Koronavirüs için çok önemli korunma önerileri

Güncelleme Tarihi:

Koronavirüs için çok önemli korunma önerileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2020 07:00

SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüsten korunmak için her saat başı en az 20 saniye ellerin ovularak yıkanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ateş Kara, Koronavirüsten korunabilmek için bireysel hijyen tedbirlerini Hürriyet’e şöyle anlattı:

HASTALARLA TEMASTAN KAÇINILMALI

“Enfeksiyon hastalıklarının çok görüldüğü dönemlerde, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli. Hasta insanlarla temastan kaçınmalı. Hasta olan kişilerden, mümkün ise en az bir metre uzakta bulunulmalı. Hastaların yoğun olarak bulunabileceği sağlık hizmeti verilen merkezlere gerekmedikçe gidilmemeli. Gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmeli. Çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketilmemeli. Sebze ve meyveleri iyice yıkayarak yenmeli. Özellikle kendisini iyi hissetmeyen, ateşinin çıkacağını hisseden, burun akıntısı, hapşırık ve öksürüğü olanların, toplu yaşam alanlarına, insanların bulunduğu yerlere giderken başka kişilere hastalığın bulaşmasını önlemek için, maske takılmalı.

Haberin Devamı

Koronavirüs için çok önemli korunma önerileri

ELLER 20 SANİYE BOYUNCA OVULARAK YIKANMALI

Toplu taşım araçları kullanıldıktan sonra ve gün içinde ellerin kirlendiği her düşünüldüğünde tekrar tekrar yıkanmalı. Göze temastan kaçınmalı. Bir kişi bir ila iki saat arasında yüzüne 20-30 kez dokunur. Bu nedenle eller her saat başı en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ovularak yıkanmalı. Parmak araları ve tırnak araları iyice temizlenmeli. Eller bol suyla durulanmalı. Çeşme kapatılırken, kapı koluna dokunurken kağıt mendil kullanılmalı. Sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı tercih edilmeli. Öksürme veya hapşırma sırasında kağıt mendil kullanılmalı. Kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içi kullanılmalı.

KIYAFETLER 60-90 DERECEDE YIKANMALI

Evde hasta olan birisinin varlığında, hastalığın ev halkına bulaşma riskini önlemek için hasta kişiler, mümkün olduğu kadar, farklı bir odada kalmalı. Odaların, sürekli olarak havalandırılması sağlanmalı. Kış aylarında en az saate bir camlar açılarak oda havalandırılmalı. Hasta ziyaretçisi kabul edilmemeli ve bakım veren ev sakinlerinin de mümkün olduğu kadar sınırlandırılması ve az sayıda kişi olmalı. Tercihen genel durumu iyi tek kişi ilgilenmeli. Hastanın ev içindeki hareketi sınırlandırılmalı, tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar iyi havalandırılmalı. Tuvalet kullanımı sonrasında çamaşır suyu ile tuvaletin genel temizliği sağlanmalı. Hastaya ve yakınlarına solunum hijyeni (öksürürken ve hapşırırken ağızın ve burnun kağıt mendil ile kapatılması ve sonrasında hemen ellerin yıkanması) konusunda eğitim verilmeli. Kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere konulup ağzı kapatılarak, ikinci bir naylon poşet içerisinde atılmalı, eller sıklıkla yıkamalıdır. Hasta kişisel eşyalarını başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı, eğer kullanması gerekirse bu eşyaları iyice su ve sabunla yıkamalı. Kıyafetler 60-90 derecede normal deterjan ile yıkanmalı. Olası vakanın odası, kıyafetlerinin temizliği esnasında eldiven kullanılmalı. Başka bir kişiler ile aynı ortamı paylaştığı (ev, sokak, toplu taşıma araçları, hastane vb.) zaman hasta tıbbi maske takmalı.”

BAKMADAN GEÇME!