En sevilen 10 video oyunu

Güncelleme Tarihi:

En sevilen 10 video oyunu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 00:00

1980’li yılların simgesi haline gelen bilgisayar oyunu Pac-Man’in üzerinden çok zaman geçti. Oyun pazarında artık herkesin zevkine göre bir oyun bulunabiliyor. 21. yüzyılda bilgisayar oyunuyla zayıflamak bile mümkün.

Kimileri güzel bir hikaye, kimileri evinin salonundan bambaşka ortamlara götüren grafikler, kimileri de rahat oynanabilirlik arıyor. Bazı oyunlar Türkçe seslendirmeleri, bazıları konsollarının artıları, bazıları da sinema filmi tadındaki konularıyla ön plana çıkıyor. Video oyunlarını iyi vakit geçirme aracı olarak kullanmanın dışında, bağımlılık haline getirenler de var. Günde 20 saatini oyuna ayıranlar, gece eşlerini uyutup ekran başına geçenler gibi. Online oyunlar yüzünden sosyal hayatlarına ara veriyor ama oyundaki karakterlerini satarak para kazanmanın yollarını da buluyorlar. Durum böyle olunca video oyunları gündemden hiç düşmüyor. Oyun geliştiren firmalar her ay bir sürü yeni oyunu piyasaya sürüyor. Biz de bu hafta uzmanlardan ve meraklılarından oluşan juri üyelerimizden, görsellikleri, konuları, rahat oynanabilirlikleri ve ses kalitelerini göz önüne alarak en sevilen 10 video oyununu seçmelerini istedik.

EN İYİ 10

1- Grand Theft Auto: IV

2- Call Of Duty 4 : Modern Warfare

3- World of Warcraft

4- BioShock

5- Crysis

6- Pes 2008

7- Wii Sports

8- Gran Turismo 5: Prologue

9- Football Manager 2008

10-Elder Scrolls IV: Oblivion

GRAND THEFT AUTO IV (GTA IV)

Özgürlüğü seviyorlar

Serinin, Rockstar Games tarafından geliştirilen dördüncü oyunu piyasaya çıktığı gün, ABD ve İngiltere’de dükkanların önünde uzun kuyruklar oluştu. Kısa zamanda 400 milyon dolarlık satış geliri elde etti. Argo sözcükler çocuklara kötü örnek oluyor diye tepki gösterenler de oldu. Verdiği özgürlük hissi ve şehir eşkiyalığını yaşamak, oyuncularırn fazlasıyla hoşuna gidiyor. 2007 yılında Liberty City adında New York temel alınarak yapılmış bir şehirde geçiyor. Ana karakter Doğu Avrupalı Nico Bellic. Bellic, kuzeninin söylediği yalanlara inanıp zengin olmak arzusuyla ABD’ye geliyor. Fakat kısa süre sonra kuzenin borçları olduğunu öğreniyor. Bir yandan borçları kapatmaya çalışırken, 10 yıldır aradığı eski bir tanıdığının da izini sürmeye başlıyor. Oyun konusu kadar grafikleriyle de göz dolduruyor. Karakterlerin yüzündeki gerçekçi mimikler ön plana çıkıyor. Başarılı seslendirmeyi de unutmamalı. PlayStation 3 konsolu için sunulan oyunun fiyatı 180 YTL.

CALL OF DUTY 4: MODERN WARFARE

Yapay zekası oldukça iyi

Infinity Ward’ın geliştirdiği Call of Duty 4, serinin diğer oyunlarından farklı olarak II. Dünya Savaşı yerine yakın gelecekte geçiyor. Bu sefer mekanlar Ortadoğu, Azerbaycan, Rusya ve Çernobil. Call Of Duty 4: Modern Warfare, yeni nesil konsolların özelliklerini sonuna kadar kullanıyor. Grafik ve ses özellikleri gerçekten bir savaşın içinde olduğunuzu hissettiriyor. Dijital ses özellikleri evde savaş filmi izliyormuş hissi yaratıyor. Oyunun yapay zekası da oldukça iyi. Düşmanlarınız en az sizin kadar zekice düşünüyor ve karşılık veriyor. Tek oyunculu modu daha çabuk biterken çok oyunculu online modla heyecan yeniden yaşanıyor. Online oyunda karakterinizin özelliklerinden silahlarına kadar pek çok şeye siz karar veriyorsunuz. PC versiyonu 90, PS3 versiyonu 180 YTL.

