El Kaide daha çok Müslümanları öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

El Kaide daha çok Müslümanları öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:19

İslamcı terör saldırılarının Müslümanlara zarar vermediğini inkar etmek doğru olmaz ancak ABD’nin Terörle Mücadele Merkezi’nde (CTC) yapılan bir araştırma El Kaide saldırılarında ölenlerin büyük çoğunluğunun Müslümanlar olduğunu gösterdi

Haberin Devamı

El Kaide’nin 2004-2008 yılları arasında sorumluluğunu üstlendiği 313 saldırıda 3010 kişi öldü. Yapılan araştırma 2004’teki Madrid ve 2005’teki Londra metro saldırıları dahil olmak üzere bu olaylarda ölenlerin sadece 371’inin yani yüzde 12’sinin batılılar olduğunu ortaya koydu.

 

Araştırmacılar, Scott Hefstein, Nasır Abdullah ve Muhammed el Ubeydi raporu hazırlarken sadece El Kaide’nin üstlendiği saldırıları dikkate aldılar.

 

Bu sayede taraf tuttukları ve durumu olduğundan daha kötü göstermeye çalıştıkları iddialarından kaçınmaya çalışan araştırmacılar sadece Arap haber kaynaklarında geçen olayları ve burada belirtilen rakamları kullandılar.

 

Haberin Devamı

BATILILAR VE BATILI OLMAYANLAR

Ancak raporda saldırı kurbanları sadece batılı ve batılı olmayan şeklinde iki kategoriye ayrıldı. Yazarlar batılının aynı zamanda Müslüman olmayan anlamına geleceği fikrinden hareket etti.

 

Ancak El Kaide’nin örneğin Irak’taki saldırılarında Yezidiler ve Hristiyanlar da öldü. Dahası saldırıların hedeflerinin büyük bir çoğunluğu Sünni El Kaide’nin “kafir” olarak nitelendirdiği Şii Müslümanlardı.

 

Raporun yazarlarından Helfstein, bu konuda yaptığı açıklamasında haberlerin Sünni ve Şii Müslümanlar arasında bir ayrım gözetmediğini, kullandıkları Batılı ve Batılı olmayan kategorilerini de yine bu sebepten seçtiklerini ifade etti.

 

Helfstein “Gazetecilerin kurbanların milliyetlerini belirlemesi daha kolay ancak din neredeyse hiçbir zaman belirlenmiyor. Bu durumun yarattığı boşluğun farkındayız ancak bu boşluğun etrafından nasıl dolanacağımızı bulamadık” dedi.

 

2007'DE ÖLENLERİN YÜZDE 99'U MÜSLÜMAN

Yazarların ellerindeki verilerle yaptıkları denemelerden ilginç sonuçlar çıktı. Örneğin Irak ve Afganistan’daki saldırılar hesaplardan çıkarıldığında ölen Batılıların oranı bir anda yüzde 39’a çıkıyor. Diğer yandan Madrid ve Londra saldırıları istatistiklerin dışında tutulduğunda yine saldırılarda ölen Batılıların oranı yüzde 13’e iniyor.

 

Haberin Devamı

Araştırmanın en ilginç bulgusuysa şöyle: sadece 2007 yılında yaşanan saldırılar dikkate alınıp Irak ve Afganistan hesapların dışında tutulduğunda El Kaide tarafından öldürülen batılı olmayanların oranı yüzde 99’a çıkıyor. Ayrı oran 2008 yılı için de yüzde 96. Bir başka deyişle 2006-2008 yılları arasında yaşanan El Kaide saldırılarında Batılı olmayanların ölme ihtimali Batılıların 38 katıydı.

 

“El Kaide’nin Batılı düşmanlarına darbe vurma ihtimali düşük olduğu için Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde saldırılar düzenleyerek gündemde kalmaya çalışıyor” sonucuna varan araştırmanın yazarları 1995-2003 arasında elde edilen verilerle kendi araştırmalarının sonuçları karşılaştırıldığında El Kaide’nin artık saldırılarında “ayrım gözetmediğini” belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!