Emeklilik istedi HSYK onayladı

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik istedi HSYK onayladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2011 00:00

Balyoz ve Ergenekon davalarında sanık ve şüphelilerin tahliye edilmesi yönünde bildirdiği görüşleri nedeniyle meslektaşlarının selamlaşmayı bile kestiği İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay emekli olmak için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) dilekçe verdi.

Başvuru dilekçesi ile birlikte rapor alan Akçay’ın emeklilik başvurusu HSYK tarafından onaylandı.  İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başkanlık yapan Akçay raporlu olduğu için dün görülen Askeri Casusluk davasındaki heyette de yer almadı.
Emekli orgenerallerinde aralarında bulunduğu 196 sanıklı Balyoz davasında tutuklu yargılanan 162 sanık, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye taleplerini reddetmesi üzerine, bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişlerdi. Ancak bu mahkeme de 22 Ağustos 2011’de verdiği kararla sanıkların itirazını reddetmişti. Üye hâkimler Mehmet Ekinci ile Birol Bilen’in oy çokluğu ile alınan ret kararına, mahkeme başkanı Şeref Akçay muhalif kalmıştı.
‘Adil yargılansınlar’ demişti
Akçay, 9 sayfalık muhalefet şerhinde, “Ben sanıklar askerdir, onlar hakkında hiçbir şey yapılmasın, yargılanmasınlar demiyorum. Yargılansın, suç işleyen varsa ceza alsın ama adil yargılansın” demiş ve şöyle devam etmişti: “Tutukluluk halinin devamı gerekçelerinde
delillerin henüz toplanmamış olması gösterildi.
Hangi deliller toplanacaktır. Duruşmaların yapıldığı günden beri 30’dan fazla duruşma yapılmış, dosyadaki mevcut delillerin dışında sanıkların suçlarının sübutuna ilişkin delil toplanması yönünde herhangi bir ara karar verilmemiştir. Mevcut delil durumuna göre yargılamanın yapılıp sonunda verilecek karara göre sanıkların tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar verilmesi gerekirken, duruşmanın başında savunmalar dahi alınmadan sanıkların dosya oluşuna uygun olmayan gerekçelerle tutuklanmaları ve tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi doğru değildir.”
Bu arada Balyoz Davası sanıklarının dün yaptığı itiraz üst mahkeme olarak yine11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Akçay’ın raporlu olduğu için yer almadığı heyet, tahliye taleplerini bu kez oybirliğiyle reddetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!