WORLD OF WARCRAFT

Dokuz milyondan fazla oyuncu

2004’te çıkan oyunun geliştiricisi Blizzard şirketi. En iyi online rol yapma oyunları arasında gösteriliyor. 9 milyonun üzerinde oyuncusu bulunuyor. Günde bir saat oynayan da var, 10 saatin üzerine çıkan da. Irklar arasındaki çatışmaya dayalı oyun, Azeroth adlı bir dünyada geçiyor. 10 ırktan birisini seçip bir karakter ediniyorsunuz. Seviyenizi yükseltmek için yaratıkları keserek eşya ve altın topluyorsunuz. World of Warcraft, internet üzerinde kendi ticaretini de yaratıyor ve oyuncularına kazanç bile getiriyor. Nasıl mı? Uzun uğraşlar sonunda belli bir seviyeye gelip sıkılan, acil paraya ihtiyacı olan oyuncular karakterlerden silahlara kadar oyundaki birçok öğeyi sanal alemde para karşılığı satıyor. Oyuna yeni başlayanlar saatlerini harcamadan arkadaşlarıyla aynı seviyeye gelmek için para ödemeye razı oluyor. PC’de oynanan oyun, seviye atlamanızı sağlayan ek paketleri olmadan 30 YTL.

BIOSHOCK

Müziklerini Moby yaptı

Irrational Games, tarafından geliştirildi. Hayranları etkisinden uzun süre kurtulamadıklarını söylüyor. Her şey uçağınızın sulara çakılmasıyla başlıyor. Deniz altında saklanmış Rapture şehrine giriyorsunuz. Bilim adamları, sanatçılar, işadamları için ideal bir topluluk yaratmak amacıyla inşa edilen bu şehirde, idealizm diye birşey yok. Şehir cesetlerle dolu, küçük kızlar ölüleri yağmalarken her köşede genetik mutasyona uğramış insanlar bekliyor. Ve BioShock sizin kendi hayatınızı kurtarmak için insanlığınızdan ne kadar ödün vereceğinizi sorgulamanızı sağlıyor. İşte bu da oyunun en beğenilen noktalarından biri. Başarılı grafikleri sayesinde sualtını evinize taşıyor. Ses efektleri oyunun gerçeklik hissini arttıyor. Müziklerde, Garry Schyman ve Moby imzası var. Seneye beyazperdede olması bekleniyor. PC oyunu, 60 YTL.

CRYSIS

Türkler geliştirdi

Uzaylılarla dünyalılar arasındaki müthiş savaşı konu alan oyun, Almanya’da yaşayan Giresunlu Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşlerin 1999’da kurduğu Crytek firması tarafından geliştirildi. 16 milyon Euro’ya mal oldu. ABD’li oyun şirketi Electronic Arts (EA) tarafından piyasaya sürüldü. 30’dan fazla ülkede yayınlandı. Türkiye’de ilk haftada 3 bin kopya sattı. Türk oyun fanatiklerinin Crysis’e bu kadar ilgi göstermesinde, oyunun dizi ve tiyatro oyuncularından oluşan usta bir ekip tarafından Türkçe dublaj ve mönüyle sunulması büyük etken. Argo deyimleri yüzünden 16 yaş sınırı var. Crytek’in kendi ürünü olan CryEngine 2 motorunun kullanıldığı oyunda gerçekçi ve zorlu bir yapay zeka sizi karşılıyor. Rahat oynanabilir özelliğinin yanı sıra kurgusu ve 32 oyuncuya kadar multiplayer desteği göze çarpıyor. PC’ler için fiyatı 50 YTL.

