Emniyet'ten Hazineye operasyon dopingi

Güncelleme Tarihi:

Emniyetten Hazineye operasyon dopingi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

2000 yılı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün atağa geçtiği yıl olarak belleklerde iz yapacak. Emniyet Genel Müdürlüğü 2000 yılında düzenlediği birbirinden ilginç isimli operasyonlar sonucunda, devlet bütçesine yaklaşık 3 katrilyon 616 trilyon lira tutarında katkı sağladı.

Operasyonlarda ortaya çıkarılan olaylarla ilgisi bulunan 346 kişi yakalandı, ifadelerine başvurulan ve mahkemeye sevkedilen bu kişilerden 130'u tutuklanarak cezaevine konuldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından, 2000 yılında Türkiye genelinde koordine edilen 10 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar şunlar:

Matador

Polis ve adli makamlar ile Hollanda, Portekiz ve İspanya'nın ortaklaşa çalışmalarıyla Alman ve İngiltere makamlarının da bilgi desteğiyle, uluslararası uyuşturucu madde kaçakçısı Urfi Çetinkaya ve Cemal Nayır'ın kurduğu uyuşturucu madde kaçakçılığı organizasyonuna ilişkin düzenlenen operasyonda, devlet bütçesine 500 trilyon lira maddi katkıda sağlandı. Operasyonla ilgili gözaltına alınan 17 kişiden 7'si tutuklandı.

Balina

''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, teşekkül oluşturmak suretiyle hayali ihracat yapmak sahte belgelerle KDV iadesi alarak devleti trilyonlarca lira tutarında dolandırmak'' suçuna ilişkin İzmir ve İstanbul'da düzenlenen operasyonda yakalanan 85 kişiden 42'si tutuklandı.

Maddi boyutu 100 trilyon lira olan operasyonda tutuklananlar arasında, hayali ihracat olayının gerçekleşmesine yardımcı oldukları belirlenen bazı gümrük görevlileri, devletten KDV iadesi alınmasında sahte belgelere onay veren bazı yeminli mali müşavirler ve vergi memurları da var.

Kasırga

Kasırga Operasyonu'nda, ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bu örgüte katılarak Egebank off-shore hesaplarında toplanan paraları banka personeline uygulanan baskı, tepdit ve sindirme yöntemleriyle yurtdışında kurulan paravan şirketlere transfer etmek suretiyle, organize şekilde dolandırıcılık yapmak ve karapara aklamak'' olayı ortaya çıkarıldı.

İstanbul ve Muğla'da düzenlenen ve maddi boyutu 750 trilyon lira olan operasyonda yakalanan 49 kişiden 19'u tutuklandı.

Kasırga 2

Operasyonda, Sümerbank efektif off-shore hesaplarında toplanan paraları, banka personeline uygulanan baskı, tehdit ve sindirme yöntemleriyle yurtdışında bulunan paravan şirketlere transfer ederek organize bir şekilde dolandırıcılık yapma ve kara para aklama olayı ortaya çıkarıldı.

İstanbul, Hatay, Adana ve Balıkesir'de düzenlenen ve devlet bütçesine 750 trilyon lira katkı sağlayan operasyonda yakalanan 25 kişiden 11'i, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Kasırga 3

''Yurtbank-Yurt security off-shore'' hesaplarında toplanan paraları yurtdışında kurulan paravan şirketlere transfer ederek, organize bir şekilde dolandırıcılık yapmak olayının ortaya çıkarılması için düzenlenen operasyonda, devlet bütçesine 400 trilyon lira katkı sağlandı. Olayda yakalanan 19 kişiden 7'si tutuklandı.

Bufalo

''Teşekkül oluşturmak suretiyle sahte belgelerle ithal kaçakçılığı yapmak, transit rejimi çerçevesinde yurtdışından getirilen ürünleri sahte belgelerle piyasaya sürmek, haksız menfaat temin etmek ve kara para aklamak'' suçları için Ankara, İstanbul, İçel, Mardin, Gaziantep ve Bursa'da operasyon düzenlendi. Devlet bütçesine 500 trilyon lira katkı sağlayan operasyonda yakalanan 38 kişiden 9'u tutuklanarak cezaevine konuldu.

Paraşüt

Paraşüt Operasyonu, ''teşekkül oluşturmak suretiyle sahte belgelerle hayali ithalat ve ihracat yapmak, transit olarak ithal edilen malları yurtdışı etmeyerek iç piyasaya sürmek, haksız yere trilyonlarca lira KDV iadesi alarak devleti dolandırmak'' gibi suçlarla ilgili olarak Ankara ile Gaziantep'te düzenlendi.

Maddi boyutu 500 trilyon lira olan operasyonda, olayla ilgisi bulunan ve gözaltına alınan 39 kişiden 19'u, sevkedildikleri Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

Hayal

''Suç işlemek için teşekkül oluşturmak suretiyle sahte belgelerle hayali ihracat ve ithalat yapmak, teşekkül halinde gümrük kaçakçılığı yapmak, sahte belgelerle KDV iadesi almak suretiyle devleti dolandırmak, sahte faturalarla vergi kaçırmak ve elde edilen karaparayı aklamak'' olayının ortaya çıkarıldığı ''Hayal Operasyonu'', halen maliye uzmanlarınca sürdürülüyor. Hazineye 100 trilyon lira tutarında katkı sağlanan ve Ankara ile Bursa'da düzenlenen operasyonda, yakalanan 24 kişiden 2'si tutuklandı.

Serhat

Kars Köy Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 19 köyün içmesuyu ihalesinde yapılan usulsüzlüğün ortaya çıkarılması amacıyla düzenlenen operasyonla, devlet bütçesine 5 trilyon lira katkıda bulunuldu. Yakalanan 19 kişiden, aralarında Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü personelinin de bulunduğu 6 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.

Kartal

''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, teşekkül oluşturmak suretiyle hayali ihracat yapmak, sahte belgelerle KDV iadesi almak'' suçuna yönelik Bursa'da düzenlenen Kartal Operasyonu'nda, devlet bütçesine 11trilyon lira katkıda bulunulduğu bildirildi. Olayla ilgili yakalanan 21 kişiden 5'i tutuklanarak cezaevine konuldu. Olayla ilgili 10 kişi hakkında ise gıyabi tutuklama kararı bulunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!