Emanetçi arıyor

Güncelleme Tarihi:

Emanetçi arıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararına karşı hazırlıklarını sürdüren RP Lideri Erbakan, yeni partisini ‘emanet' edecek birini arıyor. Erbakan'ın ‘emanetçi' adayları ise Manisa Miletvekili Bülent Arınç ile Kayseri Milletvekili Abdullah Gül.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Anayasa Mahkemesi'nin olası kapatma kararına karşı kuruluş hazırlıklarını başlattığı yeni partisine ‘emanetçi' arıyor. RP'lilerin, ‘Ferah', ‘Selamet' ve ‘Nizam' gibi isimler önerdikleri yeni partinin Genel Başkanı olarak, iki kişi üzerinde duruluyor.

Bunlardan ilki, parti tabanında büyük etkinliği bulunan ve güçlü hatipliğiyle tanınan hukukçu kökenli Manisa Milletvekili Bülent Arınç. İkincisi ise partinin ‘yenilikçi' kuşağının önde gelenlerinden, eski Devlet Bakanı, Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül.

‘‘Normalde, hukuken bizi kapatamazlar, ama yine de ne olur ne olmaz, her ihtimale karşı hazırlıklı olmalıyız'' diyen Erbakan, milletvekilleri ve örgütlerinden yeni parti için isim, kurucu genel başkan ve kurucular kurulu önerilerini iletmelerini istedi. Erbakan, milletvekili ve belediye başkan adaylarının belirlenmesinde de aynı yöntemi kullanmıştı. Ancak, RP kulislerinde, milletvekili ve örgütlerin görüşü ne olursa olsun, sonuçta son sözü Erbakan'ın söyleyeceği konuşuluyor. Sızan bilgilere göre, partinin şu anki yaşlı kuşak yöneticilerinin ‘emanetçi' adayı Bülent Arınç. Erbakan sonrası liderliğin en güçlü adayları ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül.

RP'nin ‘yurtdışı örgütü' olarak çalışan, ‘Milli Görüş İslam Toplumu'nun Genel Sekreteri, Erbakan'ın yeğeni Mehmet Sabri Erbakan'ın adı da kulislerde, ‘emanetçi başkan' olarak dolaşıyor. Ancak, ‘hanedan' görüntüsü vereceği gerekçesiyle, parti üst yönetiminde yeğen Erbakan'ın liderliğine sıcak bakılmıyor. Erbakan'ın, yeğenini önce Ali Yüksel'in yerine teşkilat başkanlığına getirip, burada iyice ‘pişmesini' sağlamayı planladığı konuşuluyor.

RP'den ihraca iptal davası

Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararını önleyebilmek amacıyla RP'den ihraç edilen Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, Ankara Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik, ihraç kararını iptal ettirmek için dava açmaya hazırlanıyor. Yılmaz, Ceylan ve Çelik, önümüzdeki günlerde Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açacakları bu iptal davalarıyla, kendilerine RP'ye yeniden dönebilme yolunu açmayı hedefliyorlar. Yılmaz, Ceylan ve Çelik, açacakları davalara gerekçe olarak, partiden istifa etmelerinin ardından haklarında ihraç kararı alınmasını gösterecekler. Mahkemenin ihraç kararını iptal etmesi halinde, bu üç milletvekili ihraç edilmiş değil, partilerinden istifa etmiş milletvekili statüsünü kazanacaklar. Bu durumda ise her üç milletvekiline, olası bir erken seçim öncesinde partilerine kolayca dönebilme olanağı sağlanmış olacak. RP tüzüğüne göre partisinden istifa eden milletvekili, parti yönetiminin onayı ile partisine geri dönebilirken, ihraç edilen milletvekili ancak büyük kongre kararı ile geri dönebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!