Elinize hakim olun

Güncelleme Tarihi:

Elinize hakim olun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Benetton tarafından yayınlanan Colors Dergisi'nin son sayısı Sigara temasını işliyor. Derginin editörleri ‘‘Sigaranızı yakmadan önce kimseyi rahatsız etmeyeceğinizden emin olun. İnsanlar bazen en küçük şeylerden rahatsız olabilirler’’ diyerek, yanlış anlaşılabilecek el hareketlerinden örnekler verdi. Bazı ülkelerde iyi anlama gelen hareketler, bazı ülkelerde felakete yol açabiliyor.

Çıplak Maymun ve Jestler adlı kitapların yazarı Desmond Morris, el işaretlerinin 2 bin yıllık bir geçmişi olduğunu belirtiyor. Morris, aynı ülkenin kentleri arasında bile el hareketlerinin farklı algılanabileceğini belirtiyor. Morris, bazı ilginç hareketleri ve anlamlarını şöyle sıralıyor...

Buruna dokunma:

İngiltere, İskoçya ve Sardunya adasında ‘‘Sırdaşız’’ anlamına gelirken, Galler bölgesinde yaşayan biri burnuna dokunuyorsa, ‘‘Herşeye burnunu sokuyorsun, fazla meraklısın’’ uyarısında bulunmaya çalışıyordur.

V işareti:

Churchill bu işaretle zaferi kastetmişti. Ancak parmakların dışarı bükülmesiyle bu jest anlam değiştiriyor ve Türkiye'deki malum ayıp el işaretiyle aynı anlamı taşıyor.

Çeneyi kaşıma:

Fransa, İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgeleri ve Belçika halkının canı sıkıldığında başvurdukları bir işaret. Diğer ülkelerde çenenin kaşınmasının hiçbir anlamı yok ve bu nedenle yapılmaması öneriliyor.

El sallama:

Yunanistan'da el sallarken çok dikkatli olun. Yunanlılar, böyle bir hareketi ‘‘canın cehenneme’’ olarak algılayabiliyor. Yunanlılar vedalaşırken de ellerini ters çevirerek sallıyorlar.

Yanağa öpücük:

İngiltere'de tek yanaktan öpme yeterli. Avrupa'da genellikle yanaklara ayrı ayrı birer öpücük konduruluyor. Belçika'da ve İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgelerindeki üç kere öpme alışkanlığı, Paris'te dörde çıkıyor.

Baş ve işaret parmağının birleşmesi:

ABD'nin şu ünlü ‘‘Okey’’ (tamam) işareti, Avrupalı için de aynı şey. Ama Almanya'da böyle bir işaret -Türkiye'de de olduğu gibi- ‘‘sen eşcinselsin’’ anlamına geliyor.

Şakağı gösterme:

Hollanda'nın dışında Avrupa'nın her yerinde karşınızdakine çılgın olduğunu belirtmek istiyorsanız bu harekete başvurabilirsiniz. Hollandalılar için ise şakağı gösterme, ‘‘Ne zeki’’ demek.

Burun karıştırmak medeniyetin ulaştığı her yerde ayıp kabul edilen bir şey. Ancak her insan, Papa II. Jean paul gibi boş bulunabiliyor. Çevrenin buna vereceği tepki de olsa olsa ayıplamak olur diye düşünüyorsanız, bu düşüncenizi bir daha gözden geçirin. Libya ve Suriye'de birinin yüzüne bakarak bu hareketi yapmak, hele burundan çıkan kiri fırlatmak, ölümle bile sonuçlanabilecek kavgalara yol açıyor. Çünkü Libya ve Suriye vatandaşları bunun ‘‘Cehenneme git’’ anlamına geldiğini düşünüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!