En çapkın bakan FP'de

Güncelleme Tarihi:

En çapkın bakan FPde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

AP döneminde Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı'yken, adı bir aşk skandalına karışınca istifa etmek zorunda kalan Muhammet Kelleci, FP'den milletvekili adayı oldu. O dönem Kelleci'yi ihbar eden ‘‘Korkunç Yenge’’ lakaplı eski konsolos Bilge Erol da FP saflarında mücadele veriyor.

FP, Türk siyasi tarihine adını, ‘En büyük gürültüyü koparan aşk skandallarından birinin kahramanı’ olarak yazdıran AP'li eski Devlet Bakanı Muhammet Kelleci'yi milletvekili adayı yaptı.

Muhammet Kelleci, 1979 yılında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan, ‘MC hükümetinde Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı'yken, Nevin Ergül adındaki bir genç kızla ilişkisi ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kalmıştı. O tarihte büyük gürültü koparan bu skandalı ortaya çıkaran kişinin ise Dışişleri çevrelerinde, ‘Korkunç Yenge’ lakabıyla tanınan eski konsolos Bilge Erol olduğu bildirilmişti. Ancak, siyasetin garip cilvesi, skandalın kahramanı Kelleci ile skandalı ortaya çıkaran Erol'u bugün aynı parti çatısı altında buluşturdu.

DYP REDDETTİ

Kelleci gibi FP'ye gelen Erol, Çankaya Belediye Başkan adayı olmak için büyük çaba harcadı, ancak bu amacına ulaşamayınca milletvekili adaylığı için yoğun kulis yürütmeye başladı.

Kelleci'nin FP'ye gelmeden önce DYP'den milletvekili adayı olmak istediği, ancak bu talebinin DYP tarafından geri çevrildiği öğrenildi.

DYP'nin, Kelleci'nin istediği Amasya kontenjan adaylığı için partinin hukukçu kurmaylarından Ahmet İyimaya'yı düşündüğü bildirildi.

Kelleci'nin de DYP'nin bu yanıtının ardından Amasya'dan FP'ye adaylık başvurusunda bulunduğu, bunun da kabul edildiği belirtildi.

VOTKA İÇER

Skandalı ortaya çıkaran Bilge Erol'un yakın arkadaşı Nuray Doğan, olayı şöyle anlatmıştı:

‘‘Bilge bir gün bana genç bir AP'li milletvekili getirip, ‘Bak bu geleceğin Devlet Bakanı' dedi. Adam portakal suyu içinde votka içiyordu. Birkaç gün sonra Muhammet isimli bu adam bakan oldu. Ancak bizim eğlence yerlerinde gezmemiz, Bilge'nin Bakan'la dostluğu devam etti. Zamanla Bakan, Bilge'ye sırt çevirmeye başlayınca, günün birinde Bakan'ın genç bir kızla ilişkisi Hafta Sonu Gazetesi'nde patladı. Muhammet Kelleci bu skandal haber üzerine istifa ederken, Bilge çok mutluydu.’’

SABIKASI ÇOK...

FP'nin en çapkın adayı Muhammed Kelleci 1941 Giresun doğumlu, İlahilat Fakültesi mezunu. 1980 yılında, çapkınlığı uğruna AP hükümetinin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı koltuğundan olan Kelleci, o dönemde evli ve 3 çocuk babasıydı. Yozgat'ın Sorgun İlçesi'nden olan türbanlı eşi Zekiye Hanım'ın üzerine gül koklayan Kelleci'nin bu gönül macerası gazete manşetlerine taşınca, 15 Mayıs 1980 günü bakanlıktan istifa etmek zorunda kaldı. Dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel'e istifasını sunan Kelleci, ‘Haince tertip edilmiş bir iftiraya kurban gittiğini’ öne sürdü.

NASIL OLMUŞTU?

Hafta sonu ve Hürriyet Gazetesi, olayı o tarihte şöyle yansıtmıştı: Muhammet Kelleci, 25 yaşındaki memur Nevin Ergül'e aşık oldu ve evlenmek vaadi ile ilişkiye girdi. Genç kadına Siyasal Bilgiler Fakültesi yakınlarında bir de ev tutan Kelleci, yasak aşk yaşamaya başladı. Bu sırada Kelleci'nin eşi Zekiye Hanım da sık sık telefonla rahatsız edilmeye başlandı. Genç bir bayan, Zekiye Hanım'ı arıyor, ‘‘Aramızdan çekil. Muhammed benimle evlenecek’’ diyordu. Bu olay Zekiye Hanım'ın ağzından gazetelere, ‘‘Ayrılmasına ayrılacağım ama evi üzerime yapsın, otomobili de bana versin’’ şeklinde yansımıştı.

BAŞKA İDDİA

Olayın, o dönemde Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan ve Kelleci ile bir süre arkadaşlık yapan Bilge Erol tarafından kıskançlık nedeniyle ihbar edildiği ileri sürülmüştü. Bu arada Kelleci'nin adı, oturduğu apartman komşusu Nursel Savaş isimli genç bir bayanla da aşk söylentilerine karışmış, Kelleci bunu şiddetle reddetmişti. Nursel Savaş ise Kelleci'nin ‘sadece’ aile dostu olduğunu açıklamıştı.

O ihbar etmişti

O tarihte büyük yankı uyandıran bu skandalı kamuoyuna duyuran ilk gazeteci olan Hürriyet Dergi Grubu Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen, olayı şöyle anlattı: ‘‘1979 yılında Hafta Sonu Gazetesi'nde patlattığımız politik skandallardan biri de Muhammet Kelleci olayıydı. O tarihte Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı olan Kelleci, bir sekreterle ilişki içindeydi. Telefonla gelen ihbar üzerine olayı araştırmaya başladık. Ve çok ilginç noktalara ulaştık. İlk öğrendiğimizde, bu olayın Bakan'ın ne ilk, ne de son kaçamağı olduğuydu. Hatırladığım en ilginç anekdotlardan biri, bize ihbarı yapan, başta kimliğini açıklamayan bir kadındı. Ancak, araştırmalarımız sonucunda kimliği ortaya çıktı. Çünkü Bakan'ın kaçamak gecelerinde masasını süsleyen isimlerden biri de oydu. Bu isim de Bilge Erol'du. Biz olayı bütün yönleriyle ortaya çıkarıp, görüntüleyerek Hafta Sonu'nun birinci sayfasından verdiğimiz anda, Bakan'ın istifası da beraberinde geldi.’’

Kıyamet kopmuştu

1979 yılının en büyük politik skandallarından biri, muhafazakár Adalet Partisi'nin, üstelik de Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Muhammet Kelleci'nin başrolünü oynadığı aşk skandalıydı: Kelleci, bir sekreterle ilişki içindeydi... Üstelik bu ilişki ne ilk, ne de son kaçamaktı. Kelleci, bu konularda hayli hızlıydı... Olayın Hafta Sonu Gazetesi'nde patlamasıyla birlikte ortalık ayağa kalktı. Sonuç, Bakan'ın istifasıydı...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!