En gösteriÅŸli 13 köprü

Güncelleme Tarihi:

En gösterişli 13 köprü
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2019 08:30

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’deki 13 gösterişli köprüyü belirledi. Köprüler arasında, Adana’da ‘James Bond’un, Skyfall filminde üzerinde heyecanlı sahneler yaşadığı Varda Köprüsü de bulunuyor.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın ‘kulturportali’ üzerinden ‘Tarihin Tanıkları: Köprüler’ başlığıyla belirlediği köprüler şunlar:

En gösterişli 13 köprü

Ortacalar Çifte Köprüler (Artvin) -Â18. YÃœZYIL ESERÄ°: 18’inci yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Küçükköy ve Arılı yol ayrımında birbirine dik olacak ÅŸekilde planlanmış. Ä°ki köprü de birbirine benzerken, tek gözden oluÅŸuyor. 

Belkıs Sultan Alaeddin Köprüsü (Antalya): Aspendos Akropolü yakınında, Köprüpazar Çayı üzerinde yer alıyor. Sultan I. Alâeddin Keykubad’ın oğlu Sultan II. Gıyâseddîn Keyhüsrev tarafından 1239-1240 yılında inşa ettirildi.

En gösterişli 13 köprü

Haberin Devamı

Varda Köprüsü (Adana)

Malabadi Köprüsü (Diyarbakır): 1147 tarihli kitabeye göre, Artukoğulları döneminde inşa ettirilmiş. 12’nci yüzyıl Selçuklu dönemi anıtsal başyapıtlarından. Tarihi Malabadi Köprüsü, üzerinde bulunan insan, güneş ve aslan figürlü kabartmaları ve bünyesinde bulunan barınağıyla özgün örneklerden.

En gösterişli 13 köprü

Osmanlı (Timisvat) Köprüsü (Rize)

Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü (Edirne): 1608-1615 yılları arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından Tunca Nehri üzerine yaptırılmış. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa. 11 ayak, 10 kemerli. Yarısı ve ortadaki yazıtlı köşkü su taşkınlarıyla yıkıldı. 2008 yılında aslına uygun olarak restore edildi.

Şahruh Köprüsü (Kayseri): Doğu-batı yönünde uzanan kargir bir tarihi köprü. Üzerinde çerçeveli bir taşa kabartma olarak işlenmiş aslan ve üzüm tasvirleri var.

Kesik Köprü (Kırşehir): Kızılırmak üzerinde kurulu olan köprü 1248 yılında Anadolu Selçukluları tarafından yaptırılmış. Kırşehir ile Konya’yı birbirine bağlamak için yapılan köprü, Türk mimarisinin önemli eserlerinden.

Haberin Devamı

Meram Köprüsü (Konya): Köprü, düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş, korkulukları, kemer ayakları ve tabliyesi onarılmış. Kitabesi bulunmayan köprünün 13’üncü ya da 14’üncü yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor.

Dicle Köprüsü (Diyarbakır): Diyarbakır-Silvan yolunda ve Dicle nehri üzerinde doğu-batı yönünde uzanan köprü, sivri kemerli on kemer gözünden oluşuyor.

Taş Köprü (Adana): Seyhan Nehri üzerinde. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 4’üncü yüzyılda yaptırılmış. 21 kemerinden 14’ü ayakta. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerinden biri sayılıyor.

Justinianus Köprüsü (Sakarya): Erken Bizans döneminin Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarından. Bizans İmparatoru Justinianus (527-565) tarafından yaptırılmış.

Haberin Devamı

Palu Köprüsü (Elazığ): Palu Kalesi’nin doğu yamacında ve Fırat Irmağının kolu olan Murat suyu üzerinde uzanan Palu köprüsü, dokuz kemerli. Diyarbakır Salnâmeleri’nde, köprünün 1887-88 yılında 193 metre boyunda ve sekiz tonoz kemerli olarak yaptırıldığı kayıtlı.

En gösterişli 13 köprü

DÃœNYA BU SAHNELERLE Ä°ZLEDÄ°

200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde. Hacıkırı ya da 1912’de Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak biliniyor. Skyfall’un bazı sahneleri burada çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!