Elma ye, astımdan kurtul

Güncelleme Tarihi:

Elma ye, astımdan kurtul
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 19, 2003 00:00

Ä°stanbul Ãœniversitesi (Ä°Ãœ) CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, elmanın astıma karşı koruyucu etkisi bulunduÄŸunu söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, astım ve alerjik hastalıkların özellikle geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerde giderek daha çok görülmeye baÅŸlandığını dile getirerek, bu artışın beslenme alışkanlıklarının deÄŸiÅŸmesinden kaynaklandığına dikkati çekti ve A, C ve E vitaminleriyle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin besinlerin tüketilmesinin astım ve alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli rolü bulunduÄŸunu vurguladı.  Yetkililer Ä°ngiltere'de yapılan son bir araÅŸtırmanın, elma ve selenyumdan zengin besinleri tüketenlerde astıma daha az rastlandığını belirterek, Güney Londra'da 16-50 yaÅŸları arasındaki 9 bin 709 kiÅŸi üzerinde yapılan bu araÅŸtırmada, haftada 2'den fazla elma yiyenlerde ve selenyumdan zengin besinleri tüketen astımlılarda da, astım krizlerinin daha seyrek ve hafif olduÄŸunun saptandığını söylediler.   45-59 yaÅŸlar arasındaki 2 bin 512 erkek üzerinde yapılan bir baÅŸka araÅŸtırmada ise haftada 5'den fazla elma yiyenlerde solunum fonksiyonları, elma yemeyenlere göre daha fazla bulundu.     Flavonoidlerin, antialerjik, antioksidan etkilerinin var olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, ''kellin'' adı verilen flavonoidin ise bronÅŸları geniÅŸletici etkisi olduÄŸunun yıllardan beri bilindiÄŸini belirtti.  Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!