El Nino değil, El Tayyip

Güncelleme Tarihi:

El Nino değil, El Tayyip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Gece boyunca yağan yağmur, İstanbul'da yine alıştığımız yağmur manzaralarına neden oldu. Vatandaş yine perişan oldu. Geçmiş olaylardan ders almadıkları anlaşılan kent yöneticileri ise vatandaşa yardım elini uzatmakta başarılı olamadı. Vali Aktaş'ın çabalarına karşın Belediye Başkanı Erdoğan, bir panele katılmayı tercih etti.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, dün partisinin grup toplantısında İstanbul'un RP'li Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı öve öve göklere çıkarıp, 'İstanbul'a çağ atlattıklarını' ileri sürerken, RP'li belediye ile 'Megaköy'e dönen kent, bir kez daha yağmurun esiri oldu.

Lodosun ardından başlayan sağnak yağmur, kentte tüm yaşamı felç edip ölümlere neden olurken, aynı saatlerde Erdoğan, tüketici hakları paneline katılmayı tercih etti. İstanbul Valisi Kutlu Aktaş ise sabahın erken saatlerinden itibaren bilgi alıp yetkilileri önlem almaları için yönlendirdi. Altyapının yetersizliği nedeniyle yağmur suları, ana arterlerde sele dönüştü, seçim asfaltları suyu görünce çöktü. Erken saatlerde işlerine ve okullarına gitmek üzere yollara çıkan İstanbullular, büyük bir kargaşanın içine daldılar, yollarda saatlerce perişan oldular. Kentin çeşitli yerlerinde mahsur kalan araçların kurtarılması için gün boyunca çalışmalar sürdü, trafik kilitlendi. Büyükçekmece, Beyklikdüzü ve Mimar Sinan ise gün boyu elektriksiz kaldı. Beyoğlu Tophane Lülecihendek Caddesi 52 numarada bulunan 5 katlı binanın 1 ve 2'nci katları saat 05.30 sıralarında çöktü. Yıkıntılar arasında mahsur kalanlar itfaiye tarafından kurtarıldı.

1356 EVİ SEL BASTI

Avcılar, Kasımpaşa, Güngören, Merter, Bahçelievler, Bakırköy, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, İstinye, Ümraniye, Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Kocasinan, Florya Sahil Yolu, Yeşilköy, Yeşilyurt, Atatürk Havalimanı Terminal önü, Beşiktaş, Yenibosna'da su baskınları oluştu. Dün öğle saatlerine kadar valilik ve büyükşehir belediye kriz merkezlerine ulaşan bilgilere göre, İstanbul'da toplam bin 356 ev ve işyeri su taşkınından etkilendi. İtfaiye müdürlüğü 112 ekip, 200 personel ve 100 motopompla görev yaparken, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Yol Bakım Müdürlüğü ise 600 personel, 200 araç-gereç ile çalışmasını sürdürdü. İSKİ'ye bağlı 188 personel, 67 araç ve 15 pompa da gün boyu çalıştı. Ancak vatandaşlar, çalışmaları yetersiz bularak, görevlilere isyan etti.

YİNE ALİBEYKÖY

Alibeyköy yine selden nasibini aldı. Su yüksekliğinin 1-1.5 metreye çıktığı Merkez Mahallesi'nde oturanlar, üst katlardaki komşularına taşındılar, bir kısmı da evlerini terk ettiler. Mahalle sakinleri, belediyenin söz verdiği afet konutlarının henüz teslim edilmediğinden yakındılar. Atatürk Caddesi'nde su yüksekliği yarım metreyi geçince esnaf, yolu trafiğe kapadı.

