak yargıya ve güvenlik güçlerine güven duymadığını da gündeme getirdiğinin bilindiği kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:

ZEMİN HAZIRLIYOR

‘‘Bu şekilde sorumsuzca sarf edilmiş sözlerin, İstanbul Fatih Camii'nde görülen ve milletçe hepimizi üzen çağdışı manzaralara zemin hazırladığı çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı olan TBMM Muhafız Taburu, büyük komutan ve eşsiz devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ile başlangıçta Meclis Muhafız Takımı olarak kurulmuştur. Tabur, Kurtuluş Savaşı'nda sayısız kahramanlıklar göstermiş, Cumhuriyet tarihi boyunca saygın görevler yapmış, ulusun temsil edildiği mecliste devlet-ulus birlikteliğinin sembolü olmuştur.Taburun görev ve sorumlulukları, 18195 sayılı TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu ve İçtüzüğü tarafından belirlenmiştir.

BATIDA DA VAR

Birçok çağdaş ve demokratik ülkede görev yapan, birçoğunda da bulunan Genelkurmay Başkanı, asker üniformalı krallar, prensler, parlamentolarda törenler icra eden ve dış güvenliği sağlayan askerler görmüştür. Ancak kendisi, bu konuyu meclisin sivilleştirilmesi meselesi olarak ele alan veya üniforma ve askerden rahatsız olduğunu ifade eden bir şahsa rastlamamıştır.’’

SÖZLERİ SÖZÜMÜZ

Açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın dün bazı gazetelerde yer alan sözlerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görüşü olarak, Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisi dahilinde kamuoyuna yansıtıldığına dikkat çekilerek, bu konuda da farklı yorumlar yapılmaması gerektiği vurgulanmış oldu.


DOĞRUDAN KENDİSİ YANITLADI

Silahlı Kuvvetler'in komuta kademesinden iki gün içinde üst üste ağır açıklamalar gelmesi başkent kulislerine bomba gibi düştü. Açıklamada ‘‘Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’’ imzası yer almasına karşın, metinde bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'e atıfta bulunulması dikkat çekti. Böylece Orgeneral Özkök, AKP milletvekilinin sözkonusu demecinde yer alan, ‘‘Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Avrupa'da görev yapmış, çağdaş bir kişi. Böyle Genelkurmay Başkanımız olması, bizim için şans’’ sözlerini de doğrudan kendisi yanıtlamış oldu. Özkök, böylece Silahlı Kuvvetler'de komutanlar arasında herhangi bir görüş farklılığı olmadığının da altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!