En ‘renkli’ meslek

Güncelleme Tarihi:

En ‘renkli’ meslek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2003 14:22

Renkçiler... Bütün gün renklerle uğraşarak renkleri meslek haline getirenler. Boya firmalarında renklere hayat veren ve onları keşfeden renk laborantları, 'renkçi' olarak adlandırılıyor. Bütün gün renk ölçüm makinelerinde evlerimizde, işyerlerimizde kullandığımız boyaları renklendirmek için ter döküyorlar.

Boya firmaları her yıl yüzlerce renk seçeneğini piyasaya sunuyor. Evlerde işyerlerinde her yıl farklı bir renk moda haline geliyor. Renk çeşitleri değişiyor, bilmediğimiz yeni renkler görüyoruz. Boya firmalarında görevi 'renk' olan çalışanlar her isteğe göre renk bulabilmek için çalışıyor. Araştırma-geliştirme departmanları bünyesinde çalışan ve 'renkçi' olarak adlandırılan bu kişilerin görevi, yeni renkleri keşfetmek.

Polisan Boya, boya firmaları arasında en geniş 'renkçi' kadrosuna sahip şirketlerden biri. Yedi kişi Polisan'ın renk laboratuvarında Türkiye'nin en geniş renk yelpazesini oluşturmak amacıyla çalışıyor.

Polisan Ar-Ge Müdürü Burhan Özdemir, renk kataloglarındaki renk sayısının üç bine ulaştığını belirtiyor. Her yıl renk isteklerinin değiştiğini, 'kravatımın renginde boya istiyorum', 'Parliament mavisi' gibi özel renk isteklerinin kendilerine sıkça geldiğini anlatıyor. Ar-Ge bölümü altında çalışan renk laborantlarının da bu istekler doğrultusunda renklerin formülasyonlarını oluşturduklarını ifade ediyor. Formülü bulunan renkler daha sonra üretim departmanına gönderiliyor. Polisan'da 'miks center' denilen makinede her isteğe göre renk tonları yaratılıyor. Renk kataloğunda yer almayan renkler, müşterinin isteğine göre miks center'da oluşturuluyor.

FORMÜL DÜŞÜNÜYORLAR

Yaşar Özel, Yahya Çelenk, Bahri Kara, Burhan Özdemir, Celal Altay, Candan Camuzcu, Mehmet Kaçarel Polisan'ın renk laboratuvarında çalışan 'renkçiler'. Temel görevleri, renklerin formülünü bulmak. Adeta renklerle yatıp kalkıyorlar. Renk kataloglarındaki çeşit çeşit renklerin formülünü bulmak için sürekli 'renkli' düşünüyorlar.

Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksekokulu'nda Boya Teknolojisi bölümünde okumuşlar. Okulda teorik bilgileri almalarının ardından, Polisan'da işin pratiğini öğrenmişler. Renk ölçme cihazlarının başında her gün sekiz-on formülle oluşturulabilen bir rengi keşfetmek için ter döküyorlar.

Candan Camuzcu (37), Polisan'da 17 yıldır çalışıyor. Son 10 yıldır şirketin renk laboratuvarında görev yapıyor. Renkçiler arasında en tecrübelisi. 'Miks center' aleti ile çalışıyor. Çok 'renkli' bir mesleklerinin olduğunu ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadıklarını dile getiriyor.

Yahya Çelenk (27), boya teknolojisi bölümü mezunu. Renkçilik işini beş yıldır yapıyor. Müşterilerin kendilerinden istediği renklerin formüllerini buluyor. Renklerdeki beyazlık oranlarının kalite kontrolden geçmeye uygun olması için çalışıyor.

Celal Altay (23), renklerin formüllerini bulmaya çalışırken içinde bulundukları psikolojik durumun önemli olduğunu söylüyor. Karamsar oldukları günlerde daha koyu renkler buluyorlarmış. Ona göre, rengi seçmek önemli. Baktıkları zaman bir rengin hangi pigmentlerle bulunabileceğini görmek gerekiyormuş.

Bahri Kara (29), önce şirketin kalite kontrol departmanında çalışmış. Şu anda renk laboratuvarında. Renk işini seçtiği için memnun. Rengin insan psikolojisinden çok etkilendiğini düşünüyor. Belli bir süre sonra makineye gerek kalmadan göz kararı ile hangi rengin ne istediğini tespit edebiliyorlarmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!