İstanbul klasiği

Kadıköy Rıhtım Caddesi tamamen sular altında kalınca, Kadıköy Meydanı'nda çok sayıda vatandaş mahsur kaldı. Rıhtım Caddesi'nde bir özel halk otobüsünün içinde mahsur kalanlar, polis ve vatandaşlar tarafından kurtarıldı. İbrahimağa Tren Köprüsü'nün altında da bir minibüs tamamen sulara gömüldü. Minibüste bulunanlar, çevredekiler tarafından camlar kırılarak kurtarıldı. Bostancı'dan Kadıköy'e ancak 2.5 saatte varılabildi. İlçede ana arterlerin yanı sıra ara sokaklarda da trafik kilitlendi. Kadıköy'ün ünlü Salı Pazarı da dün kurulamadı.

Mazgal şelale

Atık suların akması gereken kanallar yetersiz kalınca, sular mazgallardan geri tepti. Selden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Kasımpaşa'nın ana caddesi oldu. Caddedeki mazgallar, şelale gibi çağladı.

Çevre yolları hınca hınç

Yağmur nedeniyle yaşanan trafik keşmekeşinin en çok görüldüğü yerlerden biri de Boğaziçi Köprüsü'nün çevre yollarıydı. Köprüye giden yol, sabahın erken saatlerinde, Maltepe'ye kadar tıkandı.

Neler oldu?

Sel 6 kişinin ölümüne neden oldu, Birçok semtte elektrikler kesildi Telefonlar çalışmadı, Cep telefonlarına uzun süre ulaşılamadı, Trafik sinyalizasyon sistemi iflas etti, Sular kesildi, Birçok evde kanalizasyonlar geri tepti, Bazı araçlar İSKİ çukurlarına düştü, Okul servis araçları, yollardan geri dönmek zorunda kaldı, Birçok semt susuz kaldı, Televizyon yayınları kesildi, Kablo TV zaman zaman kesintiye uğradı, Birçok hasarlı trafik kazası meydana geldi,Ana arterlerde trafik tamamen durdu, Bazı okullar tatil edildi, Otobüs, minibüs ve otomobiller sulara gömüldü, Trafik felç oldu, Birçok kişi ev ve işyerlerinde mahsur kaldı, Binalar ve yollar çöktü, Trafikte sıkışan yüzlerce yolcu, uçağını kaçırdı...

Bazı okullar tatil edildi

Küçükçekmece'de Özel Uğur Lisesi, Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, Kadıköy'de Kaptan Hasan Paşa İlköğretim Okulu, Murat Paşa İlköğretim Okulu, Kenan Evren Lisesi, Eyüp'te Alibeyköy İlköğretim Okulu, Alibeyköy Lisesi, Alibeyköy Endüstri Meslek Lisesi, Gaziosmanpaşa'da Yüzüncü Yıl İlköğretim Okulu, Küçükçekmece Mustafa Kemal Paşa İlköğretim Okulu ve Bakırköy'de Şehit Muzaffer Erdönmez İlköğretim Okulu tatil edildi. Bahçesi sular altında kalan birçok okulda da öğrenciler zor durumda kaldılar. Eyüp ve Alibeyköy'deki ilköğretim okullarında, sabah ders başı yapan öğrenciler sular görevliler tarafından boşaltılana kadar okulda mahsur kaldılar.

Uçak kaçırana bedava bilet

Atatürk Havalimanı'nda charter uçaklara hizmet veren C Terminali'nin alt katlarını basan su, havalimanı itfaiyesi tarafından tahliye edildi. İç Hatlar Terminali'nin tuvaletleri, kullanılamaz duruma geldi. Atatürk Havalimanı'na ulaşımı sağlayan sahil yolunun yoğunluğu nedeniyle dün yüzlerce yolcu, uçağını kaçırdı. THY yönetimi dün uçağını kaçıranlar için özel bir karar alarak, bu yolcuların biletlerini ceza ödemeden yeniden kullanmalarına karar verdi. Havalimanını şehire bağlayan Florya ve Çobançeşme Kavşakları da gün boyu trafik yoğunluğu yaşadı. Sahil Yolu trafiği, uzun süre kilitlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!