Emine Erdoğan Aşuru Günü'nde

Güncelleme Tarihi:

Emine Erdoğan Aşuru Gününde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 15:36

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Keçiören Toygar Börekçi İlköğretim Okulunun düzenlediği “1. Geleneksel Dayanışma ve Aşure Günü” etkinliğine katıldı.

Emine Erdoğan, Toygar Börekçi İlköğretim Okulunun sosyal etkinlik kulüpleri öğrenci topluluğunca düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, dayanışma, aşure ve fidan dikmenin birbirine yakın kavramlar olduğunu ifade ederek, bu kavramların birbirini tamamladığını, bütünlediğini söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Eminim hepiniz çok iyi biliyorsunuz, bundan 1370 yıl önce Kerbela'da yaşanan faciada ölenler, her yıl Aşure Günü olarak çok geniş bir coğrafyada anılıyor. Yine her yıl muharrem ayında Anadolu'nun, Trakya'nın birçok evinde güzel bir gelenek olarak aşure pişiriliyor, komşulara, yoksullara, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bir yandan Kerbela'da şehit olanlar yad ediliyor, bir yandan da onların hatırasında, dayanışma, kardeşlik, paylaşma duyguları yüceltiliyor. Biliyorsunuz Kerbela aynı zamanda çölün, kuraklığın, susuzluğun adeta sembolü olmuş bir kavramdır. Aşure gönüllerdeki kuraklığı, gönüllerdeki susuzluğu giderirken, bugün toprağa dikeceğimiz fidanlar da inanıyorum ki tabiatın kuraklığına, susuzluğuna bir panzehir olacaktır. Bizim kültürümüz, bizim medeniyetimiz kıyamet günü dahi olsa 'elinizdeki fidanı dikiniz' tavsiyesinde bulunan bir kültür ve medeniyettir.

Bizim için can azizdir, kutsaldır. İnsan canı olduğu kadar hayvanların, bitkilerin canı da aynı şekilde aziz ve kutsaldır. Şunu asla unutmayın: Tabiatın başına her ne gelirse, insanların başına, insanlığın başına da o gelir. Hayvanlar tükenirse, biliniz ki insanlık da tükenir, bitkiler yok olursa, ağaçlar tükenirse, fidanlar kurursa emin olunuz insanlık da kurur ve yok olur. İnsan ile tabiat arasına, insan ile yeşil arasına mesafe girdikçe aslında insanın kendisi ile arasına mesafe girer.”

Her anlamda dayanışmanın büyütülmesi ve çoğaltılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, “İhtiyaç sahipleriyle olduğu kadar tabiatla, tabiatla olduğu kadar tarihimizle, kültürümüzle, medeniyetimizle her an dayanışma, her an paylaşma içinde olmalıyız. Bizler genç nesilleri, geleceğimizi aydınlatacak, geleceğimizi yeşertecek fidanlar olarak görüyoruz. Sizler için her türlü imkanı seferber ediyoruz. Sizler de dikeceğiniz fidanlarla, dayanışma ve paylaşma kültürünü muhafaza ederek, güçlendirerek hem insanlığa hem de kendinize, kendi geleceğinize en büyük iyiliği yapmış olacaksınız” diye konuştu.

Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler de dayanışmanın ve paylaşmanın önemine değinerek, bu değerleri korumak gerektiğini söyledi. Güler, milli birlik ve beraberlik değerlerinin çocuklara benimsetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Toygar Börekçi İlköğretim Okulu Müdürü Şener Doğmuş ise Türk kültürünü yaşatmanın önemini vurguladı.

Konuşmaların ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için hazırlanan plaket Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan tarafından Emine Erdoğan'a takdim edildi.

Kendisine verilen meşe palamudunu, poşet içindeki toprağa diken Erdoğan, öğrencilerin halkoyunu gösterisini de izledi. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Erdoğan, onlarla fotoğraf çektirdi. Daha sonra okuldaki bir sınıfa geçen Erdoğan, burada kendisine sunulan aşureyi yedi ve öğrencilerle sohbet etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!