Elini hindistancevizine kaptırmak

Güncelleme Tarihi:

Elini hindistancevizine kaptırmak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2003 17:48

Luis Sepulveda, “Aşk romanları okuyan ihtiyar” adlı kitabında bir av tekniği anlatılıyor. Amazon’un kollarından Nangaritza boyunda yaşayan Shuar yerlilerinin “ouistiti” maymunlarını yakalamak için kullanığı bir av tekniği. Bu benzetme birçok şey için kullanılabilir, ama nedense benim aklıma 8,5 milyar dolarlık Amerikan yardımı geldi.

Haberin Devamı


Luis Sepulveda’nın anlattığı, Shuar yerlilerinin kullandığı av tekniği şöyle:

Hindistancevizinin kabuğunda azamî 3 santimlik bir delik açılır ve bu delikten içi boşaltılır. Kabuğun diğer ucuna küçük bir delik daha açılır, bu delikten bir ip geçirilir ve ipin ucuna, hindistancevizinin içinde, sağlam ve büyük bir düğüm atılır, çıkmayacak şekilde. İpin serbest ucu da bir dala, bir ağaca bağlanır. Sonra, boş hindistancevizi kabuğunun içine iki üç tane büyük çakıl taşı koyulur. Tuzak hazırdır.

Çok meraklı hayvanlar olan ve hindistancevizine bayılan ouistiti maymunları gelip boş hindistancevizi kabuklarını kurcalamaya başlar. Hayvan kabuğu sallayınca, taşlar ses yapar. Kabuğun içinde yiyecek olduğunu zanneden meraklı maymun, elini küçük delikten içeri sokar ve taşlardan birini yakalar. Ancak, avcunda taş varken, elini delikten çekip çıkaramaz. Maymun (insanın % 97 küsur akrabası da olsa, maymun maymundur, bu son % 3 çok önemlidir), “Avcumdaki taşı bırakırsam elimi kurtarabilirim” diye düşünemez ve debelenir durur. Avcı da, bir müddet sonra geri gelerek, elini hindistancevizine kaptırmış, yorgunluktan bitap düşmüş maymunları tek tek yakalar.

Dedim ya, bu teknik (alegori metoduyla) pek çok konuya uygulanabilir.

Mesela, Amerika’nın AKP Hükümeti’ne söz verdiği, asker şartına bağlı 8,5 milyar dolara.

Bizimkiler bir kere 8.5 milyar doların ucunu tuttular ya, artık ellerini kurtaramıyorlar.

Kafese girdik, Irak’a gidiyoruz!

Haberin Devamı

                                                                      * * *


Luis Sepulveda, “Aşk kitapları okuyan ihtiyar” (Can Yayınları, 1993)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!