El konulan Egebank davasına devam edildi

Güncelleme Tarihi:

El konulan Egebank davasına devam edildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2005 14:11

El konulan Egebank'ı “zarara uğrattıkları” iddiasıyla Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 37 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Şükrü Esat Erkuş katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Atilla Hekimoğlu, bilirkişilerden Doç. Dr. İsa Döner'in, “dosyanın kapsamlı olması ve hazırlanan raporun sayfa sayısı dikkate alınarak kendisine 10 günlük ek süre verilmesini” talep ettiğini tutanağa yazdırdı.

Yahya Murat Demirel'in avukatı Zeki Kılınçlar ise dosyanın bilirkişi heyetine gönderildiğinden bu yana bilirkişilere 3'er aylık olmak üzere 2 defa süre verildiğini söyledi.

Geçen celse raporun yazılma aşamasında olduğunun belirtilmesi üzerine bilirkişilere kısa bir süre daha tanındığını hatırlatan avukat Kılınçlar, yasada verilecek sürenin toplam 5 ay olarak bildirildiğini, bu süre içinde rapor sunulmazsa dosyanın başka bir bilirkişi heyetine verilmesinin öngörüldüğünü savundu.

Haberin Devamı

Yasanın hükümleri dikkate alınarak dava dosyasının yeni bir bilirkişi heyetine verilmesini talep eden Kılınçlar, “Anladığım kadarıyla bankacı bilirkişiler raporlarını hazırladılar ve hukukçu bilirkişi bu raporun üzerinden inceleme yapıyor. Bu, usule aykırıdır. Bilirkişi dosyanın kapsamlı olmasını gerekçe göstermiştir, ancak dosya zaten mahkemeye iade edildi. Neyin üzerinden inceleme yapıyor?” dedi.

Söz alan Cavit Çağlar'ın avukatı Erdener Yurtcan da mahkemeye yeni bir belge sunduklarını belirterek, “TMSF'nin belgesidir. Bence müvekkilimin suçsuzluğunu ortaya koyuyor. Borçların dava açılmadan ödendiğini söylüyor. Bu belgenin de bilirkişilere verilmesini istiyorum” diye konuştu.

TMSF'NİN AVUKATI

Sanık avukatlarının beyanlarına karşı söz alan TMSF avukatı Uğur Uruşak, daha önce kendilerinin de dava dosyasının başka bir bilirkişi heyetine gönderilmesini istediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
“O zaman bu talebimiz kabul edilmiş olsaydı şimdi rapor sunulmuş olabilirdi. Ancak raporun yazım aşamasında olduğu belirtilirken dosyanın başka bilirkişilere verilmesi zaman kaybı olacaktır. Sanık avukatlarının bu yöndeki taleplerini samimiyetsiz buluyoruz. Bilirkişilere süre verilmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

Cavit Çağlar'a ilişkin de suç konusu eylemler gerçekleştirilmiş, suç oluşmuştur. Bundan sonra yapılan ödeme suçu ortadan kaldırmaz, indirim sebebi olabilir.”

Bilirkişilerin sayısı ve dosyanın bilirkişilere veriliş tarihi göz önüne alındığında yasal sürenin dolmadığını belirten Mahkeme Heyeti, Doç. Dr. İsa Döner'e ek süre verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Kapatılan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 615 müşteki olduğu dikkate alınarak, suç tarihinde Egebank A.Ş ve Egebank Off-Shore Ltd. Şti'nin sahibi olan Yahya Murat Demirel'in 1890 ile 4 bin 727 yıl, bankanın yönetim kurulu üyesi Ali Süha Paya, bütçe ve mali kontrolden sorumlu müdür yardımcısı Sevtap Arslan, Egebank Off-Shore'un kurucusu Kevin Hood, off-shore şirketin genel müdürü Aykut Karabulut ve aynı şirketin ortağı Hüsnü Barbaros Olcay'ın 1846 ile 4 bin 615'er yıl, Demirel'in yakın arkadaşı Gökalp Baştürk'ün 1863 ile 4 bin 653 yıl, Demirel'in firmalarında yönetici olan yakın arkadaşı Şaban Ayhan Tatlıgil'in de 1857 ile 4 bin 638 yıl arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Haberin Devamı

İddianamede, aralarında işadamı Cavit Çağlar, Egebank Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Demirel, Cenajans Grey'in sahibi Nail Keçili ve Akdeniz Turizm A.Ş'nin yöneticisi Ayşenur Demirel'in de bulunduğu diğer sanıkların ise 2 ile 78 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!