PES (PRO EVOLUTION SOCCER) 2008

En başarılı futbol oyunlarından

Konami tarafından dağıtımı yapılan oyun, dünyanın en başarılı futbol oyunlarından biri. 250’den fazla lisanslı takım ve 3 binden fazla lisanslı futbolcu ismi var. Aralarında Brezilya, Portekiz, Yunanistan milli takımları, Newcastle, Tottenham, Göteborg, Panatinaikos, Spartak Moskova, Dinamo Zagreb ve Basel gibi kulüp takımlarını sayabiliriz. Türk Milli Takımı, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş da mevcut. Grafikleri futbolseverleri oldukça tatmin ediyor. Futbolcular gerçekçi görünüyor, maç anındaki tepkiler yüz ifadelerine yansıyor. Formalar maç sırasında kırışıp kirlenebiliyor. Teamvision isimli yapay zeka sistemi, kullandığınız taktikleri anlayarak buna göre stratejisini değiştiriyor. Rahat oynanıyor, fakat online maç yapma seçeneği arada bir takılarak oyun keyfini bölebiliyor. PC oyunu 40, PSP 100, PS2 60, PS3 180 YTL.

WII SPORTS

Oyun bahanesiyle spor

Nintendo Wii oyun konsolunun oyunu Wii Sports, oyun bahanesiyle spor yapmanızı sağlıyor. Paketin içinde beş farklı seçenek var. Tenis, Wii kumandasını raket gibi kullanarak dört kişiye kadar tenis oynama fırsatı sunuyor. Boks iki kumandayla oynanarak rakibinizi ekarte etmeye çalışırken ter dökmenizi sağlıyor. Beysbolda ister atıcı ister vurucu olabiliyorsunuz. Golf, 18 delikli golf sahasını evinize getiriyor, bowlingde kumandanız bowling topu görevi görüyor. Oyunlar grafik olarak muhteşem olmasalar da kablosuz ve hareketleri algılayan konsol ve oyun kumandasıyla oynanabilirlik keyfini fazlasıyla veriyor. Fiyatı 55 YTL.

GRAN TURISMO 5-PROLOGUE

16 oyuncuya kadar çıkıyor

50 milyondan fazla satan Gran Turismo, araba yarışı sevenlerin favorisi. Lotus, Mitsubishi, Nissan ve Ferrari gibi 40’ın üzerinde etkileyici otomobil sizi karşılıyor. Eiger Nordwand, London City Track ve Suzuka gibi parkurların tümü yüksek tanımlı grafiklerle yarış keyfini arttırıyor. Online yarış özelliğiyle 16 oyuncuya oynanabilme özelliği var. Hız, güç, lastik, süspansiyon gibi ayar özellikleri kolay oynanırlık sağlıyor. Oyunu en etkili şekilde oynamanız için Full HD ve 1080p çözünürlük destekleyen bir televizyon, iyi bir direksiyon seti gerekiyor. PS3 oyunun fiyatı 100 YTL.

FOOTBALL MANAGER 2008

Teknik direktör olun

Futbol dünyasının zorluklarını yansıtan oyun, Sports Interactive tarafından geliştirildi. Diğer futbol oyunlarından en büyük farkı teknik direktörlük yapabilmeniz. 50 ülkeden 5 binin üzerinde takım arasından favori kulüpleriniz veya milli takımlarınızı seçerek kupa maçları, ligler, Avrupa şampiyonaları ve belli başlı uluslararası turnuvalarda mücadele veriyorsunuz. Önceki versiyonlarına göre yüzden fazla yeni özelliğe sahip. Maç günleri, maç incelemeleri, takım konuşmaları ve maç sonrası gibi bölümler var. Yeni versiyonun kullanımı daha kolay. Yönetimin ve taraftarların maç performansı hakkında ne düşündükleri öğrenebiliyorsunuz. PC versiyonu 75 YTL.

ELDER SCROLLS IV-OBLIVION

Karanlık lordla savaşın

Elder Scrolls serisinin dördüncü oyunu Oblivion, gerçek bir rol yapma oyunu. Tamriel adı verilen kıtanın Cyrodiil adlı bölgesinde geçiyor. Önce bir hapishane mahkumunu kontrol ediyorsunuz. Sonrasında karakteriniz, kendini bir karanlık lordun Kral VII. Uriel Septim’i öldürme planlarının ortasında buluyor. Size de bu planları engellemek üzere karanlık lorda karşı savaşmak kalıyor. Oyun ilginç bir oynayış tekniği sunuyor. Ana hikayeyi tamamlasanız bile oyun sonlanmıyor. Özellikle genişleme paketleriyle macera yan hikayeler ve yeni görevlerle devam ediyor. Atmosfer iyi ama karakterlerin sesleri birbirine benziyor. PC oyunun fiyatı 60 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!