Emre itaatsizlikten tutuklandılar

Güncelleme Tarihi:

Emre itaatsizlikten tutuklandılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2015 15:29

Şırnak'ta, çatışmaların yaşandığı bir operasyon bölgesinde görev yapan bir yüzbaşı ve bir üsteğmenin 'emre itaatsizlik' suçlaması ile tutuklandıkları ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Askeri savcılıkta sorgulanan iki subay 16 Ekim günü tutuklanarak askeri cezaevine gönderildi. Soruşturma dosyasına göre, iki subayın tutuklanmasına gerekçe ise, riskli gördükleri bir tepede, askerleri birlikte  arama tarama faaliyetine çıkmak istememeleri. İki subayın, sorgularında, "O noktaya çıkmamız durumunda çok kayıp verirdik.  Bu vebali alamazdık "dedikleri  anlaşıldı.

İŞTE O SÜREÇ

Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen dava dosyasına göre 12 Ekim akşamı başlayıp 16 Ekim günü iki subayın tutuklanmasına giden süreçte şunlar yaşandı: Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli bir bölük asker 12 Ekim akşamı operasyon bölgesine ulaştı. Başlarında Jandarma Üsteğmen F.M.'nin bulunduğu askerlerin bulunduğu mevzilere taciz ateşi açıldı. Çatışma 15 dakika kadar sürdü. Üsteğmen F.M. askerlerini kontrol ederek durum kontrolü yaptı. Çatışmadan kısa bir süre sonra Tabur Komutanı Binbaşı H.D., F.M.'yi telefonla aradı. F.M. çatışma ile ilgili genel bilgileri komutanı ile paylaştı.

Haberin Devamı

ÇIKARSAK ÇOK ZAİYAT VERİRİZ

Binbaşı H.D. aynı gün ikinci kez F.M.'yi aradığında ise saatler 22:40'ı gösteriyordu. H.D. bu kez F.M.'ye, kendilerine taciz ateşi açılan noktaya, arazi arama tarama faaliyeti için çıkmaları gerekebileceğini söyledi. F.M.'nin, komutanı H.D.'ye yanıtı özetle "Komutanım söz konusu yer çok tehlikeli. Gitmemiz durumunda zaiyat verebiliriz. Söz konusu nokta hakim bir nokta" şeklinde oldu. H.D.'nin verdiği karşılık ise "Doğru söylüyorsun" şeklinde oldu.

BEN DE RİSKLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM

H.D. bu kez gece 01:00 sıralarında F.M.'yi aradı. İkili arasında yine hakim tepeye çıkılması konusu konuşuldu. F.M. daha önce yaptığı açıklamaların benzerini yaptı. H.D. ise "Yapacak bir şey yok. Ben de oranın tehlikeli olduğunu, riskli bölge olduğunu biliyorum" dedi. F.M. ise bu kez  "Komutanım, personelimin başına bir iş gelirse ben bunun vebalini alamam. Ben vebale girmek istemiyorum. Bu nedenle bu göreve çıkamayacağım" dedi.

Haberin Devamı

YAPTIK GELDİK DERİZ

İkili arasındaki görüşmenin üzerinden yarım saat geçtikten sonra H.D. bir kez daha F.M.'yi aradı. "Seni anlıyorum" diye konuşmasına başlayan H.D. "Ancak, 'çıkamayacağım' demek de ne demek. Bu olmaz  F.  Bana şöyle de söyleyebilirsin  'gerekirse bulunduğumuz noktadan 100-150 metre ilerleyip keskin nişancılarla orayı gözetleyip görevi tamamladık' da diyebilirsin. Bunu da yapabiliriz.  İlla yukarıya çıkmaya gerek yok. Yaptık geldik deriz" dedi.

YÜZBAŞI DA 'RİSKLİ' GÖRDÜ

H.D. gece boyu telefonla konuştuğu H.D.'nin bulunduğu bölgeye, bu kez sabah 06:00'da, yanında yüzbaşı Ü.V.A.'yı da alarak gitti.  H.D., bir çok tim komutanının da olduğu yerde "Evet arkadaşlar bu tepeye çıkmamız isteniyor.  Ne diyorsunuz sizin fikriniz nedir" diyerek söze başladı. Devreye Yüzbaşı Ü.V.A. girdi: "Komutanım, personelimiz malumunuz ikmalden dolayı yorgun. Kumanyalarımızı iki günden beri idareli kullanıyoruz;  kumanyalarımız çok kısıtlı. Uygun görürseniz ben personelimi buraya çıkarmayı uygun görmüyorum." H.D. ise, astlarına yönelik "Geceden beri ben de söylemiyor muyum sanıyorsunuz.  Fakat böyle bir görevi tekrardan bizden istiyorlar" dedi.

Haberin Devamı

TUGAY KOKUTANI: ORAYA ÇIKILACAK

 Binbaşı H.D., operasyon alanındaki subayları ile yaptığı istişare sonrası üstleri ile görüştü. Komutanlar arası süren telefon trafiği sonrası çıkan son mesaj: "O tepeye çıkılacak" şeklinde oldu. Son kararın Tugay Komutanı Tuğgeneral A.O.G. tarafından verildiği anlaşıldı. Üsteğmen F.M. ve Yüzbaşı Ü.V.A., kendi düşüncelerini bir kez daha Tabur Komutanı Binbaşı H.D. ile paylaştı. Bu yoğun görüşme trafiğinden sonra iki subay hakkında idari tahkikat başladı.  Yürütülen idari soruşturma sonra askeri savcılık iki subayın ifadelerini aldı. İki subay çıkarıldıkları askeri mahkemede benzer savunmalarını yaptı.

'EMRE İTAATSİZLİKTEN' ASKERİ CEZAEVİNE

Haberin Devamı

Askeri Mahkeme, iki subay için de  "Büyük zarar veren emre itaatsizlikte ısrar" suçlaması ile tutuklanmalarına karar verdi. İki subay Diyarbakır Askeri Cezaevine  gönderildi. Üsteğmen F.M. adına yapılan tutukluluk itirazı başvurusunda "Yasal olmayan, uygulanması imkânsız veya konusu suç olan emirlerin mevcudiyeti, itaatsizlikte ısrar suçu oluşturmaz" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!