El Kaide’nin kasası dolu

Güncelleme Tarihi:

El Kaide’nin kasası dolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 10:55

CNN yazarı Rachel Ehrenfeld, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesine rağmen, örgütün mali kaynaklarının çok güçlü olduğunu ve savaşı sürdüreceğini yazdı.

Haberin Devamı

El Kaide, Usame bin Ladin’in öldürülmesinden dolayı gerilemiş olabilir. Apple’ın patronu Steve Jobbs hakkında hasta olduğu spekülasyonları çıkınca şirketinin hisseleri düşmüştü. Ancak Jobbs’un çok etkili bir şirket kurduğu çok geçmeden fark edildi ve Apple’ın hisseleri tekrar yükseldi. Aynı şey, El Kaide’den de beklenebilir.

Kurulduğu 1988’den bu yana, El Kaide birçok kola ayrıldı ve bağımsız kaynaklara sahip diğer radikal İslamcı örgütlere ilham verdi. Uyuşturucu ticareti ve adam kaçırarak fidye toplamak gibi yasadışı faaliyetlerde bulunan örgüt, uluslararası suç kartelleriyle sıkça ortaklık yaptı.

Özellikle 2003 yılından beri örgüt, başta Batılılar olmak üzere adam kaçırarak elde ettiği fidye paralarıyla ayakta kaldı. Dahası, El Kaide uyuşturucu ticaretiyle uğraşıyor ve bağış topluyor. En çok Afganistan’daki yasadışı uyuşturucu ticareti, Taliban, El Kaide ve Pakistan, Orta Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki ortakları için bol gelir sağlıyor.

Haberin Devamı

Ocak 2010’da, ABD’li yetkililer El Kaide’nin Batı Afrika’da uyuşturucu ticareti yapan gruplardan koruma karşılığı ücret aldığını ortaya çıkardı. Bu grupların Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile bağlantısı olduğu anlaşıldı. El Kaide’nin Güney Amerika’daki uyuşturucu ticaretinde yer aldığı ise 1990’ların başından beri bilinen bir şey. Son dönemde, El Kaide ile Meksika’daki uyuşturucu kartelleri arasında ilişki olduğu anlaşıldı.

Tüm bunların yanında, El Kaide’ye en başından beri kaynak sağlayan Suudiler var. Wikileaks’in yayımladığı, Aralık 2009 tarihli bir ABD büyükelçiliği yazısında, Suudi bağışçıların El Kaide gibi örgütlerin temel finansörü olduğu ifade edildi. Pakistan polisi ise 2009’da Suudi Arabistan’daki derneklerin El Kaide, Taliban ve benzer militan gruplara kaynak sağlamaya devam ettiğini belirtti. Verilen bilgilerde, Suudilerin Pakistan’ın eski Başbakanı Benazir Butto suikastı dâhil birçok terör eylemi için El Kaide’ye para yardımı yaptığı ifade edildi.

Uyuşturucu cephesinden bakıldığında, ABD yönetimi afyon, koka bitkisi ve hint kenevirinin yetiştirilmesini engellemeli. Toprak aşılanarak belirli bitkilerin yetişmemesi sağlanmalı. Bin Ladin öldü, ancak bu radikal İslam’ın mücadele ateşini bastırmakta hiçbir rol oynamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!