El Beşir gelmiyor

Güncelleme Tarihi:

El Beşir gelmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2009 00:00

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) hakkında tutuklama kararı verdiği, AB ve ABD’nin ziyaret nedeniyle tepki gösterdiği Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, dün akşam saatlerinde Türkiye’ye gelmekten vazgeçti.

El Beşir’in bu kararında, Ankara’nın Sudan yönetimine “doğrudan diplomatik yollar” yerine, Türkiye ve uluslararası medyada çıkan haberler üzerinden mesaj vermesi önemli rol oynadı. El Beşir’in, “Türkiye’yi zor durumda bırakmamak” amacıyla İSEDAK’ın liderler zirvesine gelmeme kararı aldığı bildirildi.

Gelecek - gelmeyecek lotosu

Bugün İSEDAK Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak İstanbul’daki Four Seasons Oteli’nde dün akşam saatlerine kadar “El Beşir’in Türkiye’ye gelip gelmeyeceğine dair” yapılan spekülasyonların sonu gelmedi. Programa göre dün 18.40’da İstanbul’da olması beklenen El Beşir, son ana kadar Ankara’ya gelmeyeceği yönünde bilgi iletmedi. Bundan dolayı Dışişleri protokolü, El Beşir Türkiye’ye gelecekmiş gibi Ceylan Otel’de odasını hazırlattı.
Saat 17.00 sıralarında El Beşir’i getirecek uçağın Mısır’dan havalanmasını bekleyen Dışişleri, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök’e son kez Sudanlı yetkililerle temas kurması talimatını verdi. Sudanlı yetkililer, Büyükelçi Kök’e “Bugün (dün) için Şarm El Şeyh’ten ayrılmıyoruz. Görüşmeler sürüyor” bilgisini iletti. Türk heyeti de tüm hazırlıklara son verdi. Saat 19.00 sıralarında ise, El Beşir’in bugün de Türkiye’ye gelmeyeceği kesinleşti.

Sıkıntıya sokmak da istemedi

El Beşir’i karşılamak için Atatürk Havalimanı yolundan dönen Sudan’ın Fahri Başkonsolosu Zeynel Abidin Erdem, “Mısır’da bir gün sonra Mısır-Sudan stratejik aylık toplantısı yapılacak. Beşir Mısır’dan ayrılıp Türkiye’yi de sıkıntıda bırakmak istemedi. ‘Zaten İstanbul’da temsilcim var’ diyerek gelemeyeceğini iletti” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!