En değerli hediyeler

Güncelleme Tarihi:

En değerli hediyeler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2002 10:50

Ülker, Probil, Tofaş, Turkcell ve Arçelik 'en iyi hediye kitaptır' diyerek yeni yıla yeni kitaplarla girdiler. Kitaplar fotoğraftan, kaatı sanatı, sanayi, coğrafya ve tarihe kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Sonunda hayalleri gerçekleşmişti. Gilbert M. Grosvenor yıllarca gıpta ederek okuduğu derginin yayın yönetmeni olmuştu. Ancak Grosvenor'un Dergideki ilk zamanları zannettiği kadar kolay olmadı. Daha çok akademisyenlere yönelik olarak hazırlanan ve ağır bir dergi olarak bilinen derginin fotoğraflarla zenginleşmesini ve halka inmesini istiyordu. Önerisi yönetim kurulunda 'olay' yarattı.

Grosvenor çabaları sonunda yayın kurulunda yer alan editörleri zor da olsa ikna edebildi. ‘‘Okurlar yazılarıyla hayalini kurdukları güzellikleri görmek istiyor‘‘ diyordu. Bu fikrinde yanılmadığı kısa süre içinde derginin satışlarındaki yükselmeyle kendini gösterdi.

National Geographic 1896'da başladığı fotoğraflı serüvenine devam ediyor. Dergi son olarak 1896'dan bu yana yayınlanan ve her biri olay yaratan fotoğrafların derlendiği bir çalışmayla karşımıza çıkıyor. Ansiklopedik boyutlardaki çalışma Afganistan, Paris, Irak, ABD kutuplar ya da ekvator demeden yeryüzündeki canlıları sayfalarında birleştiriyor.

İnce kağıt ve deri oymacılığı anlamına gelen Kaatı sanatının incelikleri Ülker'in katkıları ve Kaatı sanatçısı Meliha Altay danışmanlığında hazırlanan 'Geleneksel Kaatı Sanatı' adlı kitapla hayat buluyor. Kitap, aşama aşama bir eserin nasıl yaratıldığını işliyor, ardından ünlü eserleri okurlara sunuyor.

Ara Güler, Ian Berry, Micheal Jungblut, Julia Baier, Erdal Buldun, İlker Maga... Bu isimleri buluşturan nokta fotoğraf tutkuları. Artık buluştukları bir mekan da var: Röportaj. Probil'in katkılarıyla hazırlanan Röportaj Dergisi Güler'in Picasso'dan, Alfred Hitchcock'a alanında başarılı sanatçıları görüntülediği 'Yaratanlar' çalışmasına, Berry'nin 1975'de İngiltere'nin Değişen Yüzü başlığı altında topladığı fotoğraflarına, Michael Jungblut'un Almanya'nın Doğu Frizya bölgesinde yer alan hayvan pazarındaki ilginç görüntülerine, Erdal Buldun'un yaşlı insanlara ayırdığı 'Büyük Ebeveynlerimin Peşinde' eserine, Julia Baier'in 'Yüzenler' adlı çalışmasına ve son olarak İlker Maga'nın Almanya ve Türkiye'deki bisikletlilerden kesitler sunduğu 'Bisiklet Karşılaştırması' çalışmasını sunuyor.

Tofaş, Anadolu Tasarım Mirasının Ayak İzlerinde adlı çalışmayla atlı taşıtlardan günümüze kadar arabanın evrimini aktarıyor. Prof. Önder Küçükermen tarafından hazırlanan çalışma aynı zamanda Türkiye'nin Sanayi Devrimi'ne ışık tutuyor.

Enis Batur, her biri kendi döneminin düşünce insanları olarak kabul görmüş kişilerin İstanbul anılarına yer veriyor. Bu kişilerin Türklerin yaşam tarzına tuttukları aynayı görmemizi sağlıyor. Kitap, Turkcell'in katkılarıyla hazırlandı.

2000'de Türkiye'nin en büyük özel sanayi şirketi. Beyaz eşya sektöründe Avrupa'nın ilk 10 şirketinden biri. Türkiye'de beş ilde sekiz işletme, altı bin çalışan, üç marka ve beş bin 210 noktadan tüketiciye ulaşan bir dev... 'Mamul'attan Markaya', çalışanları, bayileri, servis ağı, yan sanayii ile birlikte toplam nufusu 250 bin olan Arçelik'in başarı öyküsünü anlatıyor. Kitap aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nin 30 yılına tanıklık ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!