En iyi 10 künefeci

Güncelleme Tarihi:

En iyi 10 künefeci
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2003 01:57

Şöyle sıcak sıcak, çıtır çıtır bir künefeyi kimin canı çekmez ki? Künefenin anavatanı Antakya. Antakya'da yıllarca evlerde yapılan künefe, önemli misafirlere ikram edilen bir tatlıymış.

Yıllar sonra     yine ilk defa Antakya'da, küçük bir dükkanda satılmaya başlanmış. Sonra da tüm Türkiye'ye yayılmış. Şimdi       özellikle kebap restoranlarının olmazsa olmaz tatlısı. Genelde iyi ve kıvamında bir künefe için bir kilo tel kadayıfa, bir kilo tuzsuz, tatlı peynir konuluyor ve tereyağı kullanılıyor. Künefe'nin iyisi ustanın el maharetinin dışında, tel kadayıfın, peynirin ve tereyağının kalitesine de bağlı. Bu hafta en iyiler sayfasında künefecileri ağırlıyoruz. Üstelik alışılmışın dışında iki tane de birincimiz var. Künefenin anavatanı dedik ama listenin iki birincisi de İstanbul'dan çıktı. Başbakan’la Dışişleri Bakanı kimin elinden künefe yiyor, hangi künefenin sırrı özel sosunda saklı, hangi restoran künefeyi Atina'da satmaya kararlı öğrenmek istiyorsanız, işte Türkiye'nin en iyi 10 künefecisi.

EN İYİ


10


1. Kaşıbeyaz - İstanbul

1. Develi - İstanbul

2. Kral - Antakya

3. Ferah - Antakya

4. Urfalı Hacı Mehmet - Ankara

5. Beyti - İstanbul

6. Hamdi - İstanbul

7. Tike - İstanbul

8. Kule - Antakya

9. Köşebaşı - İstanbul

10. Karacaoğlu - Ankara




KAŞIBEYAZ


Bakır sahanda servis ediliyor

Gaziantepli Ahmet Besim tarafından 1987'de Florya'da açıldı. Restoranın yanı sıra Yerel Ürünler ve Baklava Satış Mağazası'ndan oluşan bir konseptle hizmet veriyorlar. 12.30-24.00 saatleri arasında açık. 600 kişiye aynı anda hizmet verebiliyor. Tatlı olarak doğu mutfağındaki tüm tatlı çeşitlerini bulabilirsiniz. İşletmeci Murat Besim, Kaşıbeyaz künefesini farklı yapanın kendi özel formülleri olduğunu söylüyor. Künefede peynirin çabuk donup donmamasının, kullanılan malzemenin çok önemli olduğunu anlatıyor. Bakır sahanda sunulan künefenin porsiyonu 4 milyon lira. Kaşıbeyaz'ın müdavimleri arasında Galatasaraylı tüm futbolcular, İbrahim Tatlıses ve Ebru Gündeş gibi isimler bulunuyor. Tel: (212) 663 28 90


DEVELİ


Sırrı Adil Usta'nın yağ sosunda

1966 yılında Gaziantepli kebap ustası Arif Develi tarafından kuruldu. Arif Bey hálá işinin başında, ama artık yanında oğulları Ali ve Nuri Develi de var. Develi, 12.00-24.00 saatleri arası açık. Tatlı olarak da künefe dışında sütlaç, incir tatlısı ve ceviz tatlısı sunuyorlar. Bir porsiyon künefenin fiyatı 3,5 milyon lira. Samatya Develi Şefi Burhan Bey, Develi'nin künefesinin sırrını özel yaptırdıkları peynire ve tel kadayıfa bağlıyor. Bir de 23 yıllık ustaları Adil Paş'ın, maharetli elleriyle döktüğü sade yağ sosuna. Müdavimleri arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, Uğur Yücel, Şener Şen, Türkan Şoray ve Mahsun Kırmızıgül bulunuyor. Tel: (212) 529 08 33


