En büyük etobur dinozor keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

En büyük etobur dinozor keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 00:00

Bilinen en büyük etobur dinozorlardan biri olarak kabul edilen yeni bir dinozor türüne ait bir fosil, Arjantin’in fosilleriyle ünlü Patagonia bölgesinde keşfedildi. Yaklaşık 100 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen “Mapusaurus roseae” olarak adlandırılan yeni keşfedilen dinozor türünün gruplar halinde avlandığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Arjantin’in fosilleriyle ünlü Patagonia bölgesinde bilinen en büyük etobur dinozor türlerinden biri keşfedildi. Boyları, dev etobur T. Rex’den biraz daha büyük olan “Mapusaurus roseae” isimli dinozor türünün bulundukları çevrede, en büyük dinozor türü olan otobur "sauropod"lardan bile daha dominant bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Mapusaurus dinozorlarının yaklaşık olarak 100 milyon yıl önce, gruplar halinde yaşayıp avlandığı düşünülüyor.

 

Paleontologların bölgede 24 kilometre alanı kapsayan kazıları sonucunda pek çok Mapusaurus dinozoruna ait yüzlerce kemik bulundu. Alanda başka herhangi bir yaratığın izine rastlamayan bilim adamları, buradan yola çıkarak bu dinozorların bir arada yaşayıp, gruplar halinde avlandığını düşünüyor.

 

Haberin Devamı

Grup avlanmanın Mapusaurus dinozorlarına pek çok avantaj sağladığı düşünülüyor. Bilim adamları buna örnek olarak, yaklaşık 37 metrelik boylarıyla bilinen büyük dinozor türü olan otobur Argentinasaurus dinozorlarının bile Mapusaurus’lara yem olmuş olabileceği üzerinde duruyor.Bilim adamları, Mapusaurus dinozorlarının, kurtlar ve aslanlar gibi koordine bir şekilde avlanıp avlanmadığı konusunda ise herhangi bir veriye sahip değil.

 

Tam bir iskelete rastlanmaması, dinozorların boyu hakkında kesin bir veri elde edilmesini engelliyor. Fakat bilim adamları, bu dinozorların yetişkin olanlarının ortalama boyunun 12 metre civarında olduğunu düşünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!