El Bab'da son durum

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2016 10:15

Suriye’de yürütülen ’Fırat Kalkanı Harekatı’nda, El Bab’dan kaçmaya çalışan 30 sivilin ölümüne neden olan terör örgütü DEAŞ’ın 114 hedefi karadan ateş altına alınarak imha edildi. Teröristlerin meskun mahal çatışmalarına yönelik yoğun bir hazırlık yaptığı da tespit edildi. Evlerin duvarlarını delip silah mevzii oluşturan teröristler, bina önlerine de patlayıcı yerleştirmiş. Operasyonda çok sayıda patlayıcı imha edildi, teröristlerin uçaksavar mevzii, savunma merkezleri, barınakları, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları vuruldu.

Haberin Devamı

El-Bab bölgesinde 16 askerin şehit olduğu çatışmalarda bombalı aracın patlaması sonucu yıkılan duvarın altında kalarak yaralanan Kırıkkaleli Uzman Onbaşı Niyazi Pekdoğan ise "En fazla yapabildikleri, bombalı araç yolluyorlar. Onu da bir şekilde durdurarak imha ediyoruz" dedi. Teröristlerin tünelden çıktığını anlatan Pekdoğan çatışmaları anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’de 125 günden bu yana sürdürülen harekatta desteklenen Özgür Suriye Ordusu mensubu 2 asker çatışmalarda yaralandı. Karadan ateş altına alınan terör örgütü DEAŞ’ın 113 hedefi ve 1 uçaksavar mevzi bombalanarak imha edildi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan harekatın son durumuna ilişkin yapılan bilgilendirmede şöyle denildi: 

UÇAKSAVAR MEVZİİ VURULDU

"Gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 2 muhalif yaralanmış, destek sağlayan unsurlarımızda herhangi bir zayiat meydana gelmemiş, DEAŞ unsurlarınca kullanılan 1 uçaksavar silah mevzii imha edilmiştir. Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 113 DEAŞ hedefine ateş destek vasıtalarıyla atış yapılarak DEAŞ mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçları kullanılamaz hale getirilmiş, DEAŞ hedefleri baskı altına alınmıştır" 

Haberin Devamı

TUZAKLAR HAZIRLAMIŞLAR

Açıklamada "İstihbarat, keşif ve gözetleme vasıtaları ile elde edilen bilgiler, telsiz görüşmeleri ve alınan duyumlarda; DEAŞ’ın sivilleri tehdit ederek Bab meskun mahallinde kalmaya zorladığı, ana yol ve sokaklarda çok sayıda barikat ve engeller kurarak çıkışlarını engellediği, mayın ve el yapımı patlayıcı kullanarak harekete duyarlı sensörler ile çok sayıda tuzak hazırladığı el yapımı patlayıcıları arazi, yol, bina yapısına uygun malzemeler ile kamufle ederek doğal görünüm sağladığı, bu hazırlanan tuzaklar sonucunda da her gün onlarca masum sivilin, özellikle çocukların hayatını kaybettiği" belirtildi.

EVLERİN DUVARLARINDA DELİKLER AÇIP MEVZİİ OLUŞTURMUŞLAR

Açıklama şöyle devam ediyor: "Evlerin duvarlarında delikler açarak silah mevzii haline getirdiği, evlerin kapı önlerine belirli istikametlerde, taşların içini oyarak yalnızca düzenli ordu birliklerinin kullandığı RDX türü patlayıcılar yerleştirdiği, tuzaklı patlayıcıların her birinde en az 400-500 demir bilye kullanarak etkisini artırmayı amaçladığı, bu kapsamda, meskun mahal çatışmalarına yönelik yoğun bir hazırlık yaptığı tespit edilmiş; nitekim 25 Aralık günü Bab ilçe merkezinden kaçmaya çalışan sivillerin engellenmesine yönelik düzenlediği mayın/el yapımı patlayıcılı saldırıda en az 30 sivilin öldüğü, çok sayıda sivilin de yaralandığı öğrenilmiştir. DEAŞ’tan temizlenen bölgelerde muhaliflere destek sağlayan patlayıcı madde tespit ve imha timlerimiz tarafından 74 el yapımı patlayıcı imha edilmiş, harekatın başından bu güne kadar, çoğu tuzaklanmış 2335 el yapımı patlayıcı ve 42 mayın kontrollü olarak etkisiz hale getirilmiştir."

Haberin Devamı

ÇATIŞMADA YARALANAN ASKER O ANLARI ANLATTI

Suriye'nin El-Bab bölgesinde 16 askerin şehit olduğu çatışmalarda bombalı aracın patlaması sonucu yıkılan duvarın altında kalarak yaralanan Kırıkkaleli Uzman Onbaşı Niyazi Pekdoğan ise çatışmaları anlattı. Saldırıda kolları ve bacaklarında yaralar ile kaburga kemiklerinde kırık oluşan Pekdoğan, Gaziantep'teki tedavisinin ardından Kırıkkale'deki babaevine geldi. Tedavisi devam eden Pekdoğan, birliğine ve arkadaşlarına kavuşacağı günü bekliyor.

Gazi olmanın gururunu yaşayan Pekdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri 1. Komando Tugayındayken, Fırat Kalkanı Harekatı başladığı gün operasyona katılmak için görevlendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

El-Bab'da görevde bulundukları sırada çatışma çıktığını dile getiren Pekdoğan, "En son çıkan çatışmada canlı bombanın araçla kendisini patlatması sonucu yakınımda olan duvar yıkıldı ve altında kalarak yaralandım." diye konuştu.

YERİN ALTINDAKİ TÜNELLERDEN ÇIKTILAR
"Tanklar, obüsler ve uçaklar sürekli bombaladığı için teröristler kafalarını bile kaldıramıyor." diyen Pekdoğan, şunları kaydetti: "En fazla yapabildikleri, bombalı araç yolluyorlar. Onu da bir şekilde durdurarak imha ediyoruz. Çatışma olduğu haberi geldi. Biz de ek takviye olarak gittik.

BAYAĞI TERÖRİST ÖLDÜRDÜK

Çatışmada bayağı terörist öldürdük. El-Bab Hastanesini almıştık. Hastanenin duvarını siper almıştık. Yerin altındaki tünellerden çıktılar. Sürekli yer değiştiriyorlar. Ateş ediyorlar ancak kafaları gözükmüyor. Yer değiştirerek ateş ediyorlar. Biz de bu tünellerin birkaçını tespit ettik ve patlattık. Başka bir yerden daha çıktılar. Bölme yerleri varmış. Oradan çıkarak canlı bombalı araçla üzerimize doğru geldiler. O arada bomba patladı.

Haberin Devamı

El Babda son durum

ARACIN İÇİNDEKİ KORKUYORDU, ERKEN PATLATTI

Aracın içerisindeki çocuk korkuyordu ve erken patlattı, duvar üzerimize yıkıldı. Arkadaşlarımla duvarın altında kaldık. Timde 8 yaralı asker arkadaşım var. Hepsiyle telefonda görüşüyorum. Hepsinin durumu iyi Allah'a şükür."

BİRLİĞİNE DÖNMEK İSTİYOR

Pekdoğan, kolları ile bacaklarında güçsüzlük olduğunu ve 2-3 kaburgasının kırıldığını, Gaziantep'teki tedavisinin ardından ailesinin yanında istirahate geldiğini anlattı. Tedavisi sonrası tekrar birliğine ve arkadaşlarının yanına dönmek istediğini vurgulayan Pekdoğan, "Görevimin başına geçip arkadaşlarıma yardım etmek istiyorum. Bu vatan hepimizin. Biz savunmazsak kim savunacak? Türkiye'mizin birliği ve güvenliği için her şekilde ve her yerde Türk askeri olarak görevimizi yapmaya hazırız. Gerekirse şehit oluruz. Vatanımız sağ olsun. Şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun." şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

TANKÇI UZMAN ONBAŞI DA YARALANDI

Fırat Kalkanı Operasyonu’nda, Suriye’nin El Bab kasabasında, DEAŞ’lı teröristlerin roketli saldırısı sonucu tankta 3 arkadaşıyla birlikte yaralanan Tankçı Uzman Onbaşı 24 yaşındaki İdris Yılmaz, memleketi Kütahya’nın Simav İlçesi’nde istirahat ediyor. Sol bacağı ve kolundan yaralanan gazi Yılmaz, tekrar göreve döneceği günü beklediğini söyledi. 

Suriye’nin kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturmak isteyen TSK’nın, bölgeyi DEAŞ’tan temizlemek için yürüttüğü Fırat Kalkanı Operasyonu’nda sol bacağı ve kolundan yaralanan gazi 10 aylık tankçı uzman onbaşı İdris Yılmaz, Kilis Devlet Hastanesi’ndeki ameliyat ve tedavisinin ardından istirahat için babocağı Kütahya Simav’a gönderildi. İlçeye bağlı Yeşilova Mahallesi’ndeki evinde ziyaretçi akınına uğrayan Gazi Yılmaz, "Bir an önce iyileşip birliğime dönmek istiyorum. Moralim çok iyi. El Bab’a gidip tekrar arkadaşlarımın yanında olmak istiyorum. Biz harekata başlarken silah arkadaşlarımızla birlikte şehit olmayı göze almıştık. Ancak Allah bana şehitliği nasip etmedi, gazi oldum. Sol bacağım ve sol kolum DEAŞ terör örgütü mensuplarının tankımıza gönderdiği roket sonucu yaralandı. Bacağıma ve koluma isabet eden çok sayıda şarapnel parçası, Kilis Devlet Hastanesi’nde geçirdiğim ameliyatla alındı. Şimdi Simav’da istirahat ediyorum. Ancak aklım fikrim orada bıraktığım arkadaşlarımda. Bir de 16 şehidimizde. Onların öcünü almadan bana rahat uyku yok" diye konuştu.

El Babda son durum

Yılmaz’ın annesi Havva Yılmaz ise, "İdris 4 erkek evladımın en büyükleri. Allah onu bize bağışladı. Bir an önce iyileşmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ona gözümüz gibi bakıyoruz. Allah ülkemizi, tüm terör örgütlerinin şerrinden korusun. Evlatlarımızı da Allah’a emanet ediyoruz" diye konuştu.
Yeşilova Mahalle Muhtarı Ömer Yenilmez, "Gazimizle gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!