Elektronik imza için yasa tasarısı

Güncelleme Tarihi:

Elektronik imza için yasa tasarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2002 14:20

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Elektronik İmzanın Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı hazırlandığını bildirdi. Türk, tasarıyla, elektronik ortamda sözleşmelerin güven içinde yapılması, bu sözleşmelerdeki elektronik imzaların gerçeğe uygunluğu, bunu sağlayacak kurumların oluşturulması ve bunu denetleyen kurumun kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Hakimevi’nde, Elektronik İmzanın Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı hazırlamak üzere oluşturulan komisyon ilk toplantısını yaptı.

Adalet Bakanı Türk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hukuk sistemlerinin gelişen teknolojilere uymak ve bu doğrultuda kendini yenilemek zorunda olduğunu belirterek, “Bugün de yeni bir düzenleme ihtiyacı karşısındayız” dedi. 


Bilgisayar aracılığı ile iletişim, bilgisayar ortamında haberleşmeve sözleşme yapılmasının bütün dünyada yaygın hale geldiğini ifade eden Türk, kamu ve özel sektör kuruluşlarının bu olanaktan geniş ölçüde yararlandığını söyledi. Türk, günümüzde elektronik devletten, kısaca “e-devlet”ten söz edildiğini, ticari ilişkilerde de bu yöntemin çok yaygın kullanıldığını belirterek, bütün bu bilgi ve belge akışında, elektronik ticaret olarak bilinen işlemlerde, gönderilen bilgi ve belgenin gerçeğe uygunluğunun, gönderene ait olduğunun kesinliğinin büyük bir önem taşıdığına dikkati çekti.


HUKUKİ VE KURUMSAL ALTYAPI

Adalet Bakanlığı’nın insanlığa geniş ufuklar açan yeni teknoloji için gerekli hukuki ve kurumsal altyapıyı oluşturmak durumunda olduğunu vurgulayan Türk, 1991 yılında Türk Ceza Kanunu’na eklenen 525. maddeyle bilişim ortamında işlenen suçların bir kısmının düzenlendiğini anımsattı. Türk, “Ancak, bu suçlar daha çok bilişim sisteminde yapılacak müdahalelerle ilgili fiilleri düzenliyor. Bu konunun sadece bir yönüdür, aynı zamanda böyle bir bilişim sistemi ileişlenecek suçlar da var” diye konuştu. 


Bakan Türk, e-ticaret çerçevesinde, dünyanın her tarafında herhangi bir ülke sınırı tanımaksızın işlemler yapılabildiğine işaret ederek, “Gerçekleştirilen hukuki işlemin sağlam, güvenilir temellere dayandırılması lazım” dedi. 


Elektronik ortamda imza kullanırken, bir şifre kullanılmasınınsöz konusu olduğunu ve bu şifrenin bir gizliliğinin bulunması gerektiğini söyleyen Türk, şöyle devam etti: 


“Bu işlemlerin kolayca yapılmasını da kolaylaştırmak, bu teknolojik imkanlardan yararlanmak bakımından zorunludur. Bunu kim sağlayacak? Burada bir yandan sistemi kullananlar, bir yandan bu imzaların kim adına şifre konmuşsa ona ait olduğunu belgeleyecek kişi veya kuruluşlara ihtiyaç vardır. Bugün bu çeşit kuruluşların özel kesimce yapılması kabul edilmiştir. Bunlar üzerinde bir denetime de ihtiyaç vardır.”  
   

ORTA VADELİ HEDE
F
İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya ve Lüksemburg’un elektronik imza ile ilgili yasal düzenlemeler yaptığını, Belçika’nın da yasa tasarısı hazırladığını belirten Türk, Türkiye’nin bu konuda yasal düzenleme yapmasının 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda ve Ulusal Program’ın orta vadeli hedefleri arasında bulunduğunu söyledi. 


Ağırlıklı olarak özel hukuk açısından konunun düzenlenmesinin söz konusu olduğunu dile getiren Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Elektronik ortamda sözleşmelerin güven içinde yapılması, bu sözleşmelerin altındaki elektronik imzaların, dijital imzaların gerçeğe uygunluğunun sağlanması, bunu sağlayacak kurumların oluşturulması, bunu denetleyen kurumun kurulması bütün bunlar yasayla düzenlenmek durumundadır. Adalet Bakanlığı, bu konuyu ele almak ve tasarı hazırlamak üzere komisyon oluşturmuştur.


Türkiye, hukuk sisteminde bilgisayar teknolojisinin insanlığa sunduğu olanakları amacına en uygun şekilde kullanılmasını sağlamak vebu şekilde hukuki işlemlerin güven içinde yapılması için gerekli hukuki altyapıyı oluşturmak için bugün önemli bir başlangıç yapmaktadır.”


Konunun ceza hukuku ile ilgili yönünün TCK’da düzenlendiğini yineleyen Türk, “Ama yeterli değil, bu konu TCK ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) tasarıları çerçevesinde ayrıca düzenlenecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!