Emekli Org. Sarıışık: Arzu etmeme rağmen savunma yapamıyorum

Güncelleme Tarihi:

Emekli Org. Sarıışık: Arzu etmeme rağmen savunma yapamıyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2012 19:00

“Balyoz Planı” davası kapsamında beyanda bulunan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, talepleri kabul edilmeyen sanıkların savunma yapamaz hale getirildiğini savunarak, “Arzu etmeme rağmen savunma yapamıyorum” dedi.

Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, davanın bir celsesi hariç tüm duruşmalarına katıldığını ifade etti.
Kızının kendisinin tutuklanmasından kısa bir süre önce evlendiğini, tutuklanması üzerine de evini kapatarak destek olmak için annesinin yanına yerleştiğini ve düzenli olarak duruşmaları izlediklerini belirten Sarıışık, kızı ve eşi başta olmak üzere kendilerine destek verenlere teşekkür etti.
“Bugünün ilk tutuklanmasından itibaren, haksız bir şekilde hürriyetinin gasp edilmesinin 639'uncu günü olduğunu” söyleyen Sarıışık, “Türk Silahlı Kuvvetlerine şeref, onur ve gururla 44 yıl hizmetten sonra, yaşamımdan çalınan günlerin bir an önce bitmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Avukatların taleplerinin mahkemece reddedildiğini, bunun da sanıkları savunma yapamaz duruma getirdiğini savunan Sarıışık, “Arzu etmeme rağmen savunma yapamıyorum” dedi.
Bu ay başındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla emekliye sevk edilen Tümamiral Cem Gürdeniz de, hukuki değil, siyasi bir süreç nedeniyle yargılandığı savundu.
Bazı taleplerin kabul edilmemesini eleştiren Gürdeniz, savunma talepleri karşılanmadığından esas hakkındaki görüşü 4 Mayıs'ta mahkemeye iade ettiğini söyledi.
Gürdeniz, “Avukatlarımın dolayısıyla benim taleplerim kabul edilmediğinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkımın ihlal edildiğini düşünüyorum. Bu sebeple savunma yapamıyorum” dedi.
YAŞ kararıyla emekliye sevk edilen Korgeneral Nejat Bek de, yaklaşık 2,5 yıldır tutuklu olduğunu belirterek, yargılanmanın deliller toplanmadan, bilirkişi raporları dikkate alınmadan devam ettiğini savundu.
Savunma haklarının kısıtlandığını anlatan Bek, “Bu davayla TSK'nın şerefli mensupları ve TSK'nın kurumsal itibarı mağdur edilmiştir” ifadesini kullandı.

Tuğgeneral Faruk Oktay

Tutuklu sanıklardan Tuğgeneral Faruk Oktay da mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini savundu.
Heyetin kendisini savunması sırasında dinlemediğini öne süren Oktay, “Lisede psikoloji dersinde dikkatin bölünemeyeceğini öğrenmiştik. Beni dinleyin” şeklinde konuştu.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken de, “Doğru öğrenmemişsiniz. Ben sizi dinliyorum” şeklinde karşılık verdi.
Savunmasına devam eden Oktay, delillerin askeri yazım tekniklerine uymadığını, belgelerin gerçekliğinin araştırılmadığını ve belgelerde kronolojik hatalar yapıldığını söyledi. Haksız şekilde yargılandıklarını savunan Oktay, “Vereceğiniz ceza hukuki olmayacaktır. Masumların cezalandırılması olacaktır. Sizler tutuklu olmanın ne demek olduğunu bilmiyorsunuz. Dileğim bir gün, yeni yapılan duruşma salonunda bize bu komployu kuranların yargılanmasıdır” dedi.
Sanıklardan emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ise savunmasında Kuran'ı Kerim'den ayetlere yer verdi. Fitnenin günah olduğunu kaydeden Çuhadaroğlu, Aytaç Yalman'ı da gereği gibi şahitlik yapmaya çağırdı.
Tutuklu sanıklardan emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın da sanıkların ve avukatların bazı taleplerinin reddedilmesini eleştirerek, şunları söyledi:
“Mahkeme gerekli incelemeleri yapmadan, 'kuvvetli suç şüphesiyle' tutukluğun devamına karar verdiğinde, bende de adil yargılanmadığım şüphesi ortaya çıkıyor. Bu nedenle mahkemenize inanmıyorum, güvenmiyorum ve savunma yapmıyorum.”
Beyanda bulunan diğer bazı sanıklar ise adil yargılanmadıklarını düşündüklerini belirterek, savunma yapamadıklarını dile getirdi.
Duruşma, yarına bırakıldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel

Bir süre duruşmayı izleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Eskişehir milletvekili Ruhsar Demirel, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevapladı.
MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın da içinde bulunduğu bir duruşmayı izlediklerini anımsatan Demirel, adaletin tecelli etmesini istediklerini ifade etti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve bütün teşkilatları adına davayı izlediklerini kaydeden Demirel, “Engin Alan beyin, 'savunma' demiyoruz, kendisi de öyle demiyor, son söz olarak söylediklerine katılıyoruz. Kendisini bir an önce aramızda görmek arzusundayız” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!