Hacimli kadınları en iyi o çiziyor

Güncelleme Tarihi:

Hacimli kadınları en iyi o çiziyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 10:14

“Bir ressamın resim yapmasının tek nedeni kendi dünyasını yaratmaktır. Gerçeklik zaten orada duruyor – onun resmini yapmanın bir gereği yok. Buna paralel bir şeyin, zihinsel bir gerçekliğin resmini yapmanız gerekir. Şiir, müzik ve edebiyat gibi, sanatçının kafasında var olan ve insanların tadına varabileceği bir şey.”

Fernando Botero

Haberin Devamı

Bu sözler Kolombiya’nın yaşarken efsane haline gelmiş ismi, ressam Fernando Botero’ya ait. ‘Şişman insan’ figürleriyle bilinen usta ressamın 64 yapıttan oluşan kapsamlı sergisi Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde sergileniyor.

 

İŞTE BOTERO'NUN İSTANBUL'DA SERGİLENEN ESERLERDEN BİR KAÇ ÖRNEK 

 

Serginin açılışına eşi ve kızı ile gelen ünlü ressam Fernando Botero, tüm sıcakkanlılığı ve mütevaziliğiyle serginin açılışını basın muhabirleriyle gerçekleştirdi. Hala dinç ve formda görünen 78 yaşındaki Botero bu durumunun akisne resimlerinde şişman, iri yani hacime çok önem veriyor. Resimlerde in insan ve hayvan figürleri oldukça hacimli. Usta resim toplantıda bu konuyla ilgili olarak şunları belirtti; “Çizimlerinde daha çok figür çiziyorum gibi görünse de ben aslında hacim yaratıyorum. Hacim, artık şimdilerde tamamen göz ardı ediliyor. Sanatçıların çoğu düz çizgiler kullanıyor. Benim içinse bir resimde hacim çok önemli. Özellikle hacmi kadınlarda çok iyi işleyebiliyorum.”

 

Haberin Devamı

Hacimli kadınları en iyi o çiziyor
 
Hacimli kadınları en iyi o çiziyor

 

PICASSO GİBİ STİLİMİ DEĞİŞTİRMEM

 

Botero’nun resimlerindeki stilinin farklı olduğu aşikâr. Belirli bir yaştan sonra hayata bakışın değişmesi ve değişiklik isteğinin doğrultusunda asla stilini değiştirmeyeceğini belirten Botero, “Her sanatçının bir saplantısı vardır. Sanatçı kendi kulvarında kendi tarzlıyla devam eder. Aslında Picasso gibi ustaların zaman içerisinde stilini değiştirdiğini görebiliyoruz. Ama ben kendi stilimi değiştirebileceğimi hiç zannetmiyorum.” şeklinde konuştu.

 

21’inci yüzyılın en çok merak uyandıran sanatçılarından Botero’nun, Pera’daki sergisinde son 10 -15 yılları arasında yaptığı resimleri yer alıyor. Sergi 18 Temmuz 2010 tarihine kadar açık kalacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!