El sıkışınca kırgınlık geçmez

Güncelleme Tarihi:

El sıkışınca kırgınlık geçmez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2007 00:00

MHP Lideri Devlet Bahçeli, ’Söğüt barışı’nı değerlendirirken, "Başbakan’la el sıkışmakla kırgınlık ortadan kalkmaz. Önemli olan bakış açısıdır. Başbakan’ın, ’Bu insanlar, TBMM’ye geldiği zaman el sıkılmaması gerektiği’ne ilişkin cümlesi var. Bu sözler, MHP’ye saygısızlıktır" dedi.

Haberin Devamı

Bahçeli, şunları söyledi:

AKP’YE SAYGI DUYMALI

Meclis’teki yenileşme oranı yüzde 60’ı bulmaktadır. AKP’de 160, CHP’de 46 yeni milletvekili gelmiş. MHP 70 milletvekiliyle temsil ediliyor. Demokratik Toplum Partisi, 5 bağımsızın da aralarında bulunduğu bir yapı var. 4 grubu olan, 3 tane de temsil edilen siyasi düşünce var. Böyle olunca yüzde 47 oyla 341 milletvekiliyle tekrar iktidara gelen AKP var. O zaman, Cumhurbaşkanlığı seçiminde etkin rol oynayacak grup AKP’-dir. Bu iradeye saygı duymak lazımdır.

BAKIŞINI DEĞİŞTİRMELİ

Başbakan’la el sıkışmakla kırgınlık ortadan kalkmaz. Önemli olan bakış açısıdır. "DTP’liler, Meclis’e geliyor. Eğer MHP de gelirse iki ucun tartışmasıyla mı uğraşacağız" gibi sözler MHP’ye karşı saygısızlıktır. Bunun el sıkışmakla, sıkışmamakla alakası yok. Başbakan’ın, bu bakış açısını değiştirmesi lazım. Başbakan’ın, "Bu insanlar, TBMM’ye geldiği zaman el sıkılmaması gerektiği"ne ilişkin bir cümlesi daha var. Bu sözler, bir seçim propagandasında şahsıma söylenmiş sözler değil. MHP tüzel kişiliğine yönelik sözlerdir. Bunlar da MHP’yi incitir, üzer. Böyle bir sözün karşısında MHP’nin de beden dili de olsa bir tavrı olacaktır. O tavrı ortaya koymuştur. El sıkışmamız, el sıkılmayan bir partinin elini sıkmayla ilgili olarak atılmış bir adıma verilen karşılık oldu.

SÖĞÜT TARTIŞMASI

Haberin Devamı

Söğüt Ertuğrul Gazi Anma Şenlikleri, kesintisiz 726 yıldır yapılıyor. Bir anlamıyla da Valiliğin başkanlığında yapılan bir devlet törenidir. Böyle bir törende Cumhurbaşkanı gelirse onun, o gelmez Başbakan gelirse Başbakan’ın, o gelmezse diğer kademedeki insanların aracılığıyla yapılır.

AKP HATASINI ANLADI

Böyle bir toplantıyı, bir partinin organizasyonuna dönüştürme olayı, geçen sene yaşandı. Orada atılan sloganlara, davranışlara karşı bir tepki oluştu. Bu sene, böyle tarihi bir şölende, siyasi partilerin kendilerine bir propaganda aracı olarak orayı kullanmalarına müsaade edilmemesi gerektiği, hataları sanıyorum AKP’liler tarafından da anlaşılmış oldu. Bu yıl, toplu yürüyüşü beraber yaptık. Halk da bundan memnun oldu. Verdiğim talimatın dışında bir şey olmadı. Parti bayrağı görülmemiştir, pankart asılmamıştır, hiçbir slogan atılmamıştır. Söğüt, partiler üstü bir yerdir. O yüzden, bir siyasi parti Söğüt’ü malzeme olarak kullanmamalı.

YÖNTEM YANLIŞ

Haberin Devamı

Anayasa’nın değişikliğine ilişkin yöntem yanlış. Kamuoyunda lüzumsuz bir tartışma var. Acaba değişik çevrelerden doğabilecek tepkilerin boyutu mu görülmek isteniyor? Hükümet, Anayasa değişikliği yapmayı düşünüyorsa geçmiş dönemlerde olduğu gibi TBMM’de temsil edilen siyasi partilerden bir Anayasa Uyum Komisyonu kurulur, hükümet düşüncesini oraya sunar. Siyasi partiler kendi görüşlerini oraya getirir. Belli ölçüde uzlaşmaya varılmış olan, TBMM zemininde oluşmuş bir metin üzerinde üniversiteler ve örgütlerin görüşleri alınır. Böylece Türkiye’nin arzuladığı değişiklikleri kucaklayan, ülkemizin önünü açan bir metin ortaya çıkar.

MHP’nin İzmir seçim itirazına red

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) MHP’nin İzmir’deki seçim sonuçlarının yanlış ilan edildiği yönündeki itirazını reddetti. YSK Başkanı Muammer Aydın, MHP’nin itiraz ettiği sandık numaraları ile ilgili verdiği belgelerin, Kurul’un elindeki resmi sandık tutanaklarıyla örtüşmediğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!