Emtiada rüzgar tersine döndü: Satış devam edecek mi?

Güncelleme Tarihi:

Emtiada rüzgar tersine döndü: Satış devam edecek mi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 10:01

Bu hafta emtia fiyatlarında yükseliş öngören yatırımcılar için zor bir hafta olabilir. 2011'in ilk döneminde emtia fiyatlarında, geçen senenin son aylarında görülen yükseliş hareketinin benzerini göremedik.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor    
Haberin Devamı

 

Aslına bakılırsa, emtiadaki bu eğilim birkaç hafta olmasa da birkaç işlem gününde daha bu şekilde devam edebilir.

 

Petrol, bakır, altın ve gümüş fiyatlarında sert düşüşlerin yaşandığı hafta, ABD'de Cuma günü beklenenden düşük gelen tarım dışı istihdam rakamlarının yarattığı olumsuz hava ile sonlandı.

 

TEPKİLER AYNI DEĞİL

ABD'de istihdamdaki büyüme güçsüz seyrini korumaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Ben Bernanke, istihdam piyasasının normal seyrine dönmesinin dört ya da beş yıl alabileceğini belirtiyor.

 

Haberin Devamı

Bu nedenle aslında Fed'in toparlanmayı hızlandırmak için giriştiği parasal genişleme hamlesinden geri adım atması beklenmiyor. Ancak, bu beklentiyle geçen senenin son aylarında hızlı yükselen emtia fiyatları bu sefer aynı tepkiyi göstermiyor.

 

Piyasalardaki hava bu ürünlere gelen satıştaki en büyük etken oldu.

 

PİYASALAR KRİTİK KARARIN EŞİĞİNDE

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi M3 Capital'in işlemcilerinden John Netto, "Şu anda kritik bir noktadayız. 'Bu eğilim önceki gibi devam mı edecek ya da alım dalgasında değişiklik mi olacak' piyasanın bu yöndeki kararını vermesi gerekiyor" dedi. Teknik olarak bakıldığında ise eğilimde sert bir tersine hareket yaşandığı görülüyor.

 

Bir diğer ABD'li yatırım şirketi Dominick and Dominick'in direktörü olan Gregory Glat ise yaptığı değerlendirmede, "Alınmış büyük pozisyonlar ve piyasalardaki hava balon yaratıyor ancak fon yöneticileri yıla doğru adımı atarak başlamak isteğinde ve zorunluluğunda... Bu nedenle önümüzdeki haftalarda satış yapmak yerine düşük fiyatlardan alım yapacaklardır" dedi.

 

Diğer taraftan Netto bu görüşe karşı çıkarak, birçok işlemcinin hafta sonuna açık pozisyonla girdiğini ve hafta başında satışların süreceğini savundu. Netto, işlemcilerin düşük fiyatlardan alım için gelmemesi durumunda da satışların hızlanarak petrolün 80 dolar, altının 1,320 dolar ve gümüşün de 27 dolar seviyelerini göreceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

GÖZLER ÇİN'DEN GELECEK VERİDE

Bu hafta emtia fiyatlarını etkileyecek diğer bir unsur ise Çin'de Pazartesi günü açıklanacak Aralık ayı öncü ticaret rakamları olacak. Bu verilerden, Çin'in kredi genişlemesine gideceği yönünde bir işaret çıkması durumunda emtia fiyatları yeni bir olumsuzlukla daha karşı karşıya kalabilir.

 

*Bu yazı CNBC'de,"Commodities Unwind: Will Sell-Off Continue Next Week?" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!