Elma ye, astımdan kurtul

Güncelleme Tarihi:

Elma ye, astımdan kurtul
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 19, 2003 11:04

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, elmanın astıma karşı koruyucu etkisi bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Küçükusta, astım ve alerjik hastalıkların özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek daha çok görülmeye başlandığını dile getirerek, bu artışın beslenme alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklandığına dikkati çekti ve A, C ve E vitaminleriyle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin besinlerin tüketilmesinin astım ve alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli rolü bulunduğunu vurguladı.

Â

Yetkililer Ä°ngiltere'de yapılan son bir araÅŸtırmanın, elma ve selenyumdan zengin besinleri tüketenlerde astıma daha az rastlandığını belirterek, Güney Londra'da 16-50 yaÅŸları arasındaki 9 bin 709 kiÅŸi üzerinde yapılan bu araÅŸtırmada, haftada 2'den fazla elma yiyenlerde ve selenyumdan zengin besinleri tüketen astımlılarda da, astım krizlerinin daha seyrek ve hafif olduÄŸunun saptandığını söylediler.Â

Haberin Devamı

 

45-59 yaÅŸlar arasındaki 2 bin 512 erkek üzerinde yapılan bir baÅŸka araÅŸtırmada ise haftada 5'den fazla elma yiyenlerde solunum fonksiyonları, elma yemeyenlere göre daha fazla bulundu.  Â

 

Flavonoidlerin, antialerjik, antioksidan etkilerinin var olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Küçükusta, ''kellin'' adı verilen flavonoidin ise bronÅŸları geniÅŸletici etkisi olduÄŸunun yıllardan beri bilindiÄŸini belirtti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!