KRAL KÜNEFE


Dondurup Amerika'ya gönderiyorlar

Höyük Kardeşler Kral Künefe, Antakya'da künefenin iddialı isimlerinden. Cavit Mehmet, Osman Raci ve Cevdet Höyük kardeşlerin 10 yıldır işlettiği Kral Künefe, günlük künefe imalatının yanında, tek porsiyonluk hazırlanan künefeleri dondurulmuş vaziyette ABD, Hollanda, Almanya'ya ihraç ediyor. Höyük kardeşler, eski ustaların, 'İyi yapılmış künefede peynir, insan boyunca sünmeli'' prensibini hálá sürdürüyor. Müdavimleri arasında Ayna Grubu, Haluk Levent, tiyatrocu Zihni Göktel ve komedyen Hamdi Alkan var. Künefenin kilosu 7.5 milyon, porsiyonu 1.5 milyon lira. Mekan 08-01.30 arası açık. Tel: (326) 214 75 17


FERAH KÜNEFE


35 yıldır aynı lezzet

Ferah Künefe Salonu, 1968'den bu yana müşterilerine aynı lezzeti sunuyor. İşletmeciler Ahmet Sevinç ile Memduh Cüzdan, 35 yıldır aynı lezzeti korumanın sırrını özel olarak imal edilen yağsız peynire bağlıyorlar. Dağlarda kır çiçekleriyle beslenen ineklerden sağılıp günlük olarak hazırlanan peynirle yapılan künefe, Türkiye sınırları dışında ABD, Avrupa ve Arap ülkelerine özel ambalajlarda pişirilmiş vaziyette satılıyor. Müdavimleri arasında Haluk Levent, Coşkun Sabah, Ebru Şallı ve Yılmaz Erdoğan gibi isimler var. Künefenin kilosu 6 milyon, porsiyonu 1.5 milyon lira. Tel: (326) 215 41 60 - 213 58 44


URFALI HACI MEHMET


Sahibi milletvekili

Urfalı Hacı Mehmet Lokantası'nın sahibi AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Özlek. Uzun yıllar Pastacılar ve Lokantacılar Federasyonu'nun başkanlığını yapan Özlek, Ankara'ya ilk künefeyi getirenin kendisi olduğunu söylüyor. Künefenin sırrı yağında gizli. Urfa'dan gelen tamamen süzülmüş bir tür yağ kullanıyorlar. Porsiyonu 2 milyon 500 bin lira. 27 yıldır Ankara'da hizmet veren Urfalı Hacı Mehmet Lokantası'nın en ünlü müşterileri Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül. Özlek, Bakan Gül'ün bir künefe hastası olduğunu söylüyor. Başbakan Erdoğan da tatlıyı yemekten önce yiyormuş. Hacı Mehmet'in Ulus ve Turan Güneş Bulvarı'nda da bir şubesi bulunuyor. Tel: (312) 467 98 58.


BEYTİ


Mutlaka dil peyniri kullanılıyor

Beyti Güler tarafından 1945'te Küçükçekmece'de açıldı. 80'lerin başından beri Florya'da hizmet veriyor. 11.00-24.30 arası açık. Tatlıda başta künefe olmak üzere çok iddialı olduklarını söylüyorlar. Bir porsiyon künefenin fiyatı 4,5 milyon lira. Künefelerinin özelliğini tel kadayıfın ızgara üzerinde pişirilmesine ve kullandıkları dil peynirine bağlıyorlar. Bir de 20 yıldır künefeyi Hamdi Usta'ya emanet ettiklerini söylüyorlar. Müdavimleri arasında Haldun Dormen, Vitali Hakko, Hülya Avşar ve Galatasaraylı futbolcular var. Tel: (212) 663 29 90


HAMDİ


İkindi kahkesi de var

Urfa Bilecikli Hamdi Arpacı tarafından 1970'te kuruldu. Servis saatleri 11.00-24.00 arası. Yönetim hálá Hamdi Bey ve oğlu Şevket Arpacı tarafından yürütülüyor. Bu yıl Hamdi Unlu Mamuller adıyla baklava üretimine ve aynı zamanda ikindi kahkesi adı verilen Güneydoğu'ya has, 90 gün muhafaza edilebilen bir çeşit simit satışına da başlandı. Künefelerinin özelliği, sade Urfa yağı kullanmaları, hamurunun kadayıf hamurundan daha iri olması ve tuzsuz, yağlı peynirlerinde gizli. Özel ocakta pişirilen künefeyi yıllardır Şeref ve Levent Usta yapıyor. Porsiyonu 3 milyon lira. Müdavimleri arasında Tarık Akan, Sibel Can, Yaşar Kemal, Süleyman Demirel, Bülent Ersoy var. Tel: (212) 528 03 90


TİKE


Atina'da şube açacaklar

Tike Restoran, Adanalı dört kuzen, Mehmet Ali Burduroğlu, Seha Tekin, Orhan Tekin ve Ferhat Yeşilfırat tarafından kuruldu. Altıncı yılına giren Tike, beşinci şubesini 15 Aralık'ta Atina'da açacak. Bir parça et anlamına gelen Tike, künefelerinin çok tutulmasının nedenini İstanbul'da yaptırdıkları kadayıf ve Hatay'dan getirttikleri peynire bağlıyorlar. Ustaları yıllardır değişmemiş. Yeni açılan şubelere de hep aynı ustaların yetiştirdiği ustalar hizmet veriyor. Künefenin porsiyonu 5 milyon lira. 12.00-24.00 saatleri arası açık olan Tike'nin müdavimleri arasında Devlet Bakanı Ali Babacan, İbrahim Tatlıses, Tuncay Özkan ve Serdar Ortaç var. Tel: (212) 281 88 71


KULE


Harbiye manzaralı künefe keyfi

Antakya'nın 10 kilometre dışındaki Kule Restaurant, adını 1948 yılında yapılan hidroelektrik santralının havalandırma kulesinden alıyor. Kurucusu Harbiyeli Lütfü Kızılkaya, 30 yıldır Şerif Dolan işletmeciliğini yapıyor. Harbiye'nin defne ağaçlarıyla kaplı derin vadisine bakarken, tuzsuz ve mayasız peynirle yapılan ve sıcak olarak servis edilen künefenin damakta erimesinin hazzı yaşanıyor. Künefenin özelliği fabrikasyon olmaması. 6 yıldır Lüfti Kızılkaya ve kardeşlerinin işlettiği Kule Restaurant'a Antakyalı komedyen Hamdi Alkan, Çocuklar Duymasın dizisinin oyuncuları ve Yavuz Bingöl uğramadan geçmiyor. Künefenin porsiyonu 2 milyon lira. Tel: (326) 231 30 92 99.


KÖŞEBAŞI


Künefeyi Antakyalı ustalar yapıyor

1995'te Sivaslı iki ortak Mehmet Yeşilyurt ve Ali Akkaş tarafından kuruldu. İstanbul'da beş şubesi var, çok yakında Ankara'da da bir şube açıyorlar. Haftanın her günü 12.00- 24.00 saatleri arası açık. Tatlılarda irmik helvası, ayva tatlısı, atom ve dondurmalı helvalarıyla ünlü. Ama künefenin yeri başka. Porsiyonu 5 milyon lira. Özelliği peynirlerinin Antakya'dan gelmesi ve ustalarının da yine Antakyalı olması. Künefeyi Ali Usta yapıyor. Müdavimleri arasında Candan Erçetin ve Sertab Erener var. Tel: (212) 270 24 33


KARACAOĞLU BAKLAVA BÖREK


Ankara'da dokuz şubesi var

Baklavacı Karacaoğlu, dokuz şubesi ile Ankaralılar'a tatlı hizmeti veriyor. 1972 yılında Hüseyin Karaca'nın açtığı Karacaoğlu, 1982 yılında Antakya'dan getirdiği künefe ustasıyla künefe yapımına başladı. Baklavayla 2002 yılında Dünya Kalite Ödülü'nü kazandıklarını belirten Karacaoğlu'nun işletmecisi Fatih Karaca, künefede de en iyi olduklarını söylüyor. Sebebini ise ‘‘Doğru madde, doğru elle buluşunca doğru ürün çıkıyor’’ sözleriyle açıklıyor. Künefe yapımında kullanılan her ürün kendi bölgesinden itina ile seçilerek getiriliyor. Tel: (312) 230 43 44
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!