Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Küçükusta, astım ve alerjik hastalıkların özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek daha çok görülmeye başlandığını dile getirerek, bu artışın beslenme alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklandığına dikkati çekti ve A, C ve E vitaminleriyle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin besinlerin tüketilmesinin astım ve alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli rolü bulunduğunu vurguladı.
Â
Yetkililer Ä°ngiltere'de yapılan son bir araÅŸtırmanın, elma ve selenyumdan zengin besinleri tüketenlerde astıma daha az rastlandığını belirterek, Güney Londra'da 16-50 yaÅŸları arasındaki 9 bin 709 kiÅŸi üzerinde yapılan bu araÅŸtırmada, haftada 2'den fazla elma yiyenlerde ve selenyumdan zengin besinleri tüketen astımlılarda da, astım krizlerinin daha seyrek ve hafif olduÄŸunun saptandığını söylediler.Â
45-59 yaÅŸlar arasındaki 2 bin 512 erkek üzerinde yapılan bir baÅŸka araÅŸtırmada ise haftada 5'den fazla elma yiyenlerde solunum fonksiyonları, elma yemeyenlere göre daha fazla bulundu.  Â
Flavonoidlerin, antialerjik, antioksidan etkilerinin var olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, ''kellin'' adı verilen flavonoidin ise bronÅŸları geniÅŸletici etkisi olduÄŸunun yıllardan beri bilindiÄŸini belirtti.Â