Eksik başvuru yarın teslim

Güncelleme Tarihi:

Eksik başvuru yarın teslim
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2014 01:53

CHP, Anayasa Mahkemesi’nce (AYM) 2 defa ilk incelemede reddedilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu değişikliğine ilişkin iptal başvurusu için eksik tamamlamak üzere ve 3’üncü kez AYM’ye gidiyor.

Haberin Devamı

Yarın AYM’nin tespit ettiği ‘gerekçe eksikleri’ sunulacak ve iptal başvurusu tamamlanacak. AYM, CHP’nin HSYK Kanunu’nun 46 maddesinden 23’ünün iptali ve yürütmesinin durdurmasını istediği başvurusunu 3’üncü kez ilk incelemeye alıp bir eksiklik görülmezse esastan inceleme için raportöre havale edecek. CHP Grup Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, HSYK Kanunu dava dilekçesiyle ilgili AYM’nin talep ettiği gerekçe eksikliklerinin 3 Mart Pazartesi sabahı teslim edileceği ve dosyanın iadesinin söz konusu olmadığı bildirildi. CHP, HSYK Kanunu daha Köşk’te onayda beklerken, 22 madde halinde itirazda bulunmuş ve ‘Yok hükmünde sayılması’ için AYM’ye başvurmuştu. AYM de bu başvuruyu ilk incelemede ‘Kanun Resmi Gazete’de yayımlanmadığından iptal davası açma süresinin başlamadığı gerekçesiyle’ reddetmişti. CHP yasa yürürlüğe girer girmez 28 Şubat günü ikinci kez esastan dava açmıştı. AYM CHP’nin başvurusunu ikinci kez ilk incelemeye almış ancak ‘gerekçe eksikliği’ tespit etmişti. Dava dilekçesinde tespit edilen noksanlıkların, tamamlanmak üzere ilgililere tebliğine oyçokluğu ile karar verilmişti.
RET YOK, EKSİK VAR
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AYM’ye yaptıkları başvuruda iptalini istedikleri bütün maddelerle ilgili gerekçelerini yazdıklarını anlattı. Batum, Türkiye Adalet Akademisi ve HSYK Genel Kurulu’na ‘yönetmelik çıkarma’ görevi verilmesine ilişkin maddenin iptali istemine gerekçe yazmaya gerek görülmediğini belirterek bu maddelerin iptali halinde, görevlerine ilişkin maddenin de uygulanma imkanı kalmayacağını savundu. Batum, başka bir soru üzerine AYM’nin ‘yokluk’ kararı vermesini istediklerini anımsatarak şöyle konuştu: “İptal kararı bizi tatmin etmez. Bu düzenlemeyle yargı bağımsızlığını, hâkim teminatını ortadan kaldırıyorsunuz. Yargı bağımsızlığı, hukuk devletinin en önemli unsurudur. Hukuk devletini ortadan kaldırabilir misiniz? Hayır. Anayasa koyucu bile bunu yapamaz. 367 milletvekilinin yapamayacağını 210 milletvekili yapabilir mi? Hayır. Yokluğun geçerli olacağını savunuyoruz. AYM bir sene sonra ‘iptal ettim’ derse işe yaramayacağını gördük. Yokluk hükmü yerine gelirse bu söylediğimiz zararlar var olmamış sayılacak. O zaman bu zararların telafisi mümkün olacaktır. AYM’nin bu fırsatı kaçırdığını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!