Eksi 15 derecede çöp nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Eksi 15 derecede çöp nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2012 15:26

Bolu’da eksi 15 derecede çöp nöbeti. Bir yanda hırsız diğer yanda zatürree korkusu. Belediyenin 110 ila 150 TL’ye sattığı çöp kutuları, vatandaşın kabusu oldu.

Haberin Devamı

Çöp kutularını çaldırmamak için evlerine zincirleyen Bolulular, 01.00 ile 03.00 saatleri arasında gelen çöp kamyonunu beklemekten yorgun düştü. Bolu Belediyesi, her gün çöp toplama masrafından kurtulmak için vatandaşa, evsel ve geri dönüşümlü atıklarını toplamak üzere iki ayrı çöp kutusu satmaya başladı. Apartmanlara 240 litrelik; müstakil evlere 120 litrelik ikişer kutu satan belediye; bunun karşılığında müstakil evlerden 110 TL; apartmanlardan ise 150 TL ücret aldı.

Hırsızlar dadandı

Bolu Belediyesi, renkli plastik çöp kutularıyla sokakları modern bir görüntüye kavuşturmayı hedefliyordu. Bunun için vatandaşa 5 bin adet çöp kutusu dağıtıldı. Ancak uygulama beklentilerin aksine vatandaş için kabusa dönüştü.

/images/100/0x0/55ea411ef018fbb8f8742f2f

Haberin Devamı

Çöp kutuları hırsızlar için yeni ilgi alanı oldu. Albenisi yüksek kutuların sokakta savunmasız bırakılamayacağını anlayan Bolulular, hırsızlardan korunmak için önce çöp kutularını zincirle elektrik ve telefon direklerine bağlamayı denedi. Ancak, çöplerin zincirli kutulardan çöp kamyonlarına boşaltılması mümkün olmayınca mecburen zincirler çözüldü. Vatandaş bu sefer çareyi çöp kutularını hırsızların ulaşamayacağı kapalı mekanlarda saklamakta buldu. Kimi otomobilinin garajını, kimi bahçesindeki ardiyeyi çöp kutusu saklama yeri olarak kullanmaya başladı.

Uykular kaçtı

Ancak bulunan son çare çöp kutularını hırsızlardan korusa da bu sefer uykuları kaçırdı. Çünkü çöpler haftada üç gün, akşam saatlerinden başlayıp gece yarısına kadar alınıyor. Bazı mahallelerin çöplerinin alımı saat 03.00’e kadar uzayabiliyor.

Bolulular da mecburen her gece çöp kamyonunun yolunu bekleyip, evlerinde sakladıkları çöp kutularını kamyonlara veriyor. Çöpler belediye araçlarına teslim edildikten sonra kutular özenle yerlerine saklanıyor. Ve ancak ondan sonra Bolulu rahat bir uykuya dalıyor.

Komşu kavgaları kapıda!

Belediyenin yeni çöp uygulamasının yorgun düşürdüğü Bolulu vatandaşlar, yeni çöp kutuları yüzünden komşu kavgalarının da yakında başlayacağı uyarısında bulunuyor. Bir vatandaş,
“Çöp kutularına büyük para ödedik. Kapının önünde bıraksak, hırsız çalıyor. Hırsız çalmasa, çöpü toplayan görevliler kutulara özensiz davranıp hızla yere atıyor, dolayısıyla kutular çatlıyor, kırılıyor, oraya buraya savruluyor. Eksi 15 derece soğuğa rağmen; kutuların başında olmak gerekiyor. Aksi halde çöp kutusuna sahip çıkamayan, yenisini alıp bir kez daha para ödemek zorunda! Sabah kalktığında kapısının önünde çöp kutusunu göremeyenler komşularından şüphelenebiliyor. Dolayısıyla birbirlerinin çöp kutularını inceleyen komşular oluyor. Bu böyle devam ederse komşular arasında büyük çöp kavgaları yaşanacak.”

Haberin Devamı

Konteynır geri gelsin

Bolu’da çöp kutusu uygulamasından önce çöpler mahalle aralarında bulunan belediyelere ait büyük çöp konteynırlarına atılıyordu. Mahalle sakinlerinin günün herhangi bir saatinde poşetlerle bıraktığı çöpler, çöp kamyonları aracılığıyla yine gece toplanıyor, vatandaş da uykusunu bölmek zorunda kalmıyordu.

ayalp@hurriyet.com.tr

 